Sidi és Péni: Kártyapartnerekből esküdt ellenségek

Valóságos krimivé fajult a nemcsak a sportlövőket, hanem az egész magyar sportot megrengető botrány. Az Európa-bajnok Péni István fennakadt a doppingvizsgálaton a március végi, indiai világkupán, ugyanakkor a Magyar Sportlövők Szövetsége vizsgálatot indított a világbajnok Sidi Péter ellen, mert a gyanú szerint – amit biztonsági kamerás felvételek támasztanak alá – az ominózus versenyen titokban behatolt Péni szobájába, ahol háromnegyed órán át tartózkodott. A magyar szövetség rendőrségi feljelentést tett, hogy fény derüljön arra, mi is történt. Ami biztos: két világklasszisunk hadban áll egymással.

2021. 05. 14. 11:40
Péni István
Százhalombatta 20210109 Sportlövészet EB válogató verseny Fotó Nemzeti Sport - Földi Imre A képen: Hammerl Soma Péni István Sidi Péter Fotó: Földi Imre Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Sidi Péter fantasztikus lövő. Amit a pályafutása alatt elért, az tényleg elképesztő, példaértékű. Ugyanakkor vannak olyan dolgok, amelyek nem azok. 2015-ig amúgy kiegyensúlyozottabb volt a viszonyunk, de akkor én szinte még gyerek voltam. Felnéztem rá, ő volt a sportág nagy ikonja. Igyekeztem barátkozni vele, jobb volt a viszonyunk. Utána romlott el minden, amikor a szövetségi kapitány a bakui Európa-játékokon az eredményeim alapján a kettőnk közül az én indulásomat támogatta a vegyes számban” – nyilatkozta még április elején az Origó.hu-nak adott interjújában az Európa-bajnok Péni István.

A világbajnok Sidi Péter a kettőjük közötti viszony megromlására nem egészen így emlékezik: „2019-ben még úgy mentünk ki a riói világkupa-versenyre, hogy az egész repülőutat végigkártyáztuk, jó hangulatban utaztunk, barátilag ugrattuk egymást, jó volt a viszony. Mondom, 2019-ben történt mindez. Nem volt olyan régen. És 2020-ban minden megváltozott” – mondta Sidi egy hónapja ugyancsak az Origó.hu-nak. Szerinte a törést az jelentette, hogy Pénit az akaratának meghajolva a magyar szövetség olyan számba is nevezte a 2020-as Eb-re, amelyben a válogatók alapján nem neki kellett volna indulnia, hanem Szabián Norbertnek.

Péni István jelenleg két olimpiai számban, légpuskában és kisöbű összetettben is vezeti a világranglistát, egy hete még a tokiói ötkarikás játékok aranyesélyeseként számolhattunk vele, a mostani doppingügye azonban új helyzetet teremtett.

Péni István
Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

Péni a magyar szövetségnek bejelentette, hogy a március végi indiai világkupán egy „részéről kétséget kizáróan nem azonosítható személy” behatolt a szobájába, amit a biztonsági kamera rögzített, a szövetség pedig fegyelmi eljárást indított Sidi ellen, s rendőrségi feljelentést tett. Semmiképpen sem kívánunk a nyomozás elébe menni, ugyanakkor a Bors pénteki számában nyilatkozó Kisvárdai István edző, aki jelen volt a magyar szövetség szerdai elnökségi ülésén, a következőket mondta: „Péter korábban az én tanítványom is volt, fantasztikus karrier áll mögötte. Sajnálom, hogy egy ilyen csúnya üggyel érhet vége a pályafutása.”

A 24 éves Péni és a 42 éves Sidi közötti ellentét a tavalyi magyar bajnokságon csúcsosodott ki, nyomdafestéket nem tűrő hangoskodáshoz vezetett, amikor Péni óvást nyújtott be, mondván, ellenfele puskája szabálytalan. Ez külön cikket is érdemelne, mert az, hogy a puska megtámasztására szolgáló bipod nehezéknek használható-e, a nemzetközi bírókat is megosztotta az utóbbi időben. Ez vezetett egy újabb botrányhoz az indiai világkupán, ahol a csapatversenyben a selejtezőben Sidi nem használta, a döntőre viszont feltette, ezért Péni és az ifjúsági olimpiai bajnok Pekler Zalán nem volt hajlandó vele együtt képviselni a magyar színeket. A helyi zsűri szerint Sidi puskája szabályos volt, de Péni nem akarta kitenni magát annak, hogy később megkapja: amikor ellenfelek Sidivel, akkor óv ellene, de ha egy csapatban van vele, akkor semmi baja a puskájával.

De még kanyarodjunk vissza a tavalyi magyar bajnoksághoz, amely után a versenyzők között a Facebookon is folytatódott a háborúskodás. „Már sok éve az egyik lövésztársam »célpontja« vagyok” – írta Péni, míg Sidi a maga igazát védte: „Az MTV felvette az eseményt, így letagadhatatlanná vált a sportszerűtlenség Péni általi új szintre emelése.”

A Magyar Sportlövők Szövetsége (MSSZ) az ob után Péni mellett állt ki. „Szerettem volna az érintetteket kibékíteni, az egyeztetést online, illetve telefonbeszélgetések keretében folytattuk le. Továbbá békéltető levélben is megkerestem az érintett sportolókat. Mivel kétoldalú érdemi előrelépés nem történt, az alábbi határozatot hoztam: Sidi Pétert, a Komárom Olympia SE versenyzőjét elnöki figyelmeztetésben részesítettem. Egyben felszólítottam, hogy a közösségi médiában szereplő valótlanságokat tartalmazó bejegyzéseket törölje. Amennyiben ez nem valósul meg, abban az esetben az MSSZ fegyelmi bizottságánál fegyelmi eljárást fogok kezdeményezni” – tudatta akkor közleményben Nagy György, a szövetség elnöke.

Sidi Péter
Fotó: MTI

Az MSSZ amiatt, mert a magyar csapat példa nélküli módon egymásra mutogatva visszalépett az indiai világkupán a döntőtől, ami nagyon rossz fényt vetett a magyar sportlövészetre, Péni Istvánt, Pekler Zalánt és Sidi Pétert is háromhavi Gerevich-ösztöndíjuk megvonására ítélte. Sidi jelenleg is perben áll a magyar szövetséggel. Az megjósolhatatlan, hogy az immár doppingesettel súlyosbított történet hogyan végződik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.