Sopronban most új korszak kezdődik

Napjaink egyik legsikeresebb magyar csapata az utóbbi két évben bejutott a női kosárlabda Euroliga négyes döntőjébe, egy ezüstérem és egy negyedik hely a mérlege.

2019. 05. 22. 10:36
null
Alekszandra Crvendakics (balra) őshonos soproninak számít Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ez egyszerű személycserénél, Sopronban új korszak kezdődik. Napjaink egyik legsikeresebb magyar csapata az utóbbi két évben bejutott a női kosárlabda Euroliga négyes döntőjébe, egy ezüstérem és egy negyedik hely a mérlege, a nemrég véget ért idényben pedig veretlenül nyerte meg a bajnokságot és a Magyar Kupát. Az már korábban eldőlt, hogy a sikerek kovácsa, Roberto Íniguez nem hosszabbítja meg a szerződését, azt pedig már az Euroliga Final Fourja után megírtuk, hogy a ZTE fiatal vezetőedzője, Gáspár Dávid követi a spanyolt a kispadon.

Török Zoltán, a hónapok óta súlyos betegséggel küzdő ügyvezető szurkolói ankéton tette hivatalossá az információt. Elmondta, hogy Gáspár Dávidot már két éve kiszemelte, a tervek szerint előbb Íniguez segítőjeként érkezett volna, ám az élet ezt átírta, és a tehetséges szakember a nyáron vezetőként kezdhet Sopronban. Az ügyvezető elárulta, hogy az elmúlt két év a klub legdrágább időszaka volt, a korábban megspórolt összegeknek köszönhetően az 1,2 millárd forintot is elérte a költségvetés, így tudtak komoly sztárokat is szerződtetni.

Alekszandra Crvendakics (balra) őshonos soproninak számít
Fotó: Havran Zoltán

Bár 2018-ból maradt 4,5 millió forint nyereség, a tartalékok elfogytával szűkülnek a lehetőségek. Ahogy Török Zoltán fogalmazott: „A szakmai stáb mellett a klub menedzsmentje is mindent kipakolt az asztalra azért, hogy elérjük a fő célt, nemzetközi presztízsünk visszaszerzését. Minden álmunk teljesült, amiért azonban komoly áldozatokat hoztunk. Kicsit a jövőnket is feléltük, de csak annyira, hogy a klub anyagi biztonsága ne kerüljön veszélybe.”

Ebben a helyzetben a Sopron Basket nem tud szerződést kínálni Queralt Casasnak, Candice Dupree-nek és Amanda Zahuinak, akik kiváló teljesítménnyel szolgálták a klubot. Turner Yvonne az elmúlt évek sikerei miatt olyan ajánlatokat kapott más kluboktól, amelyekkel a soproniak nem akarnak versenyre kelni, mert az veszélyeztetné az egészséges csapatépítést.

A korábbiaknál így nagyobb szerep jut a soproni identitású játékosoknak: marad a legnagyobb példakép a fiatalok közül Határ Bernadett, Dubei Debora, Weninger Virág, Czukor Dalma és Varga Kamilla, a hat esztendeje a klubhoz tartozó, még csak 23 éves Alekszandra Crvendakics sem távozik, Tina Jovanovics két évvel hosszabbított, és szülés után visszatér Jelena Milovanovics is, a férje után Jelena Brooksként. Két új játékos már biztos: a Vasastól jön a 18 éves magasbedobó, Varga Alíz, aki három évre szerződött, és érkezik a WNBA-ből Briann January, a Phoenix Mercury első számú irányítója, az amerikai liga egyik legjobb védőjátékosa.

Mindez bizonyítja, tényleg új korszak kezdődik Sopronban, ahol a cél Török Zoltán szerint egyszerű: mindig megnyerni a következő mérkőzést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.