Mindent tagad a világbajnok Sidi Péter, jogászkodik és visszalő

Sidi Péter világ- és Európa-bajnok sportlövő közleményben utasította vissza azokat a vádakat, melyek szerint köze lenne az Európa-bajnok, világranglista-vezető Péni István indiai világkupán adott pozitív doppingmintájához. Sidi arról nem beszél, hogy a márciusi, Delhiben rendezett versenyen valóban behatolt-e Péni szobájába – a Magyar Sportlövők Szövetsége (MSSZ) a szálloda biztonsági kamerájának a felvétele alapján rendelt el fegyelmi vizsgálatot vele szemben, s felfüggesztette a versenyzési engedélyét.

Magyar Nemzet
2021. 05. 20. 10:45
Sidi Péter
Kár, hogy nem hitelesíthető a világcsúcs Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A tisztelt közvélemény napok óta érdeklődéssel kíséri az indiai vk-n történt eseményeket. A sajtóban megjelent közlemények alapján olyan hírek terjengenek, hogy engem gyanúsítanak Péni István doppingolása közreműködőjének, melyet visszautasítok” – Sidi Péter ezzel indítja a közleményét, amit a 24.hu portálnak küldött el.

A 42 éves Sidi nehezményezi, hogy az ügyben a magyar szövetség vezetése nem kereste meg. „Azért indult ellenem eljárás, mert szerintük jogosulatlanul beléptem Péni szobájába” – írja a versenyző, akinek a fegyelmi tárgyalását keddre tűzték ki, de ez a tájékoztatás szerint elmaradt, mert a testület három tagjából csak kettő jelent meg. Sidi ezután fogalmazta meg a közleményét. Ebben leírja: szerinte már az eljárás megindításának és felfüggesztésének a módja is szabályellenes, mert azt az MSSZ elnöksége rendelte el, és nem a fegyelmi bizottság elnöke. „Ez sérti a fegyelmi felelősségről szóló kormányrendelet 4. paragrafusában foglaltakat. Ez egyértelműen prejudikálás, hisz a másodfokú fegyelmi szerv gyakorlatilag meghatározta a fegyelmi bizottság döntését.”

„A fegyelmi bizottság értesítéséhez jogszabályellenesen nem csatolták a bizonyítékokat, mely alapján a fegyelmit elrendelték – így különösen a szállodai videófelvételt, melynek eredetére sem kaptunk magyarázatot –, ennek hiányában bármiféle nyilatkozat részemről megalapozatlan lenne” – írja Sidi, megjegyezve, hogy ügyvédje is hiába kérte a felvételt, ezt nem bocsátották a rendelkezésére.

Sidi a közleményében kitér arra, hogy Péni István és közte hosszú ideje feszültség van. Sidi ügyvédjén keresztül szerette volna elérni, hogy vizsgálják felül a felfüggesztését azért, hogy szerepelhessen a napokon belül rajtoló eszéki Eb-n.

„Ügyvédem kezdeményezte a szövetség vezetőinél, hogy vizsgálják felül a felfüggesztést, hogy részt vehessek az Európa-bajnokságon, figyelemmel arra, hogy sem a Péni doppingügyében, sem az ellenem indított fegyelmi eljárásban bizonyítás még nem került lefolytatásra, és Pénit az ISSF (a nemzetközi szövetség – a szerk.) nem függesztette fel. Úgy tűnik, a szövetség kettős mércét alkalmaz Péni István és köztem. Ő bármit elkövet, azért vagy nem büntetik, vagy az ő felelősségének tompítására engem is megbüntetnek” – áll a közleményben.

Sidi Péter visszautasítja a vádakat
Fotó: MTI

Sidi Péter szerint az eljárás azt a célt szolgálja, hogy ő ne szerepelhessen az Európa-bajnokságon, melyen öt-hat érem megszerzésére is képesnek érezte magát, illetve az olimpiai szereplését is meg akarják akadályozni. Mondani sem kell, ez utóbbi a jóval nagyobb horderejű történet. Doppingügye miatt az aranyesélyes, két számban is világranglista-vezető Péni István indulása is kérdésessé vált.

„A felfüggesztésemnek és a versenyektől való távoltartásomnak vannak haszonélvezői, akiknek a szerepe az ügy kialakulásában is jelentős volt. Az általam szerzett kvótára pályázni fog Pekler Zalán, aki a világkupán az aranymeccstől visszalépett, valamint Hammerl Soma, dr. Hammerl László (a nemzet sportolója, az 1964-es olimpia bajnoka – a szerk.) fia, aki Péni István csapattársa az UTE-ban” – írja közleményében Sidi Péter.

Az MSSZ vasárnap jelentette be, hogy pozitív lett az olimpiai kvótás Péni István márciusi doppingtesztje, de ott lehet a május végi eszéki sportlövő Európa-bajnokságon. Az MSSZ ekkor közölte, hogy a sportoló az indiai világkupaversenyen adott pozitív mintát, ami után kezdeményezte önkéntes felfüggesztését a nemzetközi szövetségnél.

„Mivel a vizsgálat jelen szakaszában a szabotázs ténye megállapítható, az ISSF első döntése értelmében nem korlátozzák az UTE sportlövőjének versenyzési jogait, így az önkéntes felfüggesztés feloldásra került, Péni pedig ott lehet az eszéki Európa-bajnokságon” – tájékoztatott korábban az MSSZ, egyúttal jelezte, hogy az ügy kivizsgálása a rendőrségen és a szervezet fegyelmi bizottságánál is folyamatban van, annak lezárása és a végleges döntés az Eb után várható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.