Selejtező nélkül lehet főtáblás a magyar bajnok a BL-ben

Nem kell selejtezőt játszani a Bajnokok Ligájában a magyar kosárlabda férfi bajnokának, a szombathelyi Falcónak. Ilyenre még nem volt példa, a FIBA a csapat eddigi jó szereplése miatt döntött úgy, hogy a rangos sorozatot azonnal a főtáblán kezdheti meg. Zajlik a csapat megerősítése is, a hírek szerint Franciaországból érkezik az első új légiós Szombathelyre.

Magyar Nemzet
2021. 06. 26. 10:04
PERL Zoltn
Szolnok, 2021. május 26. Perl Zoltán, a Falco (k), valamint Shane Gibson (b) és Marjan Cakarun (j), a Szolnok játékosai a férfi kosárlabda NB I döntõjének 5. összecsapásán, az Olajbányász - Falco-Vulcano Energia KC mérkõzésen a szolnoki Tiszaligeti Sportcsarnokban 2021. május 26-án. A Falco 3-2-re megnyerte a párharcot, és ezzel megszerezte fennállása harmadik bajnoki aranyérmét. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két éve bravúrnak számított, hogy a Falco-Vulcano Energia KC két selejtező kört is átélve feljutott a férfi kosárlabda Bajnokok Ligájának a főtáblájára. Tavaly szintén selejteznie kellett ehhez a magyar bajnoknak, és mindkét esetben nagyszerűen helyt állt, a várakozásokkal szemben nem vált pofozógéppé. Előbb a 6-8-as mérleg a csoport ötödik helyére volt elég, míg tavaly a továbbjutásról az utolsó mérkőzés döntött, akkor Novgorodban 73-68-ra kapott ki a szombathelyi együttes.

A jó szereplésnek meglett a jutalma: a FIBA arról értesítette a klubot, hogy a következő kiírásban nem kényszerül selejtezőre, azonnal a főtáblán kezdheti meg a szereplését, tehát a csapat bekerült a huszonnyolc kiemelt közé. A harminckét csapatból álló mezőny négy szabad helyére további huszonnégy csapat pályázik. A sorsolás július 7-én a FIBA központjában lesz. A résztvevőket nyolc négyes csoportba osztják szét, ahonnan az első automatikusan továbbjut a nyolcaddöntőbe, a második és a harmadik helyezettek pedig keresztjátékban oda-vissza vágós rendszerben juthatnak be a legjobb 16 közé.

 

Perl Zoltán, a magyar mezőny legjobb játékosa először játszhat selejtező nélkül BL-főtáblás csapatban
Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

A bajnoki cím megvédése után lemondott a posztjáról Gasper Okorn addigi vezetőedző, aki a jövőben szakmai tanácsadóként szolgálja a klubot. A FIBA döntéséről a Falco honlapján osztotta meg a gondolatait, többek ezt írta: „A saját munkám során is tapasztalom, hogy ma már Európa szerte felismerik a Falcot és elismerik a csapatot. Az első évben, amikor a játékosokkal tárgyaltunk vagy felkészülési tornát szerveztünk, el kellett magyaráznom, be kellett mutatnom a csapatot. Ma már elég annyit mondanom, hogy Falco és a játékosok, valamint a csapatok is felismernek minket. Azzal, hogy biztos csoportkörös résztvevői lettünk a BCL-nek több kapu is megnyílik, ha a játékosokra gondolok. Könnyebb tárgyalási pozícióban vagyunk, mintha selejteznünk kellene. Ez egy lehetőség, amiért minden évben tennünk kell, és úgy érzem, hogy jó irányba haladunk.”

A magyar bajnokkal kapcsolatos az a hír is, amely szerint a francia élvonalból érkezik az egyik új légiósa. Marvin Clark eddig két profi szezont húzott le Európában, átlagosan 37 százalékkal dobja a triplákat. A belga Mechelen csapatánál 13,4 pontot és 5,1 lepattanót, míg a legutóbbi idényben a francia Reims-nél 6,3 pontot átlagolt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.