Stabilitás és újratervezés

Az elmúlt hétvégén véget ért Australian Openen Fucsovics Márton régi önmagát idézte, a nagy hármas tagjai közül Roger Federer és Novak Đoković bejutott a legjobb négy közé, utóbbi meg is nyerte a tornát. A férfiaknál továbbra sem történt meg az évek óta lebegtetett őrségváltás. A nőknél Serena Williams továbbra is üldözi a huszonnegyedik Grand Slam-trófeáját, Sofia Kenin sikere tökéletesen belesimul a mai trendbe. A Davis-kupa-válogatott szövetségi kapitánya, Köves Gábor segített az elemzésben.

2020. 02. 04. 13:57
Tennis Australian Open 2020
Fucsovics hétfőtől a US Openen bizonyíthat Fotó: MICHAEL DODGE Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Köves Gábor méltatta sikeres újratervezését. – Új edzői, Jancsó Miklós és Nagy Zoltán készítették fel Marcit az év első Grand Slam-versenyére, és úgy tűnik, ez remekül sikerült. Az Australian Open előtt Marci Dohában versenyzett, majd egy challenger-tornán indult, de sérülés miatt visszalépett. A melbourne-i eredmények, a három győztes mérkőzés ismeretében látszik igazán, hogy milyen okos döntés volt ez az edzői stáb részéről – mondta lapunknak a Davis-kupa-kapitány.

Köves figyelemre méltó, komoly, önbizalom-növelő eredménynek tartja Denis Shapovalov kiejtését az első fordulóban. – Marci korábban is begyűjtött értékes skalpokat, a top 20-asok közül legyőzte David Goffint és Fabio Fogninit. Melbourne-ben ismét kiderült, megvan a játéka ahhoz, hogy újra visszaverekedje magát a világranglistán az első harminc közé. – Persze sok múlik azon, hogy a világranglistán jelenleg az 53. helyen álló Fucsovics Márton képes lesz-e megvédeni a tavalyi szófiai döntős szereplésével és a rotterdami ATP-versenyen megszerzett pontjait, mert enélkül nehezen tudja stabilizálni a helyét az első ötven környékén.

Köves óvatosan fogalmaz a férfiteniszben évek óta lebegtetett őrségváltással kapcsolatban. – A 38 éves játéka még mindig világszínvonalú, de fizikálisan már nincs a topon, ez kiderült a Novak Đoković elleni elődöntőben. Még legfeljebb két évig látjuk őt a pályán, nem valószínű, hogy negyvenegy évesen versenyezni fog. sokat bajlódik sérüléssel, a régi-új világelső, Novak Đoković is túl van a harmincon. Én nem írnám le a nagy hármast, a Roland Garroson Nadal és Thiem lehet a két esélyes, Wimbledon is inkább a tapasztalt versenyzőknek fekszik. Az év utolsó Grand Slam-versenyén, a US Openen lehet több esélye a fiataloknak.

Az első számú magyar teniszező remekül helytállt Melbourne-ben
Fotó: Reuters

A női mezőny kiszámíthatatlan; Bian­ca Andreescu és Naomi Oszaka „egynyári” tündöklése után ma már aligha lepett meg bárkit is, hogy az ismeretlenség homályából előbukkanó Sofia Kenin játszotta a döntőt a korábbi kétszeres Grand Slam-győztes, már-már elfeledett Garbine Muguruza ellen. – A férfiaknál könnyebb eltalálni, hogy ki nyeri a versenyeket, mint a nőknél, és ez érvényes volt az Australian Openre is, ahol Serena Williams sokadik nekifutás után képtelen volt megszerezni a 24. GS-trófeáját – mondta Köves Gábor.

szereplésével kapcsolatban Kövesnek a 2016-os US Open jut eszébe, amikor az immár háromszoros Grand Slam-győztes, az egyéniben jelenleg a 98. helyen álló soproni párosspecialista kis híján kiejtette Simone Halepet. – Amikor találkozunk, felidézem neki az akkori játékát, hiszen ő is tudja, hogy tud ilyen színvonalon teniszezni. Jelenleg elmarad attól a szinttől, de Timi keményen edz, hogy egyéniben is előre lépjen – tájékoztatott a Davis-kupa-válogatott szövetségi kapitánya.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.