Őrült rizikó után Mark Selby negyedszerre is világbajnok

Mark Selby 18-15-re legyőzte Shaun Murphyt a sznúker-világbakjnokság döntőjében, így 2014, 2016 és 2017 után negyedszerre is őt koronázták meg. Az utolsó frame-ben Murphy vezetett, de fölöslegesen kockáztatott, ez lett a veszte.

N. M.
2021. 05. 03. 23:17
null
Mark Selby és a trófea. Negyedszerre lett az övé
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mark Selby 10-7-re vezetett a hétfő esti negyedik, utolsó szakasz előtt. Shaun Murphy két frame alá nem tudta csökkenteni a hátrányt, sőt 17-13-nál Selbynek már csak egy játékot kellett megnyerni a végső győzelemhez.

Ekkor azonban megremegett a négyszeres világbajnok keze, avagy már Murphyt nem nyomasztotta a tét, s kétszer egymás után is százas bréket lökött s feljött 17-15-re.

A 33. frame-ben Shaun Murphy – talán szándékosan – gyenge biztonságit lökött, Selby hibázott is. Murphy jól haladt előre, az utolsó piros golyónál azonban fölösleges kockázatot vállalt, a fal közeli golyót hosszabbítóról lökte és kihagyta. Bölcsebb döntés lett volna biztonságit választani...

Selbynek végig kellett löknie az asztalt, de ez nem okozott neki gondot, hozta a frame-et, s vele a meccset, 18-15-re.

Mark Selby 2014, 2016 és 2017 után negyedszerre lett világbajnok, az örökranglistán ezzel befogta John Higginst.

– Mark vasárnap este hihetetlenül feljavult, az esti szakaszban 7-2-re lesöpört, ahonnan sajnos nem volt visszaút. Ismerem kilenc éves kora óta, akkor is ilyen volt, olyan, mint egy gránittömb, kikezdhetetlen a türelme, gratulálok neki, remek játékos, megérdemelte a győzelmet – nyilatkozott sportszerűn Shaun Murphy, aki a nézőkről sem feledkezett meg: – Nézők nélkül mit sem ér a sport, ez most is megtapasztalhattuk. Köszönöm, hogy itt voltatok, felemelő érzés volt. – Később öniróniával hozzátette: kész szerencse, hogy már 22 évesen, 2005-ben megnyerte a világbajnokságot, mert azóta háromszor sem sikerült neki. A meccset eldöntő hibázásról ezt mondta: – Nem szeretek visszalépni, ha eldöntöttem, hogy megpróbálom belökni a golyót, akkor így is teszek. Támadó stílusú játékos vagyok.

– Nagyon kemény ez a torna, amikor először nyertem ellen, azzal az álmom vált valóra. Néhány éve nagyon mélyre estem vissza, a családomnak köszönöm a segítséget, hogy visszajöttem a csúcsra – így hangzottak a torna alatt sokat bírált Mark Selby győztes szavai. – Az a legfontosabb, hogy visszatértek a normális idők, végre nézők előtt játszhattunk, fantasztikus volt a hangulat.

A végső hibáról így vélekedett: – Tudtam, hogy Shaun bevállalja, bár nehéz lökés volt. Abban is biztos lehettem, hogy kihagyja, akkor a golyó ott marad a lyuk szájában. Utána volt néhány nehéz pozicionálásom, de sikerült, megoldottam.

A 2021-es világbajnokság idővel azonban már nem arról lesz emlékezetes, hogy Selby olykor ingerlően lassan játszott, amiért rengetegen bírálták, hanem arról, hogy negyedszerre is megnyerte a világbajnokságot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.