Marco Rossinál Schäfer András bejátszotta magát a kezdőcsapatba

A magyar labdarúgó-válogatott kedden este gól nélküli döntetlent játszott Írországgal, és ezzel lezárult a felkészülés egyik szakasza. A következő meccse már tétmérkőzés lesz az Európa-bajnokságon, azaz vége a főpróbáknak, most már az előadás jön. Marco Rossi elégedetten értékelte az írek elleni találkozót, szerinte komoly lépést tett előre a csapat, a fiatal Schäfer András teljesítményét pedig külön is kiemelte.

2021. 06. 09. 9:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véget ért a főpróbák időszaka. A magyar válogatott lejátszotta az utolsó felkészülési mérkőzését az Európa-bajnokság előtt, Írországgal 0-0-ra végzett a Szusza Ferenc Stadionban, és bár maga a meccs nem tartozott a felejthetetlen élmények kategóriájába, a közönség megtapsolta a csapatot, amely hajtott, derekasan harcolt, ám helyzetekig csak a hajrában jutott el. Nincs több lehetőség a kísérletezésre, június 15-én már a portugálok következnek, immár tétmérkőzésen. szövetségi kapitány péntek este, Ciprus legyőzése után azt mondta, csak az eredménnyel elégedett, és nem véletlen, hogy az írek elleni találkozó után visszautalt arra meccsre is:

– Komoly lépést tettünk előre, ám ezúttal sajnos nem sikerült nyernünk – kezdte az értékelését. – Igaz, a döntetlennel legalább a veretlenségi sorozatunk nem szakadt meg. Az Európa-bajnokságon már más jellegű mérkőzések következnek, amelyeken nyilván más lesz a taktikánk is, mint volt Ciprus és most Írország ellen, mert az ellenfelek is eltérő minőséget képviselnek. A két legutóbbi ellenfelünk védekezésből várt az ellentámadások lehetőségére, Portugália, Franciaország és Németország ellen ránk vár ez a szerep. Nincs bennem aggodalom, végezzük tovább a munkánkat. Nincs okom szemrehányást tennem a játékosoknak annak ellenére sem, hogy a támadójáték utolsó fázisából hiányzott a minőség. A hozzáállás kifogástalan volt, működött a letámadás, az átmenet a játékfázisok között megfelelő volt.

 

alighanem bejátszotta magát a válogatott kezdőjébe Ciprus és Írország ellen
Fotó: Mirkó István

 

Marco Rossi ezután beszélt arról is, hogy az olasz után a magyar válogatott büszkélkedhet a leghosszabb veretlenségi sorozattal, az utóbbi tizenegy meccsén nem szenvedett vereséget. Hasonló szériát húsz éve produkált a csapat, 2000 márciusa és 2001 áprilisa között tizenkét mérkőzésen maradt veretlen, így ennek a beállításához már csak egyetlen mérkőzésnyire áll.

– Büszke vagyok, és a futballban ez a legfontosabb. Én nem a pénzért dolgozom, hanem azért, hogy büszkék lehessünk arra, amit teszünk. Persze tudom, ahhoz, hogy bekerüljünk a történelemkönyvbe, az szükséges, hogy minimum pontot szerezzünk a következő meccsen a portugáloktól, de őszintén hiszem, hogy képesek vagyunk erre.

 

Marco Rossi szerint a büszkeség a legfontosabb a futballban
Fotó: Mirkó István

 

Két játékos nem került keretbe Ciprus és Írország ellen sem. A kapitány elmondta: még enyhe izomfáradtsággal bajlódik, pedig az egyik edzés bemelegítő szakaszában jelezte, hogy érez némi gondot a térdénél. Marco Rossi szerint mindkét játékos bevethető lesz már június 15-én a portugálok ellen.

Végül így összegezte a két felkészülési mérkőzés tapasztalatait:

– Nagyjából igazolódtak a két meccset megelőzően megfogalmazott várakozásaim. Nem jó szó az, hogy meglepett, mert tisztában voltam a képességeivel, de nem számítottam ennyire jó teljesítményre Schäfer Andrástól, akit nyugodt szívvel tehetek be a kezdőcsapatba az Európa-bajnokságon, de tetszett a fiatalok közül Kecskés Ákos és Varga Kevin játéka is. Az első Eb-meccsünkig lesz hét edzésünk, van még idő meghozni a döntéseket, de a fejemben már megvan az a tizenegy, amelyet pályára küldenék, ha most lenne a rajt. Természetesen az egyes posztok kiosztásánál figyelembe veszem azt is, hogy az ellenfélnél az adott helyeken kik játszanak. Nem lesz könnyű dolgunk, mert például a portugálok nem csupán Cristiano Ronaldóból állnak, rajta kívül is mindenki világklasszis futballista. Ez azonban nem panasz, hiszen boldogok vagyunk, hogy ott lehetünk az Eb-n, ott pedig nincsen könnyű ellenfél.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.