Sípos hölgyek a férfiak között

Először játszott egymás ellen két angol csapat a Szuperkupáért, ám még nagyobb szenzáció, hogy az euró­pai szövetség női játékvezetőket jelölt a találkozóra.

2019. 08. 15. 7:53
Ligue 1 - Amiens SC v RC Strasbourg
SOCCER-FRANCE-AMI-STR/ Fotó: Pascal Rossignol
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hölgy is történelmet írt a szerdai, 45. Szuperkupa-mérkőzésen, amely a BL-győztes Liverpool és az Európa-ligában diadalmaskodó Chelsea között zajlott Isztambulban. Először játszott egymás ellen két angol csapat ezért a trófeáért, ám még nagyobb szenzáció, hogy az euró­pai szövetség női játékvezetőket jelölt a találkozóra. Illetve majdnem: a negyedik játékvezető a török Cüneyt Cakir volt, ám a sípot a francia Stéphanie Frappart (képünkön) fújta, az asszisztensei pedig az olasz Manuela Nicolosi és az ír Michelle O’Neill voltak.

A 35 éves Stéphanie Frappart neve ismerős lehet azoknak, akik a nyáron figyelemmel követték a női vb-t, ugyanis ő vezette az Egyesült Államok–Hollandia döntőt. A francia harmadosztályban 2011-ben mutatkozott be a ­férfiak között, és idén áprilisban debütált az élvonalban. Ha szigorúan vesszük, nem ő az első hölgy a férfi nemzetközi futball porondján, a svájci Nicole Petignat 2004 és 2009 között már levezethetett három UEFA-kupa-selejtezőt – a hazájában a Svájci Kupa döntője volt a csúcs a számára –, ám olyan rangos meccsen, mint a tegnapi Szuperkupa volt, eddig kizárólag az erősebb nem képviselői kaptak főszerepet.

Aleksander Ceferin, az UEFA szlovén elnöke a változást így indokolta: „Szervezetként rendkívüli jelentőséget tulajdonítunk annak, hogy a női labdarúgást fejlesszük, ahol csak lehet. Remélem, hogy az az odaadás, amelyet Stephanie eddigi karrierje során megmutatott, több millió lányt és nőt inspirál majd arra Európa-szerte, hogy elérjék az álmaikat.”

Van is kit inspirálni, ugyanis világszerte egyre több hölgy bukkan fel a pályákon bíróként, és egyre több bizonyul alkalmasnak a nagyobb iram és keményebb futball miatt komolyabb kihívást jelentő férfi mérkőzések levezetésére. A Bundesliga élvonalában Bibiana Steinhaus már két éve tagja a legmagasabb szintű keretnek, és akad párja többek között Ukrajnában, Kanadában és Brazíliában is, egy női játékvezető mostantól kap másodosztályú mérkőzéseket Spanyolországban, de a Premier League-ben is láthatunk hétről hétre női asszisztenseket.

Itthon Gaál Gyöngyi volt az első fecske, Kulcsár Katalin a második, harmadik egyelőre nincs is… Előbbi 2007 és 2011 között három meccset kapott az élvonalban, utóbbi pedig 2011-ben vezetett egy Siófok–Bp. Honvéd találkozót, azóta egyet sem, az NB III mellett legfeljebb a másodosztályban jutott vezetőbírói feladathoz évente egyszer-kétszer. Pedig női vonalon pompás karriert fut be: 2016-ban a világ legjobbjának választották, övé lett a Bajnokok Ligája döntője, négy éve és az idén is több mérkőzésen fújta a sípot a vb-n, azaz folyamatosan a szűk élvonal tagja. Ugyanabba a kasztba tartozik, mint Steinhaus vagy Frappart, akik ráadásul jóval színvonalasabb bajnokságban élvezik a bizalmat. Úgy tudjuk, az MLSZ is tágabbra szeretné nyitni a kaput a női játékvezetők előtt, és a most zajló NB II-es bajnokságban Kulcsár Katalin mellett mások is lehetőséget kapnak – csupán az a nagy kérdés, hogy a magyar közeg mennyire fogadja őket tárt karokkal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.