Stresszoldásra török arany

Bekerült a 2019-es esztendő tíz legjobb magyar sportolónője közé, az ebben a körben az olimpiai sportágakat képviselő nyolc versenyző közül azonban egyedüliként neki még nincs tokiói kvótája. A tavaly a magyar birkózás első női Eb-aranyát megszerző Barka Emese mindenesetre a múlt héten az isztambuli rangos Yasar Dogu-emlékverseny megnyerésével indította az évet.

2020. 01. 16. 15:45
null
Európa-bajnoknőnk (balra) fontos verseny megnyerésével kezdte az évet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A minap az isztambuli versenyen az 57 kg-os súlycsoport döntőjében a háromszoros Európa-bajnok bolgár Dudovát győzte le. Mondhatjuk, hogy az év elején ez igazi önbizalom- növelő siker?

– Mindenképpen, már csak azért is, mert ezt a bolgár lányt eddig még soha nem vertem meg, ami már nagyon dühített. Karácsony előtt egy ukrajnai edzőtáborban is sokat birkóztam vele, és ott sem nagyon találtam fogást rajta; szóval, itt volt már az ideje, hogy elbánjak vele. De most mégsem vagyok boldog, mert a verseny utáni napon arc­üreggyulladást kaptam. Úgy volt, hogy Isztambulból a többiekkel együtt én is egyenesen Rómába repülök, mert ezen a hét végén ott lesz verseny, ám nekem sajnos haza kellett jönnöm. Most itthon köhögök, fulladok, alig kapok levegőt, természetesen még edzeni sem tudok. Igazság szerint már a verseny előtti napon is éreztem, hogy bujkál bennem valami, szerencsére amikor birkóznom kellett, akkor ez nem ütött vissza.

– Rómába a jövő hónapban is eljuthat, hiszen idén ott rendezik az Európa-bajnokságot. A kérdés az, hogy egy hónappal a budapesti olimpiai kvalifikációs verseny előtt vállalja-e a szereplést? Mert a kvótákat nem Rómában, hanem nálunk osztják majd, és nem lesz könnyű megszerezni, hiszen súlycsoportonként csak ketten érnek révbe.

– Így igaz, és én mindenképpen szeretném már itthon kivívni az olimpiai indulás jogát. Nem lenne jó, ha az utolsó esélyt jelentő szófiai versenyre is el kellene utaznom. Jelenleg úgy néz ki, hogy indulok az Európa-bajnokságon, de ezt azért még átgondoljuk, nem száz százalék. Címvédőként persze jó lenne újra Eb-t nyerni…

– A tavalyi, történelmi Eb-aranyérmével itthon felkerült az Év sportolója szavazás tízes listájára, viszont a Magyar Birkózószövetségnél az év legjobbja Sastin Marianna lett, aki a vb-5. helyével olimpiai kvótát szerzett. A szövetségben megorroltak önre, amiért elszalasztotta a maga lehetőségét?

– Azt nem hiszem, hogy megharagudtak volna rám, de a nurszultáni vb-n kétségkívül nem tudtam megfelelni az elvárásnak, kiestem a nyolcaddöntőben. Az Eb-t ugyan megnyertem, de ezért nem járt tokiói kvóta, és Magyarországon minden az olimpia körül forog.

Európa-bajnoknőnk (balra) fontos verseny megnyerésével kezdte az évet
Fotó: Mirkó István

– Kazahsztánban a vb-n kiemelt volt, így jó sorsolást kapott, a brazil ellenfelével azonban nem bírt. Nyomasztja még?

– Nem tagadom, sokáig bántott a dolog, de nincs értelme örökké ezen rágódni. Már túlléptem rajta, és tudom, mi volt a gond. Hiába jártam pszichológushoz is, sajnos nagyon rástresszeltem magam a vb-re, a versenyem előtt például egy szemhunyásnyit sem aludtam. Kicsúcsosodott és kontrollálhatatlanná vált a szorongásom. Szakember segítségével dolgozom rajta, még több energiát fektetek abba, hogy ilyen ne forduljon elő többet. Azt pedig eleve jó előjelnek tartom, hogy itthon szerezhetem meg a kvótát, mert a hazai közönség előtt eddig mindig jól szerepeltem, mindhárom vb-bronzomat Budapesten nyertem.

– Azért elég sűrű lesz az európai olimpiai kvalifikációs torna mezőnye, kontinensünkről a fehérorosz, a moldáv és a lengyel versenyző szerzett kvótát, csak velük nem kell számolni.

– Tényleg sokan pályázunk a két kiadó tokiói helyre, és senkit nem lehet félvállról venni. De ha rendben lesz a mentális felkészítésem, akkor mondhatom azt – főleg, hogy most a bolgár lányt is legyőztem –, hogy bárkit meg tudok verni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.