Sajnálja a kapitány az ezüstöt, a legenda is verhető lett volna

Belgrádban a koronavírus-járványból fakadóan tartalékos mezőny miatt végül nem világbajnokságot, hanem „csak” világkupát rendeztek a birkózóknak, de ettől még nem volt gyenge mezőny a szerb fővárosban. A magyar válogatott egy aranyéremmel, négy ezüsttel és két ötödik hellyel zárta a múlt hét végén befejeződött viadalt, s a három szakági szövetségi kapitány – Sike András, Dvorák László és Ritter Árpád – értékelte a szereplést.

Magyar Nemzet
Forrás: Magyar Birkózószövetség2020. 12. 21. 11:31
null
Lévai Zoltán Fotó: Martin Gabor Forrás: Magyar Birkózószövetség/Martin Gábor/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány miatt rendhagyó és csalódásokkal teli esztendőt zártak a birkózók Szerbiában, az egyéni világkupán. A legsikeresebb fogásnemünk a Sike András vezette kötöttfogású válogatott volt, amely rendkívül fiatal csapattal egy arany- és három ezüstérmet nyert, és így az oroszok mögött a csapatrangsor második helyén zárt: a világbajnok Korpási Bálint (72 kg) mindenkit maga mögé utasított, míg a felnőtt Eb-második Lévai Zoltán (77 kg), a junior kontinensbajnok (97 kg) és az Európa Játékokon ezüstérmes Torba Erik (63 kg) a dobogó második fokára állhatott.

Lévai Zoltán (balra) ezüstérmet szerzett, csak a kétszeres olimpiai bajnok orosz Vlaszov tudta legyőzni
Fotó: Magyar Birkózó Szövetség/Martin Gábor

„Túlteljesítettük a várakozásainkat, elégedett vagyok a fiúkkal, kitettek magukért” – kezdte értékelését Szöul olimpiai bajnoka, Sike András a magyar szövetség honlapján. – A viadal erőssége valamelyest gyengébb volt, mint az Európa-bajnokságé, de erősebb, mint bármely Ranking-versenyé; az oroszok például első számú alakulattal álltak ki. Hozzá kell tenni, senki nem birkózott élete formájában, meglátszott, hogy a pandémia miatt szerte a világon nehezebben készültek fel a versenyzők. Például Korpási Bálint sem úgy mozgott, ahogyan azt megszoktuk tőle; egyébként sem nevezhető virtuóznak a stílusa, ám ezúttal elmaradtak az akciói. A rutinjának és a stabilitásának köszönheti a győzelmet. Lévai Zoltán ezüstérmét sajnálom, taktikai hibát vétett a kétszeres olimpiai bajnok Vlaszovval szemben; nem lett volna szabad passzivitást kapnia az első menetben. Szőke Alex remekül birkózott, ebben az évben is sokat fejlődött – jó sorsolást kapott, amellyel élni is tudott. Ami Torba Eriket illeti: kiváló teljesítményt nyújtott, és véleményem szerint nem csupán rajta múlt, hogy nem az övé lett az aranyérem; egészen másképp alakult volna a mérkőzés képe, ha a második menetben az orosz Lokiajev ellen is ítélnek passzivitási pontot.

A kapitány összességében elégedett az ötödik helyen záró Kecskeméti Krisztián (60 kg), az idő előtt búcsúzó Lévai Tamás (82 kg), Takács István (87 kg) és Váncza István (67 kg) szereplésével is.

Belgrádban egyébként az idei Eb-n ezüstérmes Lévai Zoltán is szomorú volt a második helye miatt, s mint elmondta, a találkozó után a kétszeres olimpiai bajnok Vlaszovon látszódott, hogy nem esett neki jól a mérkőzés.

A világbajnok, s most is aranyérmes Korpási Bálint természetesen elégedetten nyilatkozott, de ő is elismerte, hogy ezen a versenyen nem brillírozott.

A szabadfogású csapatból a már olimpiai kvótás, világbajnoki harmadik Muszukajev Iszmail (65 kg) ezüstérmet nyert, Kuramagomedov Murad pedig ötödik lett. Noha a szabadfogású válogatott szövetségi kapitánya, Dvorák László magánéleti problémák miatt nem vehetett részt a belgrádi seregszemlén, online figyelte a történteket.

– Muszukajev zseniálisan küzdött, bíztam abban, hogy az örmény Tevanjant is felőröli, de nem feküdt neki a stílusa. Murad nagy hibát vétett azzal, hogy az utolsó pillanatban kilépett a szőnyegről a szlovák Szalkazanovval szemben, emiatt csúszott le a dobogóról. Gamzatgadzsi Halidovot (57 kg – a szerk.) is kiemelném, aki súlyos térdsérülésből visszatérve nyert a felnőtt vb-bronzérmes indiai Ravi ellen. Antal Dánielt (70 kg), Vilhelm Richárdot (61 kg) és Vida Csabát (79 kg) egyaránt dicséret illeti, nagyon elégedett vagyok velük, kiválóan birkóztak, keményen küzdöttek – nyilatkozta Dvorák László.

A női válogatottat – betegségek és sérülések miatt – csak két magyar, az Eb-ezüstérmes Németh Zsanett és az ifjúsági olimpiai ezüstérmes Szél Anna (62 kg) képviselte. Előbbi egy, utóbbi két mérkőzés után esett ki.

– Egyiküknek sem alakult zökkenőmentesen az éve, sérülés miatt hosszabb kényszerpihenőre kényszerültek, Anna ráadásul 2019-hez képest három (!) súlycsoporttal feljebb versenyez. Neki sajnos a meccs közben kiment a térde, megsérültek a szalagjai, reméljük, nem nagy a baj. Zsanett az olimpiai bajnok kanadaitól, Wiebétől kapott ki, és nem birkózott jól; közel sincs olyan állapotban, amilyenben kellene. Nem azt vártam, hogy világbajnok formában lesznek a lányok, de ennél azért többet reméltem. Az biztos, hogy sok feladatunk lesz a márciusi olimpiai kvalifikációs viadalig – szögezte le Ritter Árpád, a női szakág szövetségi kapitánya.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.