Ez az aranyérmes reményünk csalfa volt, hetedik hely lett belőle

Sportlövészetben a Péni István, Mészáros Eszter duó bejutott a legjobb nyolc közé a légpuskások vegyespáros számában a tokiói olimpián, ám a középdöntőből már nem sikerült továbblépnie, a hetedik helyen zárt.

Magyar Nemzet
2021. 07. 27. 7:50
PNI Istvn
Tokió, 2021. július 25. Az ötödik helyezett Péni István a férfi légpuska 10 méteres versenyszám döntõjében a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a tokiói Aszaka Lõtéren 2021. július 25-én. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A légpuskások vegyespáros száma most mutatkozik be az olimpián, és ebben kétségkívül van magyar aranyesély, hiszen a Péni István, Mészáros Eszter duó júniusban Eszéken megnyerte az olimpia főpróbájának számító világkupát, Péni pedig egyéniben a világranglista-vezető, kétszeres Európa-bajnok, s Tokióban nem sokkal maradt le a dobogóról, az ötödik helyen zárt.

Kedden a 29 páros az alapversenyben először kétszer harminc lövést adott le félóra alatt, és a legjobb nyolc folytathatta a negyeddöntőben. Az Nso.hu helyszíni beszámolója szerint az első sorozatban Mészárosnak becsúszott két kilences is, de Péni több magas tízessel javította a helyzetet, így a magyar duó feljött a legjobb tízbe. Mészáros jóval gyorsabban haladt társánál, így nehéz volt tisztán követni az állást, mindenesetre a második sorozata már neki is jobb lett (104,5), s a harmadik is hasonló lehetett volna, ha nem csúszik be egy 9,8. Már a harminc lövését is befejezte, amikor Péni még alig volt túl a felén. Pénitől egy 105,4-es kör után egy 105,2 következett, amivel tizedikek voltunk az utolsó 10 lövése előtt. Egy hasonlóan erős sorozatra volt szükség a negyeddöntőhöz, és bár volt egy 10,0-ese, összességében a legjobb tíz lövését adta le (105,5). Ez pedig elég volt ahhoz, hogy 627,9 körrel a nyolcadik helyen továbbmenjenek.

A lebonyolítás a következő volt: a középdöntőből az első két helyezett az aranyéremért, a harmadik és negyedik pedig a bronzéremért lőhet majd az Aszaka Lőtéren. Mészáros 101,5-ös és 105,1-es sorozatokkal rukkolt ki, Péni 104,6-tal kezdett, a második sorozata pedig 103,4 lett neki, ami összességében 414,6 kört jelentett. Az egyértelmű volt, hogy a lengyeleket megelőzték, ám az csalóka volt, hogy vezetnek, hiszen ez annak volt köszönhető, hogy ők hamar befejezték, a többiek utolsó lövései csak ezután adódtak hozzá az eredményeikhez. A mieinknek végül be kellett érniük a hetedik hellyel.

A döntőbe egy amerikai és kínai duó került, a bronzmeccsre pedig egy koreai és egy orosz páros lőtte be magát. Ahhoz, hogy éremért lőhessenek, Péniéknek 417,1 körre lett volna szükségük, ettől bizony jelentősen elmaradtak. Az ötödik helyre is egy orosz, a hatodikra egy másik amerikai egység került. Így Péni István és Mészáros Eszter az európai mezőnyből a harmadik helyen zárt, kontinensünkön ott vannak a legjobb három között – Tokióban azonban olimpiát rendeznek...

A mieink mindenesetre a hetedik helynek is örülnek:

Péni István: – Azt hittem, hogy ebben a számban lesz a legkisebb mezőny, ehhez képest 29 páros indult. Ráadásul nagyon erős csapatok voltak. Önmagában a hetedik helynek nagyon örülünk. Az első harminc lövésem nagyon jól sikerült (105,4, 105,2, 105,5), a második húszban azért maradt. De az is egy jó eredmény lett. Eszternek ez volt az első olimpiája, a hetedik helyet egy jó bemutatkozásnak tartom. Ezután a fókusz az 50 méteres összetett számra megy. Otthon nagyon sokat edzettünk erre, jó formában vagyok, várom a versenyt.

Mészáros Eszter: – Nagyon örülök ennek a hetedik helynek, mert már az is nagy teljesítmény, hogy a nyolc közé jutottunk ebben a roppant erős mezőnyben. Volt azért ebben több, mert nem lőttem csúcsformában. Annak is örülök, hogy a középdöntőben még tudtunk egy helyet javítani. Azért ez az olimpia tudat alatt is nyom engem, talán még versenyen nem izgultam ennyire. Ennek ellenére igyekeztem a legtöbbet kihozni magamból.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.