Slusszpoén világbajnokveréssel

A vb-n a párbajtőröző Siklósi Gergely révén lett egy aranyunk, a kardozó Szatmári András és férfikardcsapatunk ezüstérmet szerzett – továbbra is ott vagyunk a világelitben.

2019. 07. 24. 11:48
null
Márton Anna (bal szélen) fájós lábbal és nagy szívvel vívott Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt hétfőn 118 ország vívóinak részvételével kezdődött meg a budapesti világbajnokság, de a tegnapi zárónapon már csak tíz nemzet volt érdekelt. Közte azonban mi is, és az idei Eb-n ezüstérmes női kardcsapatunk – Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta, László Luca – a BOK-csarnokban is a dobogót célozta meg.

A nyolc közé még hétfőn jutottak be Pusztai nagy fordításával a lengyelek ellen, és a BVSC 18 éves versenyzője az olaszok elleni negyeddöntős találkozó utolsó párjában is hatalmasat alakított: 14-5-re verte meg a rutinos Vecchit! Ám most ez a bravúr is kevés volt, 45-38-as vereséget kellett elkönyvelnünk, és ebből kisejlik, hogy az ellenfél az első nyolc asszóban bizony alaposan elpáholta a mieinket – konkrétan mind a nyolcat elveszítettük. – Soha nem még láttam még így izgulni a lányokat, nagyon szerettek volna nyerni, és ez lebénította őket – bökte ki utóbb Gárdos Gábor vezetőedző.

Márton Anna (bal szélen) fájós lábbal és nagy szívvel vívott
Fotó: Mirkó István

– Szinte ugyanaz történt, mint hétfőn a lengyelek ellen, csak ezúttal még nagyobb hátrányt kellett volna ledolgoznom. Most is akkor ment ki belőlem a görcs, amikor már minden mindegy volt. De nincs mese, az ötödik helyet meg kell szereznünk, nagyon kellenek a pontok az olimpiai kvalifikációban – jegyezte meg Pusztai Liza.

Az ötödik hely, ha nem is könnyen, összejött. Az 5–8. helyért a folytatásban a kínaiak 25-14-re is vezettek a mieink ellen, s Mártonnak begörcsölt a lába. Néhány könnycsepp is legördült az arcán, inkább az elkeseredettség miatt. Ám kapott egy kis lelkifröccsöt, s ha a lába nem is, a szíve vitte tovább, az utolsó előtti asszóban az ő 12-4-es győzelmével fordítottunk 40-39-re. A végén Pusztai hozta a formáját, így 45-41-re vertük a kínaiakat.

Majd az ötödik helyért 45-40-re a hat évvel ezelőtti budapesti vb-n aranyérmes, a riói olimpián aranyérmes ukránokat. Pusztainak a döntő tust a négyszeres egyéni világbajnok Harlannak kellett beadnia, de beadta, és ez az ünneplő lányok látványával remek slusszpoén volt számunkra a világbajnokságon.

– Az érem varázslatos lett volna, azonban az ötödik helynek is nagyon örülünk – összegzett Márton Anna. – Fontos volt, hogy megszerezzük, az ukránok ellen igazi presztízsmeccset vívtunk, és azt hiszem, a közönség is láthatta, hogy ha kellett volna, meghalunk a páston.

A vb-n a párbajtőröző révén lett egy aranyunk, a kardozó Szatmári András és férfikardcsapatunk ezüstérmet szerzett – továbbra is ott vagyunk a világelitben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.