Sokkoló Kipchoge-rekord Bécsben

2019-ben nem volt olimpia, futball-vb vagy Eb – mármint a férfiaknál –, a páratlan évek a naptár mostohagyerekei, legalábbis a sportban. Így aztán nem könnyű az eredmények alapján kiemelkedő egyéniséget találnunk, nekünk mégis sikerült, egy 45-50 évesnek tűnő, 167 centis, 52 kilós, jelentéktelen külsejű kenyai futó személyében. Eliud Kipchoge sokunk számára tematizálta az esztendőt.

Ch. Gáll András
2020. 01. 03. 14:12
Eliud Kipchoge, the marathon world record holder from Kenya, attempts to run a marathon in under two hours in Vienna
Ki hitte volna, hogy egyszer két órán belül futják le a 42 195 métert?! Fotó: Leonhard Foeger Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „bácsi” ugyan – a látszat ellenére – még csak novemberben töltötte be a harmincötöt, de már 2003-ban nyert egy világbajnokságot 5000 méteren, 19 éves korában, a marokkói Hisám el-Gerúzst szorítva a dobogó második fokára. Aztán tíz évre rá elkezdett maratonokat futni, Rióban már ő nyerte az olim­piát, tavaly Berlinben 2 óra 1 perc 39 másodpercre javította a hivatalos világcsúcsot, idén október 12-én, Bécsben pedig az első maratonfutó lett a történelemben, aki két órán belül teljesítette a 42 195 méteres távot (1:59,40 óra). Igaz, nem versenykörülmények között, hanem körpályán, „szélfogókkal” – 41 világklasszis futó egymást váltva játszotta a nyúl szerepét –, de mégis lefutotta. Nem csoda, hogy az IAAF-nél ő lett az év atlétája. Számomra mégis a legsokkolóbb ­Kipchoge-rekord a következő: életében 13 maratont futott, ebből tizenkettőt megnyert. Csinálja utána valaki!

Ki hitte volna, hogy egyszer két órán belül futják le a 42 195 métert?!
Fotó: Reuters

Nadal Federer nyakán

A tenisz kiemelt helyet foglal el az év végi számvetésekben, mert itt nincsenek súlycsoportok, fogás- és úszásnemek, stílusok, a tenisz az tenisz, függetlenül attól, hogy jobb vagy bal kézzel fogja az ütőt az illető, továbbá az egyéni sportágak között itt talál gazdára a legtöbb pénz, márpedig a pénz a sportban is értékmérő. Nem csoda, hogy az aktuális év legjobb teniszezője rendre ott van a különböző ranglisták dobogósai között, ahogy idén is: a harmadik helyen végzett és Eliud Kipchoge mögött a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség szavazásán.

A 33 éves elnyűhetetlen mallorcai vasember 2019-ben igazságosan elosztotta Novak Đoković-csal a négy Grand Slam-torna-elsőségét – neki a Roland Garros és a US Open jutott, a szerbnek Melbourne és Wimbledon –, stílszerűen a karácsony pedig immár ötödször találta a katalánt az ATP-világrangsor élén. (A teniszező vezetékneve anyanyelvén karácsonyt jelent…)

Összesítésben 19 GS-címnél jár, már csak egyet kell nyernie, hogy befogja Roger Federert. Aki idén újabb kísérletet tett kilencedik wimbledoni bajnoki címének megszerzésére, de a sokak által minden idők legdrá­maibb teniszmeccsének tartott döntőben 4 óra 57 perc alatt 7:6, 1:6, 7:6, 2:6, 13:12 arányban vereséget szenvedett Đokovićtól, miután az ötödik szettben 8:7-es vezetésénél, 40:15-ös állásnál két meccslabdája is volt. Maga a szerb is elismerte, hogy Federer volt a jobb, csakhogy a három tie-breakben „Nole” egyetlen könnyű labdát sem rontott a svájci tizenegy ki nem kényszerített hibájával szemben. A Tennis Magazin a 2010-es évtized legjobb meccsének nyilvánította a wimbledoni döntőt, bár ez aligha jelent gyógyírt a baseli zseni sebeire.

A hölgyeknél nem akadt kiemelkedő versenyző, a nyolc GS-döntőn heten osztoztak, csupán Venus Williamsnek sikerült két finálét is játszania, a sors iróniája, hogy a 38 éves amerikai mindkettőt elbukta. A négy Grand Slam-torna tavalyi bajnokai időrendben: Naomi Osaka, Ashleigh Barty, Simona Halep, Bianca Andreescu.

partnerével, a francia Kristina Mladenoviccsal diadalmaskodott a Roland Garroson, Melbourne-ben döntőt játszott, majd harmadszor is megnyerte a páros-vb-t, és ezek után a WTA őket választotta az év párosának.

