Súlyos minőséghátrányban

A sakkban a minőséghátrány nem feltétlenül vezet vereséghez, hiszen szándékos áldozat is lehetséges a fejlődési előny érdekében. A hatvannégy mező helyett a zöld gyepen művelt futballban a minőséghátrány azonban sajnos végzetes. Csütörtökön nem a lelkesedés hiánya, még csak nem is a balszerencse okozta Nagyszombatban a magyar válogatott 2-0-s vereségét Szlovákiától az Európa-bajnoki selejtezők nyitányán, az E csoportban, hanem a két keret közötti minőségkülönbség. Vasárnap jelentősen átalakított csapat lép pályára a vb-ezüstérmes Horvátország ellen 18 órakor a Groupama Arénában.

Ch. Gáll András (Nagyszombat)
2019. 03. 23. 15:03
null
Szalai Ádámnak mindenkivel meggyűlt a baja Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajnos már azt megelőzően kínosan éreztük magunkat a nagyszombati City Arenában – amely a helyi edzőlegenda, Anton Malatinsky nevét viseli –, hogy elkezdődött volna a mérkőzés. Odakint ugyanis, a bevásárlóközpont előtti szűk útszakaszon félelmetes jelenetek zajlottak, törött sörösüvegek repkedtek, öklök csattantak, aztán reakcióképpen könnygáz is került a levegőbe, és fájó ezt leírni, de nem a „csatatéren” sokszoros számbeli túlerőben lévő, hihetetlen szervezettséggel, már-már katonás fegyelemmel támadó, visszavonuló magyar brigád volt a vétlen fél.

Bárcsak odabent, a zöld gyepen is viszontláttuk volna ezt a katonás fegyelmet, szervezettséget! Illetve a játékidő jelentős részében derekasan, képességeikhez mérten tették a dolgukat Kleinheislerék, csakhogy éppen a kulcspillanatokban mondtak csődöt. Például az első gólnál, a 42. percben, amikor nyolc védőnk állt szemben két szlovák támadóval, de ebben a sokszoros gyűrűben is Duda, a Hertha Berlin támadója volt az, aki elegánsan bebelsőzte a jobbról érkező beadást. Vagy a 85. percben, amikor már-már úgy tűnt, talán kiegyenlíthetünk, de ehelyett Rusnak bohócot csinált Korhutból, hogy aztán a Szalonikibe igazolt balhátvéd lába és a későn elvetődő Gulácsi karja alatt a rövid sarokba húzza vissza a labdát, valahogy úgy, ahogy negyven évvel ezelőtt Horkai György csinálta – csakhogy a zseniá­lis balos bombázó nem lábbal, hanem kézzel.

A meccs után szemmel láthatóan megtörten, halk hangon, szinte suttogva értékelt.

– Taktikailag nem hiszem, hogy alulmaradtunk volna, voltak periódusok, amikor jobban játszottunk, azonban a kvalitásbeli különbség döntött ezúttal is, mint oly sokszor a futballban. Ha az egyik válogatott játékoskeretének összértéke háromszorosan felülmúlja a másikét, akkor az valami miatt úgy van. Nem hiszem, hogy szégyenkeznünk kellene, de amíg egy az egyben nem tudják megverni a velük szemben állót a játékosaink, sőt igazából ezt meg sem próbálják, addig nem sikerülhet felborítanunk az egyensúlyt a magunk javára. Ugyanakkor a másik oldalon bátran, nagy önbizalommal vezették ránk a labdát a szlovákok, és nem is eredménytelenül – mondta a kapitány, majd kérdésre válaszolva a csereként beállít Szoboszlai Dominikről külön is elmélkedett: – Az ő szerepeltetésének most jött el az ideje, hiszen előzőleg még jobbára csak a Salzburg alsóbb osztályú fiókcsapatában, a Lieferingben játszott. A felnőtteknél csak a közelmúltban mutatkozott be, gólpasszt adott a Napoli ellen, majd gólt rúgott bajnokin. Dominik az előttünk álló tíz évben a magyar válogatott erőssége lesz, de még csak 18 éves, türelmesen kell adagolni neki a terhelést.

