Lyukas váltóval is aranyérmet szereztek az esélyesek

Elképesztően fordulatos versenyt hozott a férfiak 4x10 kilométeres sífutó váltója az oberstdorfi világbajnokságon, de végül ugyanaz lett a sorrend a dobogón, mint két évvel ezelőtt.

Magyar Nemzet
2021. 03. 05. 15:15
A váltó aranya is meglett
Nordic World Ski Championships Oberstdorf Fotó: KARL-JOSEF HILDENBRAND Forrás: DPA/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután csütörtökön az esélyes svédek két percet kaptak a norvégoktól, és csak hatodik helyen zárták a női sífutó váltót az oberstdorfi északisí-világbajnokságon, pénteken a férfiak 4x10 kilométeres távján a norvégok kerültek bajba.

Az első váltótagok közül a két hónapja még saját csapat ellen dolgozó Alekszej Cservotkin otthagyta a mezőnyt, Pål Golberg pedig még az üldözőbolynak is csak a végén hozta a norvégokat, majdnem egy percet kapott Cservotkintól. Pedig a norvégok ebben az évezredben a pénteki versenyig tízből tízszer nyerték a férfi váltót.

Rendkívül nehezek voltak a körülmények a havazás és a fagypont körüli hőmérséklet miatt, és a második embereknél nagyot változott a kép. Az oroszok második emberét, Ivan Jakimuskint a finn Iivo Niskanen vezetésével a második tíz kilométer felére utolérték az üldözők, akik között ott volt még a svájci, a francia, a svéd és Emil Iversennel, a norvég staféta is. Sőt, Iversen és Niskanen az utolsó kör végén lehagyták a többieket, az oroszok pedig a hatodik helyen váltottak, immár 23 másodperc hátrányban.

Artyom Malcev, a 15 kilométeres versenyszám ötödik helyezettje mindent beleadott a harmadik szakasz elején, csakhogy ugyanannak az egyéni számnak a világbajnoka, Hans Christer Holund volt a riválisa norvég részről, aki éppen azelőtt váltott ritmust, hogy az orosz utolérte volna. A norvégok utolsó embere, a sprintkirály Johannes Høsflot Klæbo végül 25 másodperc előnnyel indulhatott a franciák és a svédek előtt, míg Malcev az utolsó körre kipukkadt, így Alexander Bolsunov és Joni Mäki kettőse 35 másodperc hátrányból vágott neki a maga tíz kilométerének.

A síatlonban szerzett aranyérem után azonban Bolsunov számára ezúttal a finn nem volt ellenfél, otthagyta a többieket, hogy küzdjenek a bronzért, és öt kilométerrel a vége előtt utolérte Klæbót. Leszakítani viszont már nem tudta a norvégot, aki befutó emberként megszerezte a versenyszámban zsinórban a tizenegyedik norvég aranyérmet. A dobogóra Jules Lapierre nagyszerű utolsó körének köszönhetően a franciák állhattak még fel, ugyanaz lett tehát az első három sorrendje, mint két éve Seefeldben.

Nagyon hosszú idő után Magyarország is indított váltót a világbajnokságon. Kónya Ádám, Lágler Kristóf, Gyallai Soma és Büki Ádám négyesét fél táv után körözte le az élmezőny, a tizennyolc induló váltó közül a magyarok a brazilokat és a litvánokat előzték meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.