Sokkoló közlemény: tíz magyar kézilabdázónő koronavírusos

Az élvonalbeli Vác női kézilabdacsapata kedden reggel a honlapján tudatta, hogy tíz játékosuk megfertőződött a koronavírussal. A pozitív eseteket produkáló játékosok mindegyike tünetmentes, a szabályok szerint az érintettek 14 napos karanténba vonulnak. A vírus megjelenése óta a magyar sportéletben eddig csak az úszóválogatottban fordult elő tömeges megbetegedés, klubcsapatot még nem sújtott így a járvány. A Váci NKSE áprilisban az ötödik helyen állt az NB I-es tabellán, amikor a járvány miatt lefújták a bajnokságot.

Fábik Tibor–Szilágyi László
2020. 06. 30. 9:29
null
20200308 Szombathely Hungast Szombathelyi KKA - Váci NKSE NB I nő kézilabda mérkőzés Képen: Virág Noémi #94 Fotó: Horváth Balázs HB Vas Népe Fotó: Horváth Balázs Forrás: Horváth Balázs HB Vas Népe
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Váci NKSE közleménye: „A Váci NKSE felnőttcsapata május 25-én kezdte el újra az edzéseket a koronavírus okozta leállás után. Egyesületünk minden újrakezdéssel kapcsolatos ajánlást és tanácsot betartva kezdte el a munkát, ami azt jelentette, hogy heti két alkalommal vértesztet végeztünk, amely minden alkalommal negatív lett mindenkinél. Ezenkívül mindennap hőmérsékletmérést alkalmaztunk a játékosoknál és a szakmai stáb tagjainál is, és természetesen fokozattan ügyeltünk a kézfertőtlenítésre is!

Sajnos hiába tettünk minden megelőző intézkedést, a múlt héten több játékosunknál jelentkeztek minimális Covid–19-tünetek, amelyek íz- és szagérzékelés-vesztést jelentettek. A tünetek megjelenése után PCR-tesztet végeztünk a csapat tagjainál, amely

jelenleg 10 főnél mutatta ki a koronavírus-fertőzést!

A szakmai stáb összes tagja és néhány játékos teszteredménye viszont negatív lett. A pozitív teszteredményt produkáló játékosok teljesen tünetmentesek, jól vannak, azonban a szabályok szerint két hétig karanténba lesznek. Ez azt jelenti, hogy leghamarabb július 20. után kezdődhet újra a munka. Az újrakezdést újabb PCR-tesztek, valamint terheléses és kardiológiai vizsgálatok előznek majd meg, ugyanis a jelenlegi helyzetben játékosaink egészsége a legfontosabb.”

A Váci NKSE technikai vezetője, ifjabb Németh András érdeklődésünkre elmondta, hogy a személyiségi jogok védelme miatt

nem hozzák nyilvánosságra a fertőzött játékosok névsorát.

Minden kötelező egészségügyi előírást betartva a váci kerettagok karanténba vonultak, s csak akkor kezdődhet el július 20-án az eredetileg július 6-ra tervezett felkészülés, ha valamennyi játékos két negatív koronavírustesztet tud felmutatni, valamint a kardiológiai vizsgálat során is egészségesnek nyilvánítják őket.

Kérésünkre reagált a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) operatív igazgatója, Novák András.

– A Magyar Kézilabda-szövetség pontos és kiterjedt ajánlást adott az edzésekhez való visszatéréshez valamennyi sportszervezet részére az Országos Sportegészségügyi Intézet és a Magyar Olimpiai Bizottság, valamint az MKSZ sportegészségügyi albizottsága révén. A Váci NKSE-vel történt egyeztetések alapján a klub az ajánlást messzemenőkig betartotta. A járványhelyzet napról napra változik, sajnos vannak kivédhetetlen szituációk, sorozatos negatív teszteredményeket pozitívak követhetnek. A szövetség sportegészségügyi albizottsága kiterjedten elemzi a klubok felkészülésének és a bajnokság megkezdésének feltételeit, hiszen kiemelten fontos a sportág szereplőinek egészsége. Ha szükséges, új szabályozást fogunk kiadni, addig is pedig minden rendelkezésünkre álló eszközzel segítjük a klubokat.

Sikerült elérnünk Pálinger Katalint, az MKSZ női szakágért felelős alelnökét.

– A kézilabda kontaktsport, ismét bebizonyosodott, hogy a sportág szereplői fokozottan ki vannak téve a koronavírus-járvány veszélyeinek. Hozzáteszem, a Magyar Kézilabda-szövetség

jó döntést hozott, amikor idő előtt lezárta a bajnoki szezont,

befejezettnek nyilvánította a 2019–2020-as idényt. Kirsner Erika elnökségi megbízottal, a Váci NKSE elnökével folyamatos munkakapcsolatban vagyok, tudom, hogy a Váci NKSE komolyan vette az egészségügyi előírásokat, folyamatosan tesztelte a játékosokat. Sajnos ennek ellenére megtörtént a baj – mondta Pálinger Katalin.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.