Szalai Ádám lehet a szlovákok réme

Egy nappal Marco Rossi után Pavel Hapal, a szlovák labdarúgó-válogatott cseh szövetségi kapitánya is kihirdette keretét a jövő csütörtöki Szlovákia—Magyarország Európa-bajnoki selejtezőre. A 49 éves szakember jelöltjei között hemzsegnek a topligákban futballozó légiósok. Hapal leginkább csapatkapitányunktól, Szalai Ádámtól tart.

Ch. Gáll András (Pozsony)
2019. 03. 13. 7:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szlovák Labdarúgó-szövetség pozsonyi székháza mellett húzódik meg a Football Café nevű vendéglátóegység. A falon ereklyék, köztük egy válogatottmez, amelyet 2010. június 24-én viselt a 22-es számú játékos Johannesburgban, amikor Szlovákia 3-2-re legyőzte Olaszországot a dél-afrikai világbajnokságon. (Nekünk, magyaroknak, sajnos nincs ilyen ereklyénk a közelmúltból.)

Ebben a kávézóban hirdette ki tegnap délben keretét a március 21-i Szlovákia–Magyarország Eb-selejtezőre Pavel Hapal (képünkön), az északi szomszédunk válogatottját tavaly október óta irányító, amúgy cseh (azaz inkább morva) nemzetiségű szövetségi kapitány. Hapal a szövetség dekoratív sajtófőnöke, Monika Jurigová társaságában tartotta meg sajtóértekezletét, melynek befejeztével válaszolt lapunk kérdéseire.

– Mi a papírforma, ön szerint mely válogatottak jutnak tovább az Európa-bajnoki csoportból?

– A világbajnoki ezüstérmes Horvátország kiemelkedik, mögötte bármi lehet a sorrend Szlovákia, Magyarország és Wales között. Létfontosságú számunkra – de, gondolom, ugyanúgy az önök számára is – a jó kezdés. (Nem meglepő módon a magyar válogatott szakvezetője is ugyanígy tippelt – a szerző.)

– Rossi egy évig edzősködött Dunaszerdahelyen, van rálátása a szlovák futballra, bár a mostani keretben csupán két odahaza játszó futballista szerepel. Ön mennyire ismeri a magyar futballt?

– Az internet világában nincsenek titkok, semmi jelentősége nincs annak, hogy ki hol játszik. Sok neves játékosa van Rossi kapitánynak, de talán a csapatkapitány az, akiben benne van egy mérkőzést eldöntő gól lehetősége.

– Rossinak Lubomir Satka volt a kedvenc játékosa a DAC-ban, s most ő is kerettag. Pályára kerülhet?

– Jobbhátvédben nagyon könnyen, de középen aligha. Martin Skriniar, az Internazionale klasszisa kirobbanthatatlan, s eddig a korábban a Liverpoolt, most pedig a Fenerbahcét erősítő Skrtel is az volt, de ő – hiába kérleltem – lemondta a válogatottságot. Őszintén szólva engem is meglepett a lépése. Minden valószínűség szerint Denis Vavro játszik a helyén a Köbenhavn csapatából.

– A védelem és a középpálya a csapatkapitányi karszalagot megöröklő Hamsíkkal, továbbá a keze alatt a Herthában futballozó Dudával bivalyerősnek tűnik. De mi lesz elöl?

– Meglehet, Hamsíkot előreviszem a középcsatár mögé, szóba kerülhet a szentpétervári Robert Mak és a Dundee Unitedet erősítő Pavol Safranko játéka is.

– Milyen eredményt jósol jövő csütörtökre?

– Teljesen mindegy, csak szlovák győzelem legyen.

Ezzel mondjuk mi nem egyeznénk ki jövő csütörtökön, de reálisan látni kell, hogy vendéglá­tóink keretében több, topligában futballozó labdarúgó van. Martín Dúbravka például a Premier League-ben szereplő Newcastle United első számú kapusa, Peter Pekárik és Duda a Hertha (Bundesliga) játékosa, Skriniar az Interben, Dávid Han­cko a Fiorentinában, Juraj Kucka a Parmában keresi a kenyerét, és a spanyol élvonalból is van kerettag Stanislav Lobotka személyében. Csupán ketten játszanak otthon, Satka mellett a zsolnai Jaroslav Mihalik.

A március 21-i Eb-selejtező 20.45-kor kezdődik Nagyszombatban, a szlovákok 20-án, 15.30-kor tartanak sajtóértekezletet Somorján, Marco Rossi sajtókonferenciája ugyanazon a napon lesz, de már Nagyszombatban, a másnapi találkozó színhelyén.

A szlovák keret, kapusok: Martin Dúbravka (Newcastle), Matús Kozuácik (Viktoria Plzen), Marek Rodák (Rotherham), védők: Peter Pekarík (Hertha), Lukás Stetina (Sparta Praha), Lubomir Satka (DAC 1904), Milan Skriniar (Inter), Denis Vavro (Köbenhavn), Dávid Hancko (Fiorentina), Michal Siplak (Cracovia), középpályások: Patrik Hrosovsky (Viktoria Plzen), Stanislav Lobotka (Celta Vigo), Ján Gregus (Minnesota United), Juraj Kucka (Parma), Matús Bero (Vitesse), Marek Hamsík (Dalian Yifang), Ondrej Duda (Hertha), Martin Chrien (Santa Clara), Albert Rusnák (Real Salt Lake), Róbert Mak (Zenit Szentpétervár), Jaroslav Mihalík (MSK Zilina), Miroslav Stoch (Slavia Praha), csatárok: Michal Duris (Anorthosis Famagusta), Pavol Safranko (Dundee United).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.