Őrült meccs, hosszabbítás, nyolc gól, spanyol öröm, horvát bánat

Dánia, Olaszország, Csehország és Belgium után ötödikként a spanyol válogatott jutott be a labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntőjébe, miután hosszabbításban 5-3-ra legyőzte Horvátországot.

Magyar Nemzet
2021. 06. 28. 20:35
null
Ferran Torres gólja után azt hittük, eldőlt a meccs. Korai volt akkor még a spanyol öröm Fotó: Hannah McKay Forrás: MTI/EPA/REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rangos párharc jött össze a hétfő kora esti, koppenhágai nyolcaddöntőben: a spanyolok nagyon nem örülhettek, hogy a vb-ezüstérmes horvátokat fogták ki, ami persze fordítva is igaz lehetett. A spanyol válogatott két döntetlennel kezdte a tornát, a szlovákok 5-0-s legyőzésével azonban „megérkezett” az Eb-re. Mindenesetre Dani Olmo, aki öt évet húzott le a Dinamo Zagrebben, mielőtt tavaly Lipcsébe szerződött volna, óvatosságra intő jellemzést adott a horvátokról: „Óriási bennük a versenyszellem, oroszlánként harcolnak, és mindenre képesek a hazájukért.”

A védősorban az eltiltott Dejan Lovren, a támadó szekcióban pedig a koronavírusos Ivan Perišić most nem lehetett oroszlán, de déli szomszédaink így is három csatárral kezdtek; a Nikola Vlašić, Bruno Petković, Ante Rebić trióval, a spanyolok pedig a Pablo Sarabia, Álvaro Morata, Ferran Torres hármassal. Mindez élénk meccset ígért, és nem is kellett csalódnunk.

Az első ziccert a 15. percben azonban a horvát védők közül kilépő Koke hagyta ki, akinek a nyolcméteres lövése elakadt Dominik Livaković jobb lábában. A spanyolok irányították a játékot, de a 20. percben elképesztő potyagólt kaptak.

negyven méterről hazaadott volna, ám Unai Simónon kifogott a guruló labda. Elsőre úgy tűnt, hogy a jobb lábáról perdült be a kapujába, de a lassításokat többször megnézve az UEFA illetékesei arra jutottak, hogy a hálóőr hozzá sem ért – erről a magunk részéről nem vagyunk meggyőződve –, így szegény Pedri öngóljának könyvelték a nem mindennapi találatot (0-1).

Ami egészen biztos: ez volt az Európa-bajnokság kilencedik öngólja. Beletelt bő tíz perc, mire magukhoz tértek a spanyolok. A 38. percben egyenlítettek: nagy tűzijáték után Sarabia kilenc méterről vette be Livaković kapuját (1-1).

Fordulás után az 57. percben pedig már a spanyolok vezettek, Ferran Torres beadását az ötösről César Azpilicueta befejelte (2-1). Tíz perc múlva Simón valamit jóvátett a hibájából, amikor Joško Gvardiol közeli erős lövését hárította. A 77. percben Ferran Torres az ivószünet után felfrissülve megindult a jobb oldalon, és maga fejezte be az akciót (3-1).

Úgy hitettük, ezzel eldőlt a meccs. Nem úgy a horvátok! A 85. percben a Mislav Oršić révén közelről betuszkolták a labdát a spanyol kapuba (3-2), a 92. percben pedig Mario Pašalić fejessel egyenlített (3-3)!

Dani Olmo megmondta, hogy a horvátok oroszlánként harcolnak – jöhetett a 2×15 perces hosszabbítás. Ennek az elején Simón védte Andrej Kramarić ziccerét, már a horvátok vezethettek volna! De ehelyett kisvártatva a spanyolok találtak be kétszer is, Olmo két gólpasszát Morata és Mikel Oyarzabal váltotta gólra.

A koppenhágai csatát a spanyolok nyerték meg 5-3-ra, az Eb eddigi legjobb meccse után ők jutottak a negyeddöntőbe.

Európa-bajnokság, nyolcaddöntő: Spanyolország–Horvátország 5-3 (1-1, 3-3, 5-3) – hosszabbítás után

Koppenhága, 22 771 néző, v.: Cüneyt Cakir (török), gólszerzők: Sarabia (38.), Azpilicueta (57.), F. Torres (77.), Morata (100.), Oyarzabal (103.), illetve Pedri (20., öngól), Orsic (85.), Pasalic (90+2.).

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.