Így robbant ki a botrány a spanyol bajnokin

Hosszú percekig állt a játék Cádizban, miután a vendég Valencia játékosai levonultak a pályáról. A találkozót végül folytatták, ám az ellenfelét rasszizmussal vádoló Mouctar Diakhaby már nem tért vissza a pályára.

Magyar Nemzet
2021. 04. 05. 10:19
null
Forrás: Marca
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha csak az eredményt látjuk, semmi váratlant nem fedezünk fel a Cádiz–Valencia (2-1) meccsben. Az újonc idén már a Real Madrid és a Barcelona orra alá is borsot tört, ehhez képest a gyenge szezont futó Valencia elleni siker szinte említésre sem méltó, a két csapatot a vasárnapi meccs után mindössze egyetlen pont választja el egymástól a tabella 12. és 13. helyén. Mégis ezt a meccset tárgyalja legtöbbet a spanyol és a nemzetközi sajtó a La Liga hét végi találkozói közül. Fél óra elteltével, 1-1-es állásnál ugyanis Mouctar Diakhaby, a Valencia védője feladatáról teljesen megfeledkezve a félpályáig üldözte a Cádiz gólszerzőjét, Calát, hogy számon kérje. A francia játékos szerint Cala rasszista sértést vágott a fejéhez.

A felvételen nem hallani a szóváltást, de az világos, hogy Cala odavetett valamit Diakhabynak, miután a francia a saját kapusát védve kissé arrébb tessékelte. Még két valenciai játékos volt annyira közel az esethez, hogy hallhatott volna valamit, de Thierry Correia és a kapus, Jaume Doménech is a játékra koncentrált a következő másodpercekben.

Diakhaby sárga lapot kapott az eset után, de nem volt hajlandó folytatni a mérkőzést, a csapattársai pedig vele együtt vonultak az öltözőbe. Néhány perccel később visszatért a pályára a vendégcsapat, de Diakhaby nélkül, a zaklatott játékost ugyanis lecserélte edzője, Javi Gracia. A 2-1-es vereség után a Valencia a hivatalos felületein ítélte el a történteket:

„Mouctar Diakhaby a rasszizmus újabb áldozata a futballban, mégis ő kapott sárga lapot. Büszkék vagyunk a játékosainkra, akik kiálltak mellette. Ma nemcsak a Valencia vesztett, hanem a tisztelet, a futball és a sport szellemisége is vereséget szenvedett.”

A közleményben a klub azt is közzétette, hogy a játékvezető lehetséges büntetésekre figyelmeztette a Valencia játékosait, ha nem térnek vissza a pályára. Ezt a játékvezetői bizottság cáfolta. A valenciai csapatkapitány, José Gayà nem beszélt a bíróról, viszont ő is állította, hogy szembe kellett volna nézniük a mérkőzés elvesztése mellett akár pontlevonással is. A versenykiírás szó szerinti értelmezése alapján 6-0-s vereség és hárompontos levonás is lehetett volna a szankció. A Valencia közleménye alapján Diakhaby maga kérte a társait, hogy folytassák a találkozót.

Gayà szerint „undorító sértés” hangzott el, amit nem volt hajlandó megismételni. A felvételekből egyértelmű, hogy a csapatkapitány nem volt olyan közel az esethez, hogy saját fülével hallhatta volna Cala szavait. Diakhaby reklamálása alapján a rövid inzultusban a fekete szó mellett a széklet szinonimája szerepelt.

Közleményében természetesen a Cádiz is elhatárolódott a rasszizmustól és az idegengyűlölettől, viszont azt is egyértelműsítették, hogy kiállnak Cala mellett.

– A játékosom azt mondta, hogy nem inzultálta Diakhabyt, én pedig hiszek neki – szögezte le a Cádiz vezetőedzője, Álvaro Cervera, aki azt is elárulta, hogy Cala is zaklatott volt az eset után, ezért is cserélte le a félidőben a játékost, aki már a botrányos percek előtt besárgult.

A második félidőben a Valencia támadott többet, a győztes gólt viszont a Cádiz szerezte, éppen a Cala helyére beszálló Marcos Mauro révén.

Szinte a cádizi meccs árnyékában maradt, hogy újra botlott az éllovas Atlético Madrid. A fővárosi klub a Sevilla otthonában szenvedett 1-0-s vereséget. Ha hétfő este a Barcelona nyer, akkor egyetlen pontra megközelíti az Atléticót, amely saját formájának javulása mellett abban reménykedhet, hogy a következő körben két közvetlen üldözője egymás ellen játszik az el clásicón.

La Liga, 29. forduló

Levante–Huesca 0-2

Granada–Villarreal 0-3

Real Madrid–Eibar 2-0

Osasuna–Getafe 0-0

Alavés–Celta Vigo 1-3

Elche–Betis 1-1

Cádiz–Valencia 2-1

Sevilla–Atlético Madrid 1-0

A Barcelona–Valladolid (hétfő, 21.00) és a Real Sociedad–Bilbao (szerda, 21.00) mérkőzést később rendezik.

Az élcsoport állása: 1. Atlético 66 pont/29 mérkőzés, 2. Real Madrid 63/29, 3. Barcelona 62/28, 4. Sevilla 58/29.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.