Szalai Ádám, lőj egy gólt!

Csatár gólok nélkül. