Női tornásztól ilyen ugrást még nem látott a világ + videó

A négyszeres olimpiai bajnok Simone Biles ismét történelmet írt a tornasportban, ugyanis a nők mezőnyében elsőként ugrotta meg a Jurcsenko, dupla szaltó bicskamozdulattal elnevezésű ugrást. Rendkívül kockázatos ugrásról van szó, amelyre eddig csak férfiak vállalkoztak, és tudatosan pontozzák alul, hogy minél kevesebben próbálkozzanak vele.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 23. 12:17
BILES, Simone
Simone Biles még nem döntött a tokiói programjáról Fotó: MTI/AP/David J. Phillip
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 19 világbajnoki címével csúcstartó már tavaly februárban gyakorolta edzéseken ezt az ugrást, amelyet most versenykörülmények között is bemutatott az Indianapolisban rendezett US Classic elnevezésű viadalon. Íme:

 

A Jurcsenko, duplaszaltó bicskamozdulattal rendkívül kockázatos ugrásnak számít, nem véletlen, hogy eddig kizárólag férfiak vállalkoztak rá, közülük is csak kevesen. A Nemzetközi Torna Szövetség kódkönyve tudatosan alulértékeli, „csak” 6,6 a nehézségi pontszáma, mert nem akarják az érték növelésével a veszélyes ugrás végrehajtására ösztönözni a sportolókat.

A 24 éves Simone Biles másfél év kihagyás után a szombati versenyen tért vissza, s rögtön bemutatta a veszélyes gyakorlatot. A riói olimpián a csapatverseny mellett egyéni összetettben, ugrásban és talajon is első, gerendán harmadik helyezett versenyző 2019-ben a világbajnokságok történetének legsikeresebb tornásza lett: 25 érme és 19 aranya egyformán rekord. Nem csoda, hogy az érmek mellett már a Jurcsenko-duplaszaltóhoz hasonló kihívásokban keresi az élvezetet.

Simone Biles a tokiói olimpiáig Fort Worth-ben az amerikai országos bajnokságon, majd St. Louisban, az olimpiai válogatón szerepel majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.