Szabó, Késely, Kapás és a férfi váltó is remekelt

A vasárnap délelőtti úszó előfutamokon Szabó Szebasztián (50 m pillangó), Késely Ajna, egyéni csúccsal, Kapás Boglárka (400 méter gyors) és a férfi 4x100 méteres gyorsváltó is továbbjutott.

Ch. Gáll András (Kvangdzsu)
2019. 07. 21. 9:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól ment a magyaroknak a vasárnap délelőtti úszó előfutamok második felében is a kvangdzsui vizes vb-n, Szabó Szebasztián (50 m pillangó), Késely Ajna, egyéni csúccsal, (400 méter gyors) és a férfi 4x100 méteres gyorsváltó is továbbjutott, utóbbi a „beugró” Szabó káprázatos hajrájával.

még idei legjobbjától is nyolc tizeddel elmaradva futamában kilencedik, összesítésben 26. lett a 100 méter női pillangó hatodik előfutamában, természetesen nem jutott középdöntőbe ezzel az idővel. Itt a svéd világcsúcstartó Sarah Sjöström emelkedett ki a mezőnyből 56.45 másodperces eredményével.

Annál több örömünk lehetett – és majd még lehet is – Szabó Szebasztiánban. A 23 éves zentai óriás életében először rajtolt magyar színekben nagy versenyen, de a lámpaláznak nyoma sem látszott rajta. Az utolsó futamban saját országos csúcsánál, a 22.99 másodpercnél csupán nyolc századdal gyengébb idővel második lett a világcsúcstartó ukrán Andrej Govorov (22.84) mögött, és összességében a negyedik idővel jutott a középdöntőbe, csak Govorov, az amerikai (22.84) és az orosz Oleg Kosztyin (23.01) úszott jobbat „Szebinél”. Cseh Lászlón látszott, hogy kilencedik világbajnokságán már nem a régi, 23.94-es szerény ideje összességében csak a 32. volt, ezzel esélytelen ebben a mezőnyben.

„Őszintén? Nem izgultam életem első, úgymond, magyar világversenyén, ezekkel a fiúkkal már sokszor úsztam együtt, 50 pillangón különben sincs idő azt nézegetni, hogy ki úszik mellettem, előttem, mögöttem – csak az a lényeg, hogy mögöttem ússzanak – mondta a délvidéki pillangózó. – Elég jól álltam oda, nem lepődtem meg a továbbjutástól, éremért jöttem ide, reméltem, hogy bekerülök 23 másodperc alá, most nem sikerült, majd a középdöntőben. Egy kis hiba becsúszott, az elején túl mélyre húztam, ez már a döntőben – ahová szerintem bekerülök – nem fér bele.”

Cseh Laci keserű mosoly kíséretében érkezett meg a vegyes zónába.

„Ez az ötven még a száz első felének sem felelt volna meg. Úgy érzem, tíz ilyet tudnék úszni, csak hát itt egyetlen jó ötven kellene, de most nem megy” – mondta a kilencedik világbajnokságán úszó, 34. évét taposó veterán, aki eddigi nyolc vb-jéről mindig éremmel tért haza.

A 400 méter női gyors erős számunk, két világklasszissal, Késely Ajnával és Kapás Boglárkával. Itt már közvetlenül az esti döntő volt a tét. Késelyi a negyedik futamban úszott, az ausztrál Ariane Titmus (4:02.42) mögött második lett remek idővel, 4:03.51-gyel, egyéni csúcsát hat századdal megjavítva! Kapás is kitett magáért, ő az utolsó, legerősebb elődöntőbe került, a világcsúcstartó Katie Ledecky mellé. Végig a harmadik-negyedik helyen tempózott, a hajrát is bírta, és 4:07.05-tel, országos csúcsától öt másodperccel elmaradva harmadik lett. Késely a harmadik, Kapás a hetedik idővel ott van a délutáni fináléban!

„Tudtam, hogy nagyon erős a mezőny, ezért meg kellett nyomnom az első kétszázat, és a végére is maradt erőm – mondta a csupa mosoly Késely a vegyes zónában. – Remélem, ezen még tudok javítani este.”

Kapás is mosolyogva érkezett: „Boldog vagyok, kiúsztam magam. Előzetesen azt mondtam, ha bejutok a döntőbe, akkor elégedett leszek, hát ez sikerült, ott leszek a surranópályán. Amikor felnéztem a táblára, és megláttam az időmet, akkor rájöttem, miért esett annyira jól az úszás, ez még elég messze van a csúcsomtól. Szerintem este 4:02 körüli idő kell az éremhez, a 4:02.37 perces, Rióban úszott országos csúcsomnál jobb idő, megpróbáljuk!”

A többes szám első személy feltétlenül indokolt...

100 méter férfi mellen Horváth Dávid 1:02.38 perccel a 46. időt érte el, ennél több szót nem is érdemel a teljesítménye.

A pontot az első napi i-re 4x100 méteres férfi gyorsváltónk tette fel, amely 3:13.90 perces idővel az utolsó, harmadik futamban ötödik, összesítésben nyolcadik lett, ezzel éppen bejutott az esti fináléba.

Kozma Dominik rajtemberként 48.92 másodperces idővel az ötödik helyen indította Németh Nándort, aki 48.36-ot repesztett, immár repülőrajttal. Bohus Richárd ment harmadikként – továbbra is az ötödik helyen -, ő 48.79-es úszott, végül a vajdasági Herkules, a meglepetésre a stafétába állított Szabó Szebasztián 47.83-as káprázatos idővel behozta a kvartettet a döntőbe, nyolcadiknak!

„Mikor dőlt el, hogy ebben az összeállításban úszunk? – kérdezett vissza Kozma. – Kérdezzétek meg Csaba bát! Szerintem két-három napja... Tudtam volna gyorsabban is úszni, de most ennyi sikerült. A Szebi meg a Nándi behúzta a csapatot a döntőbe, ezért vagyunk négyen egy váltóban. Az öregebbek pihennek, a fiatalabbak úsznak. ”

Szabótól megkérdeztem, tudta-e, hogy 48 másodpercen belüli időre képes.

„Reménykedtem. Negyvennyolc elejére számítottam, jobb lett. Egy hete már éreztem, hogy benne leszek a váltóban. A rajtokat gyakoroltuk, mert úszni azt mindenki tud.”

Németh Nándor még mindig kisfiús mosollyal nyilatkozott.

„Az első úszás mindig nehéz, ahogy telnek a napok, egyre jobb lesz. Az utolsó tíz méteren nem vettem levegőt, nem tudom, jobb-e így. A délutáni felállást még nem tudjuk, az is benne van a pakliban, hogy én úszom utolsónak. Holoda Peti és is készenlétben áll, majd Csaba bá' eldönti, de ebbe azért mi is beleszólunk.”

Itt tudniillik arról van szó, hogy tudása, időeredményei alapján a pillangózó specialista Miláknak mindenképpen helye lenne a stafétában, de ő nem úszott reggel, kérdés, „hideg” izmokkal és fejjel mire lenne képes. Szabó meg nem sokkal a váltó döntője előtt ússza az 50 pillangó középfutamát, ahol azért rendesen oda kell tennie magát.

„Majd meglátom, mennyit vesz ki belőlem a pillangó”, mondta Szabó sokat sejtetően, miközben szerbül éppen egy szerb újságírónak nyilatkozott.

Ez volt az a pillanat, amikor tudatosult bennem, mekkora nyeresége a délvidéki fiú a magyar úszósportnak!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.