Storck hibátlan évkezdete

Bernd Storck tavaly szeptemberben állt munkába a belga bajnokság utolsó helyén álló Mouscronnál, mára a középmezőnybe navigálta a csapatát. A német szakember képben van a magyar focival kapcsolatban: Vági Márton MLSZ-főtitkárral tartja a kapcsolatot, gratulált a Fraditól menesztett edző, Thomas Doll hannoveri szerződéséhez, a magyar válogatottat nem írja le az Eb-selejtezők előtt, mert a futballban mindig vannak csodák. Erről ő is tudna mesélni.

2019. 02. 15. 10:36
null
A német szakember új otthonra lelt Belgiumban Fotó: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly Bernd Storck nevével riogatták a kiesés elől menekülő magyar csapatok edzőit. A korábbi magyar szövetségi kapitány alkalmazása felvetődött a Vasasnál és a Puskás Akadémiá­nál, miközben ő berlini otthonában várt a kecsegtető ajánlatra. Az újrakezdés örömét végül a belga Royal Excel Mouscron csapatánál élhette meg, korábbi berlini főnöke, a klub sportigazgatója, Jürgen Röber hívta egy meglehetősen reménytelen küldetésre. Storck a hat forduló után nullapontos, a Jupiler ­Lea­gue utolsó helyén álló Mouscronnál vállalt munkát.

„Fiatal, huszonhárom éves átlagéletkorú kerettel dolgozom. Több játékrendszert is begyakoroltattam a csapattal, de főleg mentálisan kellett előrelépnünk. Alaposan megviselte a játékosokat a gyenge szezonkezdet, de vevők voltak a letisztult, egyértelmű taktikai utasításokra. Fontos volt, hogy tavaly szeptemberben az első belgiumi bajnoki mérkőzésemen legyőztük a Kortrijk csapatát” – mesélte lapunknak az 56 éves szakember.

A tavalyi ősz nem volt diadalmenet, a belga bajnokság első szakaszáig, november 11-ig az első siker után csak a Gentet sikerült legyőznie a Mouscronnak. A folytatás jobban alakult: az alapszakasz második felének eredményei alapján a Mouscron a harmadik helyen állna a bajnokságban, sőt hibátlanul kezdte a naptári évet, idén eddig négy meccsből négyet nyert. Storck csapata a tabella 10. helyén áll a Jupiler League-ben­. A felsőházi rájátszásra, az első hat hely valamelyikére nincs reális esély, jelenleg kilenc pont a hátrány a hatodik – korábban 3-1-re legyőzött – Anderlechttel szemben.

Storck szerződése júniusban jár le, az lenne a csoda, ha nem ragaszkodnának hozzá a klubjánál.

A német szakember új otthonra lelt Belgiumban
Fotó: Europress/AFP

Az exkapitány természetesen képben van a magyar futballal kapcsolatban, sőt Szoboszlai Dominikot szerette volna Mouscronba csábítani, de – ahogy az európai topklubok jelentős része – ő sem járt sikerrel. „Mindig is bíztam a fiatalokban, a tizenkilenc éves salzburgi játékost el tudtam volna képzelni a csapatban, de sajnos nem sikerült szerződtetnünk” – állapította meg a korábbi szövetségi kapitány.

Storck már nem neheztel a korábbi Fradi-edzőre, Thomas Dollra, pedig volt vele néhány csörtéje Magyarországon. Amint Dollt kinevezték Hannoverben, Storck az elsők egyikeként gratulált honfitársának. Korábbi munkaadójával korrekt viszonyt ápol, Vági Márton MLSZ-főtitkárral tartja a kapcsolatot, az Eb-selejtezős sorsolás kapcsán markáns, őszinte véleményt fogalmazott meg.

„A világbajnoki döntős Horvátország, az Eb-elődöntős Wales és még Szlovákia is Magyarország előtt áll a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség világranglistáján. De mint tudjuk, a futballban minden lehetséges: ha megvan a kellő hit és akarat, akkor bármi megtörténhet, az esélytelenebb csapat legyőzheti az erősebbet.”

Storck erről hosszasan tudna mesélni, irányításával a magyar válogatott a 2016-os Eb-n legyőzte Ausztriát, Izlanddal és a későbbi győztes, Portugáliával döntetlent játszott. A német szakember a 2018-as vb-selejtezősorozat végén távozott a magyar válogatott éléről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.