Egy titkos magyar tokiói éremesélyes az Egyesült Államokból

Az olimpián szombaton megkezdődnek a tekvandóversenyek is; egyetlen kvótaszerzőnket, a még csak 18 éves Salim Omart mindenképpen az egyik titkos éremesélyesünknek tekinthetjük.

Forrás: M4 Sport2021. 07. 23. 17:31
null
Salim Omar Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tekvandóban a Makuhari Rendezvényközpontban tartott versenyeket mindkét nemnek négy súlycsoportban, kategóriánként tizenhat indulóval rendezik. A mérkőzések győztesei jutnak tovább, de van vigaszág is, s az olimpiai arany megszerzéséhez négy győzelemre van szükség. Az elődöntők után a vesztesek bronzmérkőzésen lépnek szőnyegre.

A sportágban huszonegy év után lett újra versenyzőnk az ötkarikás játékokon. 2000-ben, Sydney-ben Salim Omar nagybátyja, Salim József szerepelt, s végzett az ötödik helyen – ő is az 58 kg-ban. Az Egyesült Államokban élő Salim Omar áprilisban Szófiában az 54 kg-ban lett Európa-bajnok (ez nem olimpiai kategória), de egy súlycsoporttal feljebb is a legjobbak közé tartozik, ezt májusban az ugyancsak Szófiában rendezett olimpiai kvalifikációs versenyen is bizonyította, amelyen simán megverte az 58 kg regnáló Európa-bajnokát. A felnőttek között még csupán ezen a két versenyen szerepelt.

Édesapja nagyon nagy név a sportágban: Salim Gergely dán színekben 1991-ben világbajnok lett, 1992-ben pedig aranyérmet szerzett a barcelonai olimpián – ám a tekvandó akkor még nem volt a hivatalos programban, csak bemutató jelleggel kapott helyet benne.

Salim Omar berobbant a legjobbak közé
Fotó: Mirkó István

 

– Apukám kis korom óta sokat beszélt nekem arról, hogy az olimpia mennyire különleges esemény, mennyire más, mint a többi verseny – árulta el Salim Omar az M4 Sportnak. – Az ő tapasztalata rengeteget számít nekem, és biztos segíteni fog a versenynapon is. Bár a tokiói olimpia csak a harmadik versenyem lesz a felnőttek között, de már olyan régóta űzöm ezt a sportot és annyit versenyeztem, hogy tudom, mit, hogyan kell majd csinálnom. Igyekszem mindent úgy végezni, ahogy eddig, még ha ez egy jóval nehezebb verseny is lesz. Igazán most kezdek a felnőttek között, csak 18 éves vagyok, szóval az ellenfeleim még nem nagyon láttak versenyezni. Már azzal is megleptem őket, hogy egyáltalán kvalifikáltam és itt vagyok. A teljesítményemmel is igyekszem sokakat meglepni szombaton – tette hozzá versenyzőnk.

Versenyzőnk harcra kész
Fotó: Mirkó István

 

Európa-bajnokunk a sportágába és a taktikájába is beavatott:

– A tekvandó harcművészet, melyben a lényeg, hogy ütéssel, rúgással minél több pontot szerezzünk az ellenfélen. Küzdősport, intenzív és látványos, szombaton remélem én teszem majd még látványosabbá. Mindkét alapállásban jól tudok mozogni, ez lehetővé teszi, hogy többféle technikát tudjak alkalmazni, és ne egyféléből kelljen mindenáron érvényesülni. Mérkőzés közben tudok változtatni, szerintem ez itt, az olimpián is hasznomra lesz.

Az 58 kg-osok mezőnyébe berobbanó, friss Európa-bajnok Salim Omar a nyolcaddöntőben a második helyen kiemelt olasz Vito Dell’Aquila ellen kezd, magyar idő szerint szombaton hajnali 5.20-kor. Továbbjutása esetén thaiföldi vagy argentin rivális vár rá legjobb nyolc között 8.15-től. Amennyiben elődöntőbe jut, 9.45-kor lesz újfent jelenése, míg a finálét 14.45-kor bonyolítják. Ha a nyolcad- vagy negyeddöntőben vereséget szenved, még folytathatja a vigaszágon, feltéve, hogy legyőzője döntőbe jut. E forgatókönyv szerint 12.45-kor lépne majd pástra, hogy a bronzmeccsen való részvételt kiharcolja, amit majd 14.15-kor rendeznek. Ha az elődöntőben kap ki, akkor a vígaszágról érkező ellenfelet kell legyőznie, hogy a dobogó harmadik fokára állhasson.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.