Szalai Ádámnak mindenkivel meggyűlt a baja
Fotó: Mirkó István

Válogatottunk megmondóembere, a csapatkapitány is értékelt az M4 Sport kamerájának, méghozzá a tőle megszokott nyers őszinteséggel.

– Volt egy elképzelésünk taktikailag, mind védekezésben, mind támadásban, sajnos ebből nem sok olyat láttam, amit sikerült volna véghez vinnünk. Elkeserítő a védekezésünk, igazából az egész csapat. Volt egy terv, de az első gól tényleg nagyon kiábrándító akkor is. Ahhoz, hogy Eb-ről beszéljünk, nem lehet csapatként ilyen szinten védekezni. Persze sokat beszéltünk arról, melyik az értékesebb együttes, de nem ezt kell nézni, hanem azt, hogy a taktikai felkészültség a két csapat között maximálisan megmutatkozott. Főleg, ha megnézzük az első gólt. Én nem érzem úgy, hogy kevés lett volna a közös felkészülési idő, a többi válogatottnak is csak három napja volt. Nagyban hozzátartozik az, hogy ki milyen szinten, milyen bajnokságban játszik, milyen taktikai felkészültséggel érkezik a válogatotthoz.

Szóval Szalai hat évvel emlékezetes kifakadása után újból megnyilvánult. Akár igaza is lehet, inkább az a furcsa, hogy úgy beszélt, mintha kívülálló lenne, pedig ő is részese a kudarcnak. Hat éve a szakma összezárt és elítélte a center erős kritikáját. Hajnal Tamás, a televízió szakkommentátora most azt mondta, a csapatkapitánynak nem nyilvánosan kellett volna bírálnia. Ennél már csak az lenne rosszabb, ha senki sem vállalná a véleményét. A múltban sajnos erre is volt példa.

Európa-bajnoki selejtező, E csoport. Csütörtöki eredmények: Szlovákia–Magyarország 2-0, gól: Duda (42.), Rusnak (85.); Horvátország–Azerbajdzsán 2-1. Vasárnapi program: Magyarország–Horvátország 18.00 (M4 Sport), Wales–Szlovákia 15.00.

Jönnek az „amerikások”

Rossi – immár tegnap délelőtt – kitért a horvátok elleni, vasárnap 18 órakor kezdődő következő Eb-selejtezőre is. A világbajnoki ezüstérmes alaposan felforgatott védelemmel érkezik, hiszen Strinic, Lovren és Vrsaljko is hiányzik sérülés miatt a franciák elleni vb-döntőben szerepelt csapat hátsó alakzatából, és Mandzukic is lemondta időközben a válogatottságot – igaz, a két legnagyobb ász, Modric és Rakitic most is rendelkezésre áll.

Kovacicék nehezen bírtak a lelkes azeriekkel
Fotó: Reuters

Délnyugati szomszédaink csak véres verejtékkel tudták legyőzni csütörtökön a zágrábi Maksimir Sta­dion­ban a csoport leggyengébb tagjának kikiáltott Azerbajdzsánt 2-1-re, azaz papíron lehet keresnivalónk. Rossi szinte biztosan beveti a két „amerikást”, Baráth Botondot és Németh Krisztiánt – előbbit nyilván Korhut helyén, utóbbit még nem tudni, hol –, és Nagy Dominik játéka is előtérbe kerül, bár igazából a fél csapatot ki kellene cserélni. Merthogy Kleinheisler combizomhúzódást szenvedett, és a biztatóan bemutatkozó Szoboszlai is rúgást kapott a bokájára.

A mérkőzés tétjéről szinte fölösleges is szót ejteni. Újabb vereséggel szinte a nullára csökkennének a továbbjutási esélyeink, ami nemcsak ennek az esztendőnek a hangulatát, hanem a következőékét is kínosan befolyásolná.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.