Saját kézben van a sorsunk

Vasárnap este a női válogatott ­74-59-re legyőzte Szlovákiát a második Eb-selejtezőjén, és ezzel továbbra is megvan az esélye a csoportgyőzelemre. Székely Norbert szövetségi kapitány szerint a versenyrendszer nagyon megnehezíti a felkészülést a folytatásra.

2019. 11. 19. 10:39
Bálint Réka; Studer Ágnes; Turner Yvonne
Megdolgozott az ünneplésért a magyar válogatott Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ijesztően kezdődött. Kapkodás, eladott labdák, célt tévesztett dobások, lyukas védekezés – mintha a csütörtökön Amszterdamban kínos meglepetésre vereséggel végződött hollandok elleni ­Európa-bajnoki selejtező folytatódott volna. A szlovákok 19-13-ra vezettek az első negyed végén Sopronban, és felsejlett a legrosszabb: a magyar női válogatott nem lesz ott a ­2021-es ­Európa-bajnokságon, legalábbis minimálisra csökken erre az esélye.

– Számítottunk arra, hogy gyengén kezdünk, mert a feszültség érződött a játékosokon az amszterdami kudarc után pénteken és szombaton is – árulta el Székely Norbert szövetségi kapitány. – A segítőimmel rengeteget beszélgettünk a lányokkal egyénileg is, muszáj volt felrázni őket, de nyilván élt bennük a csütörtöki gyenge teljesítmény emléke.

Ezután csaknem megnyugtatóan folytatódott. Csaknem, mert nem sikerült padlóra vinni a szlovákokat, de a válogatott éreztette, hogy melyik a jobb csapat. A 208 centi magas Határ Bernadett hölgy létére úr volt a palánk alatt, Turner Yvonne roppant hasznosan kosárlabdázott, de az igazi hős Zele Dorina volt, aki védekezésben levette a pályáról az emberét, emellett pontokat is termelt közelről, betörésből, és távolról is.

– Éreztük az első negyed után, hogy így baj lesz, és ez összerántott, felébresztett minket – mondta lapunknak a mérkőzés után. – Jobban összpontosítottunk, így végigmentek a figurák, a gyűrűbe hullottak a dobások, de ennek az alapja a feljavult védekezés volt. Nekem is itt volt az eredetileg kijelölt feladatom, az pedig külön öröm, hogy a támadások befejezéséből is eredményesen ki tudtam venni a részemet.

Megdolgozott az ünneplésért a magyar válogatott
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Az újabb folytatás már megnyugtató lett. Kiss Virág és Lelik Réka triplái, Határ újabb kosarai, Turner remek betörései révén a harmadik negyedben már 23 pontra is meghízott az előny. A szlovák játékosoknak pedig nem jutott hely a magyar palánk közelében, távoli kísérletekre kényszerültek, 35 hárompontossal próbálkoztak, de szerencsére mindössze 31,4 százalékos pontossággal, így aztán a hátralévő idő már különösebb izgalmak nélkül telt el.

– Az elmúlt két évben többen mentek a keretből, mások jöttek, de a közösség ereje állandó maradt, emiatt sikerült felállnunk és nyernünk – összegzett Székely Norbert. – A kért taktikai elemeket viszontláttuk, többen is remek egyéni teljesítménnyel rukkoltak elő, Zele Dorináéra pedig a fantasztikus jelző illik a leginkább. Sajnos csak négy napunk van felkészülni a selejtezők előtt, és ez nem elég a különböző helyekről, különböző munícióval érkező játékosok alapos feltérképezéséhez. Amszterdamban kiderült, kik vannak olyan állapotban, hogy Szlovákia ellen képesek lehetnek a győzelemre, ezért küldtem most tizenkettő helyett csak nyolc játékost pályára.

A helyzet jelenleg nem ijesztő, de nem is megnyugtató. A kapitány szerint Hollandia váratlanul sokat erősödött, bejelentkezett a csoportelsőségre, ugyanakkor mi még a kezünkben tartjuk a saját sorsunkat. Persze nehéz úgy csapatot építeni és felkészülni, hogy a következő selejtező egy év múlva novemberben lesz itthon a hollandok ellen, az utolsó pedig 2021. feb­ruárjában Szlovákiában, de a képlet egyszerű: mindkettőt meg kell nyerni – az előbbit legkevesebb 11 ponttal –, és már ünnepelhetünk is. Székely Norbert májusra tervez többhetes edzőtábort, amelyről senkinek sem akar felmentést adni, ami érthető: csak akkor lesz idő és lehetőség begyakorolni a hollandok elleni taktikát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.