Begyakorlott fojtással állították meg a rohamozó magyar óriást

A budapesti cselgáncs vb-n nehézsúlyban mindkét versenyzőnk a legjobb tizenhat között búcsúzott.

2021. 06. 12. 12:57
null
Budapest, 2021. június 12. Sipõcz Richard (kékben) és az orosz Tamerlan Bashaev küzdelme a férfiak +100 kg-os súlycsoportjában az olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában 2021. június 12-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokság hetedik napján ma az „óriások”, a nehézsúlyúak küzdelmeire került sor a Papp László Budapest Sportarénában, és két magyar dzsúdós is harcba indult: a férfi +100 kilogrammban a még csak húszéves, de már kétszeres U23-as Európa-bajnok Sipőcz Richárd, a női +78 kg-ban pedig a 23 esztendős, 2018-ban junior Európa-bajnok Szigetvári Mercédesz. Az olimpiai kvalifikációs sorozat záró versenye előtt Sipőcz súlycsoportjában a világranglista 37. helyén állt, és úgy számolhattunk, hogy Papp László Budapest Sportarénában bronzérmet kellene szereznie ahhoz, hogy kijusson az olimpiára. S ugyanez volt a helyzet a női nehézsúly kvalifikációs ranglistáján a 35. helyet elfoglaló Szigetvári esetében is.

Az első fordulóban erőnyerő Sipőcz Richárdra a 16 közé jutásért a 28 éves kanadai Marc Deschenes várt, aki csak 54. a világranglistán, de a 64 között legyőzte a nagy névnek számító izraeli Or Sassont (13.). S a sorsolási táblán azt is láthattuk, hogy a Sipőcz második ellenfele nem más, mint a világbajnokságon az első kiemelt, a világranglista negyedik helyén álló Tamerlan Basajev lehet. A 25 éves orosz tavaly megnyerte az Európa-bajnokságot. Erre mondják, hogy Sipőcz szép feladatot kapott. A Széchenyi Egyetem SE versenyzője a kanadai ellenfelével három perc elteltével elbánt, a tatami szélén hanyatt döntötte, majd leszorította, s ipponnal győzött ellene.

Sipőcz Richard leszorításából a kanadai Marc Deschenes nem tudott kiszabadulni
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Sipőcz Richárd nem ijedt meg Basajevtől sem, két indítása után sem sokon múlt, hogy eldobja a súlycsoport egyik nagyágyúját. A négyperces mérkőzésidő nem hozott értékelhető akciót, így következett az aranypontig tartó hosszabbítás. Ez sajnos nem tartott sokáig, mert Basajev az első kínálkozó lehetőségre lecsapott, és fojtással nyert; Sipőcznek le kellett kopognia, fel kellett adnia a mérkőzést a szorult helyzetében. Látszott, hogy komoly fájdalmai vannak, az orosz pedig nem először alkalmazza ezt a fogást, amivel bizony a cselgáncssportra fejüket adóknak számolniuk kell.

Ebből a helyzetből viszont Sipőcz Richárd számára nem volt menekülőút
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

– Mindent kiadtam magamból, nyugodt lelkiismerettel hagyom itt a világbajnokságot, sajnos ebben most ennyi volt számomra. De ha egy kicsit jobban rá tudok tolni, talán megnyerhettem volna a második meccsemet is. Az ellenfelemnek az első mérkőzése elég sokáig tartott, bíztam benne, hogy ellenem ki fog pukkadni, ezért is nyomtam meg a tempót, de mégis búcsúznom kell a vb-től. Utolsó éves juniorként azonban még idén is lesznek nagy feladataim, junior vb-n és junior Eb-n is indulok, és az utánpótlás korosztályban világbajnok még nem voltam, azt a versenyt nagyon szeretném megnyerni – mondta az M4 Sport kamerája előtt az utánpótlás korosztályban ötszörös Európa-bajnok Sipőcz Richárd, aki néhány éven belül jó eséllyel a felnőttek mezőnyében is meghatározó szereplő lehet.

Szigetvári Mercédesz, a Mogyi-Bajai JC versenyzője a vb-n jobban járt a sorsolással. Neki elsőre, ugyancsak a 32 közé jutásért a bosnyák Borjana Marjanac jutott, s utána az algériai Sonia Asselah sem ígérkezett félelmetes ellenfélnek – bár ő a 27. volt a világranglistán –, a nyolc közé jutásért viszont a brazil Maria Suelen Altheman, a világranglista hatodik helyezettje annál inkább. Nos Szigetvári a „kötelező” feladatait szépen megoldotta, bosnyák és algériai ellenfelét is ipponnal verte, 36 és 69 másodperc alatt nyert leszorítással ellenük. A 32 éves, kétszeres vb-ezüstérmes brazil, a vb második kiemeltje azonban már túlságosan nagy falat volt neki, Althemannal szemben vazaarival veszített, így Sipőczhöz hasonlóan ő is 16 között búcsúzott a világbajnokságon. Így a szombati napon válogatottunk nem szerzett olimpiai kvótát, de azt kell mondanunk, hogy ez volt a papírforma.

– Jó volt újra nézők előtt versenyezni, de az elején nagyon izgultam, hogy sikerüljön meccset nyernem itthon. Végül kettőt is sikerült. A brazil lánnyal korábban egyszer már találkoztam, akkor három intéssel elég gyorsan kikaptam tőle, most azért nagyobb küzdelemre késztettem, és érzem is, hogy egyre közelebb kerülünk a legjobbakhoz – nyilatkozta Szigetvári Mercédesz.

Válogatottunkból Csernoviczki Éva (48 kg, Ippon Judo Tatabánya), Pupp Réka (52 kg, Atomerőmű SE), (57 kg, BHSE), Özbas Szofi (63 kg), Békés Megyei Kano Judo SE), Ungvári Attila (81 kg, Ceglédi VSE) és (90 kg, MTK Budapest) kijutott az olimpiára. Cirjenics Miklós (100 kg, Atomerőmű SE) kontinentális kvótával lehet olimpiai résztvevő, de ehhez meg kell várni a Nemzetközi Judoszövetség döntését, miután valemennyi súlycsoportban lezárja a kvalifikációs ranglistát.

*

KÖVESSE NÁLUNK A MAGYAR LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT SZEREPLÉSÉT ÉS AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGOT!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.