Kvangdzsuban ránk is hullott a dicsfényből

Az olimpiai sportágakban nekünk a kvangdzsui úszó-vb volt a csúcs. „Kilóra” az amerikai volt a legeredményesebb hat aranyával, az úszóvilágot döbbenetbe ejtő produkció azonban Milák Kristófé volt 200 méter pillangón. Ő is egy Phelps-világcsúcsot adott át a múltnak, ahogy Dressel, de nem 32, hanem 78 századdal! Az 1:50,73 perces időt és a látványt, Milák utolsó ötven méterét a történelem legnagyobb úszásaként aposztrofálták, maga ­Phelps is a The New York Times hasábjain.

a két vegyes szám „szokásos” megnyerésével hozta a szinte kötelezőt, a hovatovább magyar számnak számító 200 pillangó megnyerésével pedig a váratlant. A Japán-tenger hullámaiban ­Rasovszky Kristóf szállította az ötödik magyar kvangdzsui aranyat 5 kilométeren.

A vb talán leginkább szívet melengető bravúrja – Milák meseszerű úszása mellett – egy elbűvölő miranói hölgyé. Federica Pellegrini megnyerte a 200 méter gyorsot, a 2007-es melbourne-i vb óta minden, szám szerint nyolc világbajnokságról vitt haza legalább egy érmet, köztük hat aranyat. És még nincs vége, jövőre a tokiói olimpián lesz a búcsúcsobbanása.

Klopp és a Liverpool

Bár a világ sportújságírói az immár hatszoros aranylabdás Lionel Messit tartották 2019 legjobb férfi sportolójának, azért lássuk be, a futball nem egyéni, hanem csapatsport. És így a mögöttünk hagyott év a Liverpoolé és Jürgen Kloppé. Meg a 2020-as is az övéké lehet. A Premier League első helyére a londoni bukmékerek már nem is fogadnak el téteket, hiszen a ’Pool 13 pontos előnye – ami az elmaradt meccs megnyerésével 16 pontosra is hízhat – emberi számítás szerint behozhatatlan, immár a veretlenség megőrzése és a pontcsúcs a tét.

Amit Mohamed Salahék tavaly produkáltak, az lélegzetelállító. Először is, úgy vesztették el egyetlen ponttal a PL első helyét a Manchester Cityvel szemben, hogy a megszerzett 97 pont majdnem rekord, ennél többet csak tavaly (98) és tavalyelőtt (100) a City ért el.

és a Liverpool Európa tetején

És ekkor még nem is beszéltünk a Bajnokok Ligájáról. Nem is a Tottenham Hotspur döntőbeli 2-0-s legyőzése volt a nagy szám, hanem az elődöntő visszavágója az Anfielden, a barcelonai 0-3 után! A Klopp-fiúk a teljes csatársor (Salah, Firmino, Mané) nélkül álltak ki, de a vörös ingesek rohamának, s a két-két Origi- és Wijnaldum-gólnak nem tudott ellenállni az átmeneti katatónia állapotába zuhant katalán sztárgárda. A finálé már csak laza ujjgyakorlat volt a londoniak ellen, akik maguk is varázsoltak az elődöntőben. Hiszen az Ajaxot Amszterdamban kiütni úgy, hogy az 55. percig összesítésben 3-0 volt az állás a hollandok javára, és még a 96. percben is 3-2 – nos, ez is a futball csodáinak egyike, ahogy a mesterhármasát betetőző Lucas Moura harmadik gólja is. Nem árt tudni: a kopaszodó brazil csak sérülése miatt juthatott szóhoz ezen a mérkőzésen.

A Liverpool tavaly még megnyerte az UEFA Szuperkupát és a klubvilágbajnokságot, Klopp lett a európai szövetségnél az év edzője, a Premier League-ben az év játékosa, s az Aranylabda-szavazáson Messi mögött a második. Mivel lehet ezt még überelni 2020-ban? Mi mással, mint a klub első PL-diadalával?!

Állami gondozottból a tornasport legendája

példája bizonyítja, hogy nem kell ahhoz ezüstkanállal a szájban születni, hogy valakiből sportága egyik legnagyobb alakja váljon. 142 centisen…

A stuttgarti világbajnokságon öt aranyérmet szerző, immár 19 vb- és négy olimpiai elsőségnél tartó kis columbusi tűzgolyó még hároméves sem volt, amikor nevelőszülőkhöz került, mert anyja drog- és alkoholfüggő, az apja pedig angolosan lelépett. S ha ez nem lett volna elég, társnőivel együtt ő is ki volt téve a 125 éves börtönbüntetésre ítélt csapatorvos, Larry Nassar szexuális zaklatásainak. Nos, Biles a stuttgarti vb-n az amerikai csapattal behúzta a kollektív aranyat, majd megnyerte az egyéni összetettet, a szerenkénti döntők közül a talajt, a gerendát és az ugrást, csak a felemás korláton nem győzött, ötödik lett.

