Csoda történt: győzött a józan ész!

Az UEFA felmentette Sebastian Colțescut a rasszizmus vádja alól, de ez mintha senkit sem érdekelne.

2021. 02. 13. 13:13
Paris Saint-Germain vs Istanbul Basaksehir
epa08873167 Players react at the end of the UEFA Champions League group H soccer match between Paris Saint-Germain (PSG) and Istanbul Basaksehir at the Parc des Princes Stadium in Paris, France, 09 December 2020. EPA/IAN LANGSDON Fotó: IAN LANGSDON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Címlapokat kapott az ügy, a fél világ szinte szavakat sem talált a felháborodás kifejezésére. Hallatlan incidens történt ugyanis még tavaly december 8-án a Paris Saint-Germain–Başakşehir Istanbul Bajnokok Ligája-mérkőzésen, amely botrányos körülmények között szakadt félbe. Bár sokan emlékezhetnek rá, hiszen tényleg hatalmas port kavart, mégsem árt felidézni. A találkozó 23. percében Ovidiu Hategan román játékvezető megkérdezte a negyedik játékvezetőként közreműködő honfitársát, hogy ki inzultálta őt, mire Sebastian Colțescu a közös anyanyelvüket használva úgy azonosította Pierre Webót, a törökök kispadon ülő pályaedzőjét, hogy „ăla negru”, azaz „az a fekete”.

Pierre Webo, az isztambuliak pályaedzője, a korábbi kameruni válogatott labdarúgó – aki a török csapatnak addig kiosztott két sárga lap miatt már kellően feldúlt volt – a „negru” kifejezés hallatán az addigiaknál is hevesebben reklamált: „Miért mondta, hogy néger? Miért mondta?”. Odasereglettek mindkét csapat játékosai, megjelent a meccs UEFA-ellenőre is a játéktéren, hogy megbékítse a feleket, ám ez nem sikerült. A párizsiak – élükön Kylian Mbappéval és Neymarral – szintén világossá tették, hogy amíg a negyedik bírót nem cserélik le, ők sem hajlandók tovább játszani.

A meccset egyébként másnap megrendezték új játékvezetőkkel, de a világ nehezen tért napirendre a történtek fölött. A román sportminiszter bocsánatot kért a rasszista kijelentés miatt, a labdarúgó-szövetség elhatárolódott, a közvélemény elkönyvelte, hogy Sebastian Colțescu karrierjének a végére pontot tett a felháborító eset, ami a sajtót megosztotta, egyesek a rasszizmus legdurvább megnyilvánulásaként értékelték, mások szerint viszont az érintettek túlreagálták az ügyet. Érdekes módon a 102-szeres román válogatott, ám magát magyarnak tartó Bölöni László védte meg a leghatározottabban Sebastian Colțescut, mondván, a megjegyzést nem tartja rasszistának, hiszen nemcsak a román nyelv (amelyben „negru” egyaránt jelent feketét és négert), hanem a játékvezető hangsúlya, testbeszéde sem utal erre.

Hosszasan idézhetnénk az egész világon végigsöprő felháborodást, ami csak lassan csitult el, most viszont ott tartunk, hogy a világnak kellene bocsánatot kérnie Sebastian Colțescutól. Nem címlapokról, nem terjedelmes cikkekből, nem hangzatos nyilatkozatokból tudjuk, hogy lezárult az UEFA fegyelmi és etikai bizottságának a vizsgálata az ügyben, hanem kiszivárogtatásból. A román sportportál, a Prosport.ro megszerezte a bizottság jelentését, amely leszögezi:

nem tekinthetők rasszistának Sebastian Colțescu negyedik játékvezető a PSG–Basaksehir Bajnokok Ligája-mérkőzésen elhangozott szavai, és ezért nincs szükség fegyelmi intézkedésekre a találkozó román játékvezetőivel szemben.

 

A jelentés elsősorban nyelvészeti, jelentéstani jellegű, amelyben a „negru” (fekete) szót pejoratív és negatív konnotációt nélkülöző melléknévként írják le. „Egyébként is, a »fekete« szót széles körben használják a rasszizmus ellen küzdő szervezetek és több millió követőjük” – áll a jelentésben, amely azt a következtetést vonja le, hogy a „fekete” szó használata nem diszkriminatív, és nem büntetendő viselkedés. A jelentés készítője az utolsó bekezdésben határozottan kijelenti, hogy ezzel lezártnak kell tekinteni a Sebastian Colțescu elleni vizsgálatot.

Az UEFA sem mentes az agymenéstől, hiszen egyrészt szigorúan tiltja a stadionokban a politikai megnyilvánulásokat, ám rokonszenvét fejezte ki a pályán féltérdre ereszkedő futballisták mellett, akik ezzel a Black Lives Matter mozgalommal szolidárisak, ugyanakkor 780 eurós büntetést kapott, amiért egy bajnoki meccsen a gólja után a mezét levéve a trikóján az akkoriban elhunyt Diego Maradonára emlékezett.

Ám ezúttal csoda történt: győzött a józan ész.

Ez azonban valahogy mégsem kívánkozik címlapokra, nem születtek a döntésről terjedelmes cikkek, és senki sem beszél róla. Pedig nemcsak Sebastian Colțescu érdemelne bocsánatkérést, hanem a világ normálisabb része is – éppen a józan ész jegyében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.