Spanyolországon át vezet az út Tokióba

Elkészítették a január 12. és 26. között sorra kerülő budapesti olimpiai kvalifikációs vízilabda Európa-bajnokság csoportbeosztását. Férfiválogatottunk a spanyolokkal, a törökökkel és a máltaiakkal, a nők a görögökkel és az oroszokkal, valamint három, a selejtezőből érkező együttessel kerültek össze.

Magyar Nemzet
2019. 10. 24. 7:18
HÁRAI Balázs; Gonfaus, Marc Larumbe
Hárai Balázs itt a szenvedő fél az ibériai szorításban Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vári Attila, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke a Sofitel Budapest hotelben megtartott sorsolás előtt köszöntőjében előrevetítette, hogy a világ egyik legszebb uszodájában, a Duna Arénában felejthetetlen környezetben felejthetetlen csatákat láthatnak majd a nézők. Hozzátette: „Nagy öröm és egyben büszkeség számunkra, hogy az Európai Úszószövetséggel kialakított kiváló kapcsolatnak, valamint Magyarország kormányának köszönhetően újabb vízilabda-világversenyt rendezhet hazánk.”

A ceremónián a férfiaknál a tizenhat csapatot négy négyes csoportba sorsolták be. A januári kontinenstornán a csoportelsők automatikusan a negyeddöntőbe jutnak, a másodikok pedig a harmadikokkal játszanak a nyolc közé kerülésért. A nőknél tizenkét csapat száll vízbe két hatos csoportban, ahonnan az első négy helyezett lép tovább a negyeddöntőbe. A Märcz Tamás által irányított férfiválogatottunk a második kalapból várta a sorsolást, és a legjobb négy kiemelt közül a vb-ezüstérmes spanyolokat kapta. Velük legutóbb a kvangdzsui világbajnokságon mérkőzött meg a gárda, és a csoportkörben 13-11-re legyőzte őket. (Más kérdés, hogy az elődöntőben aztán a mieink kikaptak az olaszoktól, a spanyolok pedig megverték a horvátokat.) Rajtuk kívül a máltai és a török válogatott lesz az ellenfél.

– Egyértelmű, hogy a magyar és a spanyol csapatnak kell eldöntenie a csoportelsőséget, amely az egyiknek segítheti a további útját – mondta el Märcz Tamás, aki előrébb is tekintett: – Ha elsők vagyunk a csoportban, akkor úgy számolom, hogy az orosz–francia párharc győztesével játszhatunk a nyolcból a négybe jutásért. Amennyiben másodikok leszünk, akkor a nyolcba jutásért szerintem a németekkel találkoznánk, ami nehéz meccs lenne.

Tegyük hozzá, hogy utóbbi esetben az elődöntőbe jutásért valószínűleg a szerbeket kellene legyőzni, szóval mindenképpen az a jobb, ha legyűrjük a spanyolokat – ami az utóbbi években többnyire sikerült is.

Hárai Balázs itt a szenvedő fél az ibériai szorításban
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Bíró Attila női együttese ugyancsak a második kalapban volt a sorsoláson. A legmagasabban jegyzett csapatok közül elkerülte a címvédő hollandokat, valamint a vb-ezüstérmes spanyolokat is, így a görögökkel és az oroszokkal, valamint három, a selejtezőből érkező együttessel került össze. Összegzésként leszögezhetjük, hogy egyik együttesünk sem panaszkodhat a sorsolásra.

A tornán a férfiaknál és a nőknél is egy tokiói kvótát osztanak ki, a férfiak mezőnyében világliga-győzelmével a címvédő szerb, valamint a világbajnok olasz és az ezüstérmes spanyol csapat már biztos olimpiai induló, így adott esetben ez a három csapat még a mieink előtt végezhet. A nőknél az európai élvonalból még csak a vb-ezüstérmes spanyoloknak van tokiói kvótája.

Eb-csoportok, férfiak, A csoport: Horvátország, Montenegró, Szlovákia, Németország; B csoport: Szerbia, Oroszország, Románia, Hollandia; C csoport: Spanyolország, Magyarország, Törökország, Málta; D csoport: Olaszország, Görögország, Grúzia, Franciaország.

Nők, A csoport: Görögország, Magyarország, Oroszország, Portugália/Horvátország, Csehország/Szerbia, Szlovákia/Törökország; B csoport: Hollandia, Spanyolország, Olaszország, Izrael/Svájc, Franciaország/Ukrajna, Románia/Németország.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.