Schäfer egy páncélajtónak is nekiment volna, nemhogy Neuernek

Az Európa-bajnokság magyar felfedezettje egyértelműen Schäfer András, aki korábban még a kerettagságban sem lehetett biztos, de a sérülések miatt kezdő volt a válogatott mindhárom meccsén. Sőt élt a bizalommal, Németország ellen gólt is szerzett, méghozzá a saját testi épségét sem féltve a Manuel Neuerrel való ütközéstől. Elárulta, a 2016-os Eb magyar sikerkapitányának is sokat köszönhet, aki Joshua Kimmichet állította elé példaként.

Magyar Nemzet
Forrás: molcsapat.hu2021. 06. 25. 20:56
Schafer Andrs; KLEINHEISLER Lszl
München, 2021. június 23. A gólszerzõ Schafer András (k) és csapattársa, Kleinheisler László a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának utolsó fordulójában játszott Németország - Magyarország mérkõzésen a müncheni Allianz Arénában 2021. június 23-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szerintem a legnagyobb dolog az, hogy mi valóban elhittük, tovább tudunk jutni ebből a csoportból is – árulta el a molcsapat.hu cikkében –, hogy Portugália, Franciaország és Németország ellen sem hátráltak meg. – A csapatunk taktikája persze nem változott, ugyanúgy a biztonságos védekezésből indultunk ki Németországban is, de megvolt a haditervünk a továbbjutásra, és a meccset elnézve működött is a dolog. Egyszerűen balszerencsések voltunk, ezért nem jutottunk tovább.

A Dunaszerdahely 22 éves középpályása a németek elleni 2-2 lefújása után nem sokkal még csalódottan nyilatkozott, hiszen nüanszokon múlt a továbbjutás, de ma már a pozitívumokat is fel tudja idézni a találkozóról.

– Sokan beszélnek arról, hogy az utolsó percekben a németek húzták az időt 2-2-nél, és hogy ez mekkora eredmény tőlünk – mesélte Schäfer. – Egyetértek velük, de mi már a szünet után megkaptuk a németektől a visszaigazolást, mert amikor jöttünk vissza a pályára, láttuk az ellenfélen, hogy ideges. Mi mosolyogva jöttünk ki az öltözőből, a németek pedig kimondottan feszülten, látszott rajtuk, hogy óriási a nyomás a játékosokon.

A német válogatott a 66. percben Kai Havertz góljával mégis kiegyenlített, de aztán sokkolta őket a magyar csapat azzal, hogy a középkezdés után szinte azonnal újra magához ragadta az előnyt Schäfer bátor fejesgóljával, ami közben a testi épségét sem kímélte a kapujából kifutó Manuel Neuerrel való ütközés miatt.

 

tökéletes labdát adott, én pedig úgy voltam vele abban a pillanatban, hogy bár láttam Neuert, ha egy páncélajtó lett volna előttem, abba is ugyanígy beleugrottam volna fejjel előre – jelentette ki Schäfer. – Bevallom, a fejes közben már az is eszembe jutott, hogy ha mellémegy, biztosan büntetőt kapunk, mert oldalról is löktek, és a kapussal is volt kontakt. Ha mellémegy a fejes, talán még ki is állítják a védőt, de azért nem vagyok szomorú, hogy így alakult.

Klubjában, a DAC-ban védekező középpályást játszik, és alapvetően védekezőbb típusú labdarúgónak tartja magát, mint amilyen feladatot ráosztott szövetségi kapitány, elsősorban a sérülés miatt a keretből kimaradó és Kalmár Zsolt hiánya miatt. Schäfer hálás az olasznak, hogy megtalálta azt a pozíciót neki a csapatban, amelyben jó teljesítményt tudott nyújtani, de a korábbi dunaszerdahelyi edzőjének, a 2016-os Eb-n nyolcaddöntőbe jutó magyar válogatottat vezető Bernd Storcknak is hálás.

– Így, hogy a németek ellen jól játszottunk, és még gólt is tudtam szerezni, még viccesebb visszagondolni, hogy Bernd Storck mindig azt mondogatta nekem, figyeljem Joshua Kimmichet, és próbáljam azt csinálni, amit és ahogy ő tesz a pályán – idézte fel. – Nagyon sokat köszönhetek a német szakembernek, sokat fejlődtem alatta, elsősorban a rúgótechnikám, de a hatos posztot is neki köszönhetem.

Schäfert 2024-ig szerződés köti a DAC-hoz, és egyelőre nem foglalkozik azzal, hogy az Eb-n nyújtott produkciójának köszönhetően esetleg távozhat: – Hamarosan kezdődnek a dolgos hétköznapok, hiszen a dunaszerdahelyi csapattársak már el is kezdték a felkészülést. Nem lettem más játékos a németeknek lőtt góllal vagy a válogatott kiváló szereplésével, mindent meg fogok tenni, hogy tovább fejlődjek. Csak egy dolog változott: a szüleim a világ legbüszkébb emberei lettek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.