Szabó „Szebi” először versenyezhet piros-fehér-zöldben

Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)
2019. 07. 11. 11:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egészséges önbizalommal készül a dél-koreai Kvangdzsuban megrendezésre készülő vizes világbajnokságra a vajdasági születésű Szabó Szebasztián, a Győri Úszó SE igazi főnyereménye, aki idén márciusban – még a sportolói honosítása előtt – a debreceni országos bajnokságon nem várt kettős győzelemmel és egy csúcsjavítással kopogtatott be a magyar válogatott ajtaján. A 23 esztendős úszózseni, akinek az útját immár egy esztendeje Petrov Iván, a győri műhely dirigense egyengeti, néhány nap múlva először versenyezhet piros-fehér-zöld színekben, amit a pillangóspecialista röviden és egyszerűen élete felemelő eseményének nevez.

Nincs benne félsz, csak hatalmas motiváció

„Ami márciusban történt, azt örök életemben nem fogom elfelejteni, még akkor sem, ha a világbajnokságról érmet sikerülne elhoznom, márpedig ez a célom – szögezte le az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó úszó, aki a debreceni bravúrjának köszönhetően az 50 és a 100 méteres távokon is a világranglista negyedik helyét foglalja el. – Bennem voltak az ütős idők az országos bajnokság előtt, arra viszont én sem számítottam, hogy az 50-et magyar rekordot döntve 23 másodpercen belül úszom le, a 100 után pedig 51.34 másodperc jelenik meg az eredményjelző táblán. Ha nem is könnyű szívvel, de elfogadtam, hogy csak az 50 méteren képviselhetem a magyar színeket, aminek azért a rossz mellett van jó oldala is. Egyetlen egyéni számra kell összpontosítanom, és nagyon bízok abban, hogy a VB-n a legjobb tudásomat az előfutamtól a döntőig háromszor is megmutathatom a világnak. Ez sem lesz könnyű feladat, mert az 50-es sprintben sok a bizonytalansági tényező, de szeretek versenyezni, ezért nem a félsz akadályoz majd, hanem hatalmas erejű motiváció lesz a segítségemre.” – hangsúlyozta „Szebi”.

Sterbik földijének akár még négy VB-je is lehet

Szabó – aki ugyanúgy Zentáról származik, mint Sterbik Árpád, a Telekom Veszprém kézilabdacsapatának kapusveteránja – nagyon szeretné, hogy ha a 2017-es budapesti (akkor még szerb színekben versenyzett) és az idei dél-koreai után még legalább négy világbajnoksága lehetne. Abból kiindulva, hogy a 2019-es világranglistát vezető, és a 22.60 másodperces idejével éppen a budapesti Bajnokok Ligája versenyen villantó brazil Nicholas Santos a 39. életévét is betöltötte, de a magyar rangidős is elmúlt már 33, az álom nagyon is megvalósíthatónak tűnik.

„Mind a két versenyzőre felnézek, arra pedig különösen büszke vagyok, hogy most először egy csapatban – a magyar válogatottban – Cseh Lászlóval együtt versenyezhetek. Sokat még nem beszéltünk egymással, de biztos vagyok abban, hogy Dél-Koreában közelebb kerülünk egymáshoz. Nem is olyan régen álmomban sem gondoltam arra, hogy egyszer majd ugyanazt az országot képviseljük, ráadásul az 50 pillangón még egymás vetélytársai is leszünk” – folytatta Szebasztián.

A magyar világbajnoki válogatott mondhatni égből pottyant új éremesélyese úgy gondolja, hogy a 2020. évi olimpiával kapcsolatos „ötkarikás” terveiről korai lenne nyilatkozni, de ha Dél-Koreában maradandó teljesítménnyel tudna kirukkolni, egészen biztos, hogy új és erős jövőkép fogalmazódik meg benne. Hálás Petrov Ivánnak, aki a szó szoros értelmében a szárnyai alá vette, hiszen a mestere nem csak a szakmai tanácsaival segíti, hanem átmenetileg a házába is fogadta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.