Rossi ismét száműzetésben

2020-as labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők, E csoport, első: Magyarország. Még csak „két és fél” fordulón vagyunk túl, mégis oly édes ezt ízlelgetni. Azt is mondhatnánk, felőlünk itt le is fújhatnák a „meccset”, akár végeredményt is hirdethetnének. A részsikerektől hiba megrészegedni, ám az Azerbajdzsánban aratott 3-1-es győzelem arra mégiscsak feljogosít, hogy bizakodva várjuk a Wales elleni, mai (20.45, ­Groupama Aréna, tv: M4 Sport) ütközetet, amelyet Marco Rossi nélkül kell megvívnia a csapatnak.

2019. 06. 11. 16:18
null
Az újonc Holman Dávid bombagóllal biztosította be a bakui győzelmet Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Népszerű küldetés e napokban ­Marco Rossit hozsannázni. Válogatottunk olasz szövetség kapitánya újra és újra bizonyítja, hogy jó edző. Például azért, mert Bakuban is bátorkodott a kezdő tizenegybe jelölni Szoboszlai Dominiket; s azért is, mert bátorkodott őt lecserélni. Ne szépítsük, a Red Bull Salzburg 18 éves reménységének nem volt jó napja szombaton – a helyére (újoncként!) beküldött Holman Dávid viszont bombagóllal biztosította be a győzelmet.

– Valóra vált az álmom, felhúzhattam a címeres mezt. Ráadásul ilyen góllal sikerült debütálnom – lelkendezett a 26 évesen az örök ígéret szerepéből végre kilépő játékos, akit Rossi külön is méltatott.

– Kedvelem ezt a fickót! Tisztában vagyok vele, milyen képességekkel van megáldva. Az is igaz, hogy korábban többet foglalkozott magával a pályán, mint kellett volna – ha értik, mire gondolok – mondta Rossi, hozzátéve, mindenkit dicséret illet. Így igaz; különösen persze a kétgólos Willi Orbánt, akit pedig a meccs elején csúnyán megtapostak, kész csoda, hogy tudta folytatni. Az első gólt Dzsudzsák beadásából fejelte; az immár 101-szeres válogatott szélső legszebb napjait idézően játszott, szemmel láthatóan is „leszálkásodott”, így a gyorsaságával nem volt gond, rutinja és bal lába pedig ma is pontokat ér.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya tegnap már Telkiben válaszolt az újságírók kérdéseire. Rossi rossz hírt közölt: nem lehet ott a csapattal a ­Wales elleni találkozón. Szombaton a mérkőzés hajrájában a holland játékvezető banális ügy miatt elküldte a kispadtól, s mivel még a Nemzetek Ligájában Athénban ugyanígy járt, az akkor felfüggesztett hárommeccses eltiltás most automatikusan életbe lép.

– A szabályok szerint kétszeri figyelmeztetésnek kellett volna megelőznie az elküldésemet, de a mérkőzés jegyzőkönyve is arról árulkodik, ez nem történt meg, tehát a bíró súlyos szakmai hibát vétett – magyarázta az esetet Rossi.

Az újonc Holman Dávid bombagóllal biztosította be a bakui győzelmet
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Csakúgy, mint tavaly ősszel az észtek ellen, ezúttal is a segítője, Cosimo Inguscio dirigálja a pálya mellől a válogatottat. Kádár Tamás játékára minimális az esély, szerencsére szombaton is sikerült megoldani a helyettesítését.

A walesiek az eszéki zakó után a pontszerzés reményében érkeztek Budapestre, önmagában ez is arról árulkodik, hogy tisztelik a mieinket. A szövetségi kapitányuk, Ryan Giggs a magyarok szervezettségét emelte ki, mentegette a gödörbe került Gareth Bale-t, panaszkodott az idény végi fáradságra, no meg arra, hogy az UEFA nem szankcionálja elég szigorúan a rasszista megnyilvánulásokat. Úgy is megközelíthetjük a nagyszombati portya következmé­nyeit, hogy egy-két tucatnyi huligán randalírozása miatt ma háromezren nem lehetnek ott az arénában.

– Biztos jó hangulat lesz a szektorlezárás ellenére – jegyezte meg Giggs. Nos, ebben aligha téved.

Az E csoport állása: 1. Magyarország 6 pont/3 mérkőzés, 2. Horvátország 6/3, 3. Wales 3/2, 4. Szlovákia 3/2, 5. Azerbajdzsán 0/2. A mai program: Magyarország–Wales 20.45, Azerbajdzsán–Szlovákia 18.00.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.