Harcra kész pilótát igazolt a Mercedes legnagyobb ellenfele

Erősen benne volt a levegőben, hogy az idei Formula–1-es Szahíri Nagydíj győztesének, a vb-pontversenyben negyedik helyen zárt Sergio Péreznek jövőre nem lesz helye az autósport elitkategóriájában, de a harmincéves mexikói pilóta mégsem maradt hoppon. A Red Bull pénteken bejelentette, hogy leigazolta a holland Max Verstappen mellé.

2020. 12. 18. 18:13
PREZ, Sergio
Szahír, 2020. december 6. A gyõztes Sergio Pérez, a Racing Point mexikói versenyzõje megcsókolja a bajnoki trófeát a pódiumon, miután megnyerte a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Szahíri Nagydíját a szahíri pályán 2020. december 6-án. MTI/EPA/AP/Kamran Dzsebreili Fotó: Kamran Dzsebreili
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sergio Pérez remek évet zárt, 125 ponttal a negyedik helyen végzett a világbajnokságon, csak (Mercedes), Valtteri Bottas (Mercedes) és (Red Bull) előzte meg – a holland azért 89 ponttal többet gyújtött nála. A szezon végén Pérez második lett a Török Nagydíjon, a Bahreini Nagydíjon pedig már elkönyveltük a harmadik helyét, de a Racing Point motorhibája megfosztotta a dobogós helyezéstől. Ám ugyanezen a pályán egy héttel később őt intették le elsőként a Szahíri Nagydíjon, ezzel kárpótolta a sors; Pérez pályafutása 190. Formula–1-es futamán aratta első győzelmét.

Sergio Pérez a Szahíri Nagydíj győztesét megillető trófeával
Fotó: MTI/EPA/AP/Kamran Dzsebreili

Az viszont már korábban eldőlt, hogy jelenlegi csapatánál 2021-ben nem lesz helye. A Racing Pont átalakul, jövőre már Aston Martin néven szerepel a Formula–1-ben, a csapattulajdonos kanadai Lawrence Stroll pedig a versenyzőpárosából a fiát, Lance-t tartotta meg. S érkezik a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel a Ferraritól.

Pérez a távozásakor mindenesetre egyértelművé tette: jó szívvel emlékszik majd vissza a Racing Pointnál (korábban Force India) töltött évekre:

Lance Stroll 22 éves, és nem állíthatjuk, hogy csak azért jutott pilótaüléshez, mert a papa kedvence: az említett Szahíri Nagydíjon ő lett a harmadik, az Olasz Nagydíjon pedig a dobogó harmadik fokára állhatott. A vb-t a 11. helyen zárta 75 ponttal, vagyis Péreztől jelentősen elmaradt, a versenyeken 10-4-re, az időmérőkön 9-5-re kikapott tőle, ha az adott nagydíjakon elért helyezéseiket nézzük.

Amikor kiderült, hogy új munkaadó után kell néznie, Pérez jelezte, hogy neki igazából csak a Red Bull felelne meg – még a gyenge Haas csapattal hozták szóba, és sok lehetősége nem is lehetett –, ám az energiaitalos istálló a vb végéig megadta az esélyt a thaiföldi Alexander Albonnak, hogy bizonyítson. Nos, a 24 éves Albon a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjon negyedik lett, az év során volt két harmadik helye, a vb-t pedig a hetedik helyen zárta 105 ponttal. A Red Bullnál azonban végül úgy döntöttek, hogy ez kevés, jöjjön Pérez – legalábbis egy évre szerződtették a mexikóit. Albon pedig a következő idényben a csapat teszt- és tartalékversenyzője lesz. A Red Bull annyiban váratlant húzott, hogy nem a saját tehetséggondozó programjából választott pilótát, legutóbb ilyesmit 2007-ben tett, amikor Mark Webber a Williamstől érkezett hozzá, s az ausztrál ott is ragadt hét évig.

– Hihetetlenül hálás vagyok a Red Bullnak, amiért lehetőséget biztosított, hogy 2021-ben a csapatnál versenyezhessek. Amióta a Formula–1-ben vagyok, arra vágytam, hogy tagja lehessek egy olyan csapatnak, amely a bajnoki címért harcol. Büszkeséggel tölt majd el, amikor felállhatok a rajtrácsra Max csapattársaként. Mindenki biztos lehet benne, hogy maximálisan a következő szezonra koncentrálok. A csapat ugyanolyan győztes mentalitású, mint én, és tudom, azért vagyok itt, hogy segítsem a világbajnoki címért zajló harcban – fogalmazott Sergio Pérez.

A Formula–1-ben így már csak a világbajnoki címvédő Mercedes egy helye kiadó. A címvédő és hétszeres világbajnok brit Lewis Hamilton nagy valószínűséggel marad a a csapatnál, de aláírt szerződése még nincs. A Mercedes azt viszont pénteken bejelentette, hogy a csapat egyharmadát eladták az Ineosnak.

A 2021-es Formula–1-es vb mezőnye:

Mercedes: Valtteri Bottas (finn)

Red Bull: Max Verstappen (holland), Sergio Pérez (mexikói)

McLaren: Daniel Ricciardo (ausztrál), Lando Norris (brit)

Ferrari: Charles Leclerc (monacói), Carlos Sainz Jr. (spanyol)

Aston Martin (jelenleg Racing Point): Sebastian Vettel (német), Lance Stroll (kanadai)

Alpine (jelenleg Renault): Fernando Alonso (spanyol), Esteban Ocon (francia)

Alpha Tauri: Pierre Gasly (francia), Cunoda Juki (japán)

Alfa Romeo: Kimi Räikkönen (finn), Antonio Giovinazzi (olasz)

Haas: Mick Schumacher (német), Nyikita Mazepin (orosz)

Williams: George Russell (brit), Nicholas Latifi (kanadai)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.