Simán kiütöttük az Eb-újoncot

A ma esti, Románia elleni mérkőzésünkre a hírek szerint minden jegy elkelt, így pokoli hangulat várható a Papp László Budapest Sportarénában.

Magyar Nemzet
2019. 08. 24. 8:31
null
201 Röplabda női EB csoportkör Magyarország-Észtország Szakmáry Gréta (b) Fotó: Andras Eberling
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország most először rendez röplabda Európa-bajnokságot – „társbérletben” Lengyelországgal, Szlovákiával és Törökországgal –, ennek örömére szépszámú közönség gyűlt össze a Papp László Budapest Sportarénában válogatottunk első mérkőzésére, amelyet a „sötét lónak” számító Észtországgal vívtak. Ezt megelőzően Azerbajdzsán 3:2 (13, -20, -22, 24, 15)-re legyőzte Horvátországot, a legutóbbi két Eb-n döntős Hollandia pedig 3:0 (21, 18, 9)-ra Romániát a C csoport első két meccsén. Az igazat megvallva tíz évvel ezelőtt, amikor a magyar röplabdázás képviselői csak békaperspektívából figyelhették a sportág nemzetközi eseményeit, senki sem gondolhatta volna, hogy egyszer – nem is olyan soká – hazánk Európa-bajnokságot rendez, és ezen a hazai rendezésű Eb-n nem pofozógépként indul.

Olyannyira nem, hogy tegnap egyértelmű esélyesként léptünk parkettre az Európa-bajnoki újonc észtekkel szemben.

Szakmáry Gréta (balra) volt csapatunk vezéregyénisége (Fotó: Éberling András)

Nyelvrokonaink meglepetésre 6:4-re vezettek ellenünk, de onnan a mindössze 19 éves Németh Anett kiszerválta őket, és 9:6-os magyar vezetésnél időt kért az ellenfél. De ez sem használt, most Tálas Zsuzsanna védhetetlen nyitásai termelték a pontokat, 25:15-re nyertük az első szettet – hiába kértek challenge-et az észtek az utolsó pontunknál. A folytatásban Szakmáry Gréta és Sándor Renáta remekelt, majd Pekárik Eszter szervái állították megoldhatatlan feladat elé vendégeinket. Nagyjából hasonló forgatókönyv szerint zajlott ez a szett is, mint az első, a hajrában Sándor Renáta bombái küldték padlóra a baltiakat, 25:17-re hozta Magyarország ezt a játékrészt.

Fotó: Éberling András

Az Egyesült Államokban tanuló Németh Anett egyenesen szédületes volt, mind nyitásai, mind pedig leütései háríthatatlanok voltak. A pazar játék természetesen Jan de Brandt, a hatvanesztendős belga edző munkáját is dicsérte.

A harmadik játszmára teljesen összeroppantak az észtek, Németh, Sándor, Tálas és a többi magyar egymást múlta felül. A cserék – Bokorné Liliom Rita, Török Kata – is szerepet kaptak, semmi sem fenyegette a fölényes magyar győzelmet. Igaz, amikor meccslabdához jutottunk, megremegtek a magyar kezek, az ellenfél zsinórban öt pontot szerzett, de végül a hálóba nyitottak az észtek, és ezzel 2015 után, újra sikerült egy Európa-bajnoki mérkőzést nyernünk.

Női Európa-bajnokság, C csoport: Magyarország–Észtország 3:0 (15, 17, 15).

A ma esti, Románia elleni mérkőzésünkre a hírek szerint minden jegy elkelt, így pokoli hangulat várható a Papp László Budapest Sportarénában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.