A 106. Tour de France győztese a kolumbiai Egan Bernal, aki 22 évesen és 196 naposan a verseny történetének harmadik legfiatalabb első helyezettje lett, s első latin-amerikai bajnokként pezsgőzhetett a Champs-Élysées-n. A legnagyobb presztízsű országúti kerékpáros-viadalon Bernal egyetlen szakaszt sem nyert meg, és úgy tudott a 18. etapon összetettben az élre törni az Alpokban, hogy hózápor, jégeső és sárlavina zúdult az úttestre. Az utolsó előtti és az utolsó napon már meg tudta tartani előnyét, és a rajt előtt favoritnak számító, címvédő walesi Geraint Thomas előtt 71 másodperces előnnyel győzött. Bernal sikeréhez persze Chris Froome drámája is kellett: a Tour négyszeres nyertese a verseny rajtja előtt súlyos balesetet szenvedett, ami után az is kétségessé vált, hogy képes lesz-e még valaha a korábbi színvonalán tekerni.

Az autósport királykategóriájában, a Formula–1-ben a brit hatodik vb-címét nyerte, már-már schumacheri magaslatokba emelkedve, hiszen a német hétszeres világbajnok.

A katari atlétikai világbajnokság nem marad meg kitörölhetetlen emlékként a kollektív memóriánkban. Hiába, már nincs Usain Bolt, nincs olyan sztár, aki a sportág korlátait áttörve univerzális szuperhősként lopja el az újságok címlapját. Így aztán maradt nekünk a Kalifa-stadionban elviselhetőbb mikroklímát teremtő, hideg levegőt befúvó rendszer meg a vb egyetlen világcsúcsa a 400 méteres női gátfutásban, ahol a két amerikai klasszis, Dalilah Muhammad és Sydney McLaughlin lélegzetelállító csatát vívott. Végig a 29 éves Muhammad vezetett egy lépéssel húszéves honfitársnője előtt, ez a különbség a célig meg is maradt. Muhammad ideje, az 52,16 másodperc világcsúcs, McLaughlin 52,23-a minden idők harmadik legjobbja.

Volt egy női labdarúgó-világbajnokság is Franciaországban, amit az Egyesült Államok nyert meg. Az amerikaiak a sportág női szakágának uralkodói, más kérdés, hogy tavalyi győzelmük megannyi, sporton kívüli ok miatt kapott a megérdemeltnél jóval nagyobb publicitást. Első csoportmeccsükön 13-0-ra alázták meg Thaiföldet, s ezért számos kritikát kaptak: nem kellett volna sárba döngölni a szerény képességű ellenfelet. Nos, egy csapat igazán akkor tiszteli meg riválisát, ha végig teljes erőbedobással küzd… Aztán még mielőtt megnyerték volna az aranyérmet, már kijelentették, hogy nem mennek el a Fehér Házba, hiába fogadná őket Donald Trump. Az Egyesült Államok Labdarúgó-szövetségét beperelték, amiért a nők javadalmazása elmarad a férfiakétól. És az is megosztotta a közvéleményt, hogy a torna legjobb játékosának megválasztott társgólkirály Megan Rapinoe nyíltan tüntet leszbikusságával, minden nyilvános eseményen házastársával, a kosaras olimpiai és világbajnok Sue Birddel – Rátgéber László egykori játékosával – jelenik meg. Persze azért futballozni is tudnak a jenki csajok…

A 2019-es év hozadéka volt az 53. Super Bowl az amerikai futballban, amelyet hatodik alkalommal a irányította New England Patriots hódított el. Az NBA-döntő elképesztő drámát hozott: a címvédő Golden State War­riors csapatából egyre-másra dőltek ki a sztárok, előbb Cousins, majd Durant, végül Thompson, így 4-2-re nyert a Toronto Raptors, Kanada első NBA-aranygyűrűjét megszerezve. Az MVP Kawhi Leonard lett, aki azzal a lendülettel át is szerződött a Los Angeles Clippershez. Hiába, profiéknál ez így megy!

Súlyos gond a dopping

A dopping évtizedek óta beárnyékolja az élsportot – sajnos idehaza is –, és 2019 sem lógott ki a sorból. Kevés olyan abszurd példát tudnánk citálni, mint a thaiföldi súlyemelő-világbajnokság, amelyen egyetlen hazai sportoló sem léphetett porondra, mivel az Aján Tamás elnök vezette IWF, a nemzetközi szövetség kitiltotta a thaiföldi válogatottat a pattayai eseményről. Az ok: a megannyi doppingeset, amelyet a thai vezetők azzal magyaráztak, hogy a versenyzőik által használt fájdalomcsillapító krém – tudtukon kívül – anabolikus szteroi­dot tartalmazott. Na persze…

December 10-én robbant az újabb bomba: a doppingellenes világügynökség, a WADA Oroszországot négy évre minden világversenyről (olimpiák, világbajnokságok) kizárta az államilag szervezett doppingolás miatt. Az ügy gyökerei a 2014-es szocsi téli olimpiáig nyúlnak vissza. A Rusada, az orosz antidopping-ügynökség a Lausanne-i Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordul jogorvoslatért, a világ legjelentősebb (és legdrágább) ügyvédi irodáinak bevonásával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.