Rossi nem akar kockáztatni

Lassan unásig koptatott klisé lesz, hogy sorsdöntő mérkőzés vár ma este a Groupama Arénában a magyar labdarúgó-válogatottra Szlovákia ellen, de ettől még igaz az állítás: győzelemmel már-már a 2020-as Euró­pa-bajnokságon érezhetik magukat Dzsudzsák Balázsék, az esetleges vereség viszont nehéz helyzetbe sodorhatja az 55. születésnapját ma ünneplő Marco Rossi együttesét. A rossz hír: a szövetségi kapitány nem túl bizakodó a két sérült, Nagy Ádám és Pátkai Máté játékát illetően.

Ch. Gáll András
2019. 09. 09. 16:01
null
Dzsudzsák Balázs ígérete szerint feltüzelt, motivált csapat lép ma pályára Szlovákia ellen Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Janus-arcú edző: kifelé mérhetetlen nyugalmat sugároz, és ez – szerencsére – rendszerint átragad játékosaira is. Belül azonban a nap huszonnégy órájában a soron következő mérkőzésen jár az agya, amikor pedig sípjába fúj a játékvezető, módosult tudatállapotba kerül az olasz maestro. A tegnapi sajtóértekezleten az angyali nyugalmú Rossival találkoztunk. Előzőleg azonban Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője közölte: kiemelt kockázatú lesz a Magyarország–Szlovákia Eb-selejtező mérkőzés, fokozott rendőri jelenléttel.

Ehhez illeszkedett csapatkapitányunk, mondókája, amit egy papírlapról olvasott fel, és amelynek az volt a lényege, hogy kéri a magyar szurkolókat, tartózkodjanak bármiféle rasszista rigmustól, mert az óhatatlanul pénzbüntetést von maga után az UEFA-tól, sőt, akár még be is zárhatják a Groupama Arénát – a lelkes közönségre pedig nagy szükség lesz a még hátra lévő egyetlen hazai selejtezőn, Azerbajdzsán ellen, október 13-án. De az Al-Ittahad Kalba 104. válogatottsága előtt álló középpályása mást is mondott: „Feltüzelt, motivált csapat fog pályára lépni a Groupama Arénában, remélem, mindenki egészséges lesz, a Szlovákia elleni első magyar győzelemmel akarunk kedveskedni a szövetségi kapitánynak az 55. születésnapján.”

Rossitól megkérdeztem, milyen következtetéseket vont le a podgoricai 1-2-ből és a szlovákok nagyszombati 4-0-s vereségéből a horvátok ellen.

„Nem lehet összehasonlítani a két meccset – kezdte a kapitány. – Montenegró ellen kísérleti tizeneggyel álltunk ki, ezért vállalom a felelősséget. Így is győzni akartam, mert a vereség semmilyen szempontból nem jó, de nem sikerült. Viszont kísérletezhettem, fontos tanulságokat vontam le. Hétfő este azonban nem fogok kísérletezni, kockáztatni. Vannak kihagyhatatlan játékosaim, és őket nem is fogom kihagyni. Sajnos a két sérült védekező középpályásom, és Pátkai Máté állapotáról túl sok biztatót nem tudok elmondani, bár az utolsó edzést követően döntök a játékukról, de nem vagyok túlzottan bizakodó.”

Dzsudzsák Balázs ígérete szerint feltüzelt, motivált csapat lép ma pályára Szlovákia ellen
Fotó: Teknős Miklós

Rossit nem téveszti meg a szlovákok nagyarányú veresége, azt mondja, erős csapatot látott, kimagasló taktikai fegyelemmel. „Hétfő este ügyesnek és fegyelmezettnek kell lennünk, nem szeretném, ha a játékosaim eltérnének a kottától, nem most van a helye és ideje a rögtönzésnek és a kísérletezésnek!”

A kapitány, aki egy évet eltöltött a dunaszerdahelyi DAC 1904 élén, jól ismeri a szlovák futballt, de ez nem igazán mérvadó. „A válogatottban szinte kizárólag légiósok játszanak, akiket nem volt alkalmam megfigyelni a bajnokságban – jegyezte meg. – Láttam és hallottam kollégám, Pavel Hapal horvát meccs előtti nyilatkozatát, ebben hangsúlyozta, hogy nekik a magyarok elleni mérkőzés a fontosabb. Ebből indulok ki, ezért nem téveszt meg a szlovákok nagyszombati súlyos veresége. És még valami. Sokan azt mondják, már mi vagyunk a csoport favoritjai, mivel ez idő szerint az élen állunk. Nos, ha ezt elhisszük, akkor biztosan kikapunk. Alázattal, szerényen, de hatalmas akarással kell küzdenünk hétfő este.”

Európa-bajnoki selejtező, E csoport: Magyarország–Szlovákia, Groupama Aréna, 20.45, tv.: M4 Sport, jv.: Antonio Mateu Lahoz (spanyol). Azerbajdzsán–Horvátország, 18.00, tv.: Sport 1. A csoport állása: 1. Magyarország 9 pont, 2. Horvátország 9, 3. Wales 6, 4. Szlovákia 6, 5. Azerbajdzsán 0.

Kezükben tartanák a sorsukat

A szlovák válogatott szövetségi kapitánya, a cseh Pavel Hapal és a csapatkapitány Marek Hamsík (képünkön) a Groupama Arénában találkozott az újságírókkal. „Rögtön a horvátok elleni 0-4-es meccs lefújása után mondtam a társaimnak, hogy nincs nagy baj, a következő mérkőzésre kell koncentrálni. Ott voltam 2009-ben a Wembley-ben, amikor ugyancsak 4-0-ra kikaptunk az angoloktól, aztán mégis kijutottunk a dél-afrikai világbajnokságra. Szóval nincs tragédia. A nagy vereségek után mindig nagy formajavulások jöttek, most is ebben bízom” – kezdte a kínai Talien Jifang FC 32 éves légiósa, majd rámutatott: „Hajtós, agresszív csapat a magyar, másképp kell hozzáállnunk a hétfői összecsapáshoz, mint a horvátok ellenihez. A súlyos vereség felrázta a csapatot, a magyarok ellen kompakt védekezésre lesz szükség, mert ha kikapunk, lehúzhatjuk magunkat…”

Pavel Hapal arról beszélt, hogy lesznek-e változások a szlovák válogatottban, és azt mondta, a mag változatlan marad. Duda csatárjátékával nem volt megelégedve. „Meg akarjuk mutatni Európának és a szurkolóinknak is, hogy erősek vagyunk. A nagyszombati 2-0-s győzelemből semmiképp nem indulhatunk ki, sokat erősödött azóta a magyar válogatott, és Dzsudzsák is kulcsembere lett a csapatnak. Ostobaság lenne az évszázad vagy az év meccsének nevezni a magyar–szlovákot, de az tény, ha győzünk, a kezünkben marad a sorsunk, de ha kikapunk, akkor másokéba kerül. És az sohasem jó.”

Érdekes, ezzel mi, magyarok is így vagyunk…

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.