Sallai Roland: Freiburgban senki sem pucolja ki a cipőt helyettem

A harmadik idényét kezdi meg a Bundesligában Sallai Roland, aki ma 15.30-kor a Stuttgart–Freiburg (tv: Sport 2) mérkőzésen léphet pályára a vendégcsapatban. A lapunknak adott interjúban elárulta, hogy úgy érzi, Németországban felnőtt, mint labdarúgó, de tudja, hogy a gólok és a gólpasszok számában még van adóssága.

2020. 09. 19. 8:15
VfL Wolfsburg vs SC Freiburg
epa08482988 Roland Sallai (R) and Luca Waldschmidt (2-L) of Freiburg celebrate the 2-2 goal next to Jerome Roussillon (L) of Wolfsburg during the German Bundesliga soccer match between VfL Wolfsburg and Sport Club Freiburg in Wolfsburg, Germany, 13 June 2020. EPA/SASCHA STEINBACH / POOL CONDITIONS - ATTENTION: The DFL regulations prohibit any use of photographs as image sequences and/or quasi-video. Fotó: SASCHA STEINBACH / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Eddig harmincegy Bundesliga-meccsen négy gólja van. A számok azt mutatják, van hova fejlődnie.

– Igen, de az például jó jel volt, hogy az előző idényben sokszor helyzetbe kerültem a járvány miatti szünet után. Akkor jól ment a játék, mégis csak egy gólt szereztem. A helyzetkihasználás az a terület, amelyen egyértelműen javulnom kell.

– Mit tesz ezért?

– Hiszek benne, hogy minél többször oldok meg jól egy helyzetet edzésen, annál nagyobb valószínűséggel járok sikerrel meccsen is. Sokszor kinn maradok edzés után külön gyakorolni. Ilyenkor megkérem az egyik kapust és a pályaedzőt, hogy tíz-tizenöt percet segítsenek.

– Értékelik a mentalitását?

– Ez itt nem szokatlan, Freiburgban senki sem pucolja ki a cipőmet helyettem. Aki jobb akar lenni, annak tennie kell érte.

– Volt, hogy más pucolta a cipőjét?

– Olaszországban az volt a szokás, hogy edzés után a játékosok ledobálták az öltöző közepére a sáros cipőjüket, amiket a személyzet összegyűjtött, és másnap mindenki tisztán kapta vissza. Furán éreztem magam emiatt, luxusnak tartottam. Freiburgban nem is léphetünk be az öltözőbe koszos cipőben, amit én is magamnak tisztítok, és úgy teszem be a nevemmel ellátott rekeszbe.

Sallai a Törökország elleni Nemzetek Ligája-meccsen a magyar válogatottban szeptember elején – Fotó: MTI/AP

– A harmadik évét kezdi a Bundesligában. Miben fejlődött a legtöbbet Németországban?

– Itt nőttem fel és itt lettem igazán profi labdarúgó. Korábban is sokat dolgoztam, de itt már azt is tudom, hogy mit miért csinálok. Például az előbb említett külön edzéseket sem szabad túlzásba vinni, mindennek megvan a maga helye és ideje. Már értem a helyes étkezés és a regeneráció fontosságát, és sokkal tudatosabban teszek érte, mint korábban.

– Milyen állapotban érzi magát az idény első Bundesliga-mérkőzése előtt?

– A Törökország és Oroszország elleni válogatott meccsekkel sokat nyertem. Az előző idény elhúzódott, speciális volt a felkészülési időszak, ami miatt csak kétszer negyvenöt és egyszer hatvan percet játszottam az edzőmeccseken. A válogatottban viszont megkaptam a meccsterhelést, ami nagyon jót tett, és úgy érzem, jó formában várom az idénynyitót.

– A két Nemzetek Ligája-meccsen lendületesen futballozott. Német klubjától kapott visszajelzést?

– Igen, az edző többször felhívott, amíg a válogatottnál voltam. Érdekelte, hogy érzem magam, hogy megy a játék. Amikor visszajöttem, kielemeztük a teljesítményemet. Korábban arra is volt példa, hogy összevágtak egy videót a válogatott meccsemről, és az alapján mutatták meg, bizonyos szituációkban mit csinálhattam volna jobban. A Freiburgnak érdeke, hogy fejlődjek, én pedig örülök, hogy ennyire odafigyelnek rám.

– A harmadik évét kezdi a Bundesligában, és huszonhárom évesen ideje kilépnie a tehetség kategóriájából. Felkészült a nagyobb feladatokra?

– Tudom, hogy a válogatottnál és Freiburgban is bíznak bennem, ami felvillanyoz. Hosszú utat tettem meg idáig, hogy úgy nézzenek rám, mint akitől lehet várni a váratlant, a döntő megoldásokat.

Útközben mindig beleerősödtem a rám osztott szerepbe, és mindent megteszek azért, hogy továbbra is helytálljak. Mindenképpen több gólt és több gólpasszt várok magamtól.

– A Freiburgnál mi a célkitűzés? Legutóbb nyolcadik lett a csapat a Bundesligában, de két alapember, Robin Koch (Leeds United) és Luca Waldschmidt (Benfica) távozott a nyáron.

– Húzóemberek voltak, nem lesz könnyű pótolni őket. Freiburgban azonban tavaly is a bennmaradás volt az elsődleges cél, és ez nem változott. Ha ennél többet sikerül elérnünk, annak mindenki csak örülhet.

– Szombaton az újonc Stuttgart otthonában lépnek pályára, utána a Wolfsburg és a Dortmund következik. Aztán pedig október tizedikén a Bulgária elleni Európa-bajnoki pótselejtező. Olyan szemmel is nézi a sorsolást, hogy mennyire tud felkészülni a fontos válogatott találkozóra?

– Nem lesz egyszerű az első három meccs, Stuttgartban rögtön kemény rajt vár ránk. Nekem most az a feladatom, hogy a Freiburgra koncentráljak, a válogatottig még nem nézek előre. De természetesen szeretnék minél többet és minél jobban játszani a Bundesligában, mert akkor tudok a válogatottnak is a segítségére lenni.

– Az első Bundesliga-idényében tíz, a másodikban huszonegy meccsen játszott. A harmadikban mennyivel lenne elégedett?

– Adjuk össze az előző kettőt, és annyival.

– Mit gondol, lesz valakinek esélye az elmúlt idényben triplázó Bayern Münchent megszorítani?

– Láttuk, hogy a Bayern milyen játékra volt képes az előző idényben, és különösen a Bajnokok Ligája végjátékában. Ha ezt a szintet tartani tudja, nem hiszem, hogy bárki képes lehet legyőzni a Bundesligában.

– Idén zsinórban a nyolcadik bajnoki címet szerezte meg a bajor sztárcsapat, és sokak szerint árt a Bundesligának, hogy ennyire nincs verseny az aranyéremért.

– Ezzel nem értek egyet, a Bayern szerintem csak emeli a színvonalat. Minden csapatnak példát mutat, és rengeteget lehet tanulni tőle. Nekem is sokat jelent, amikor a saját bőrömön tapasztalom, hogy milyen egy ilyen erős csapat ellen játszani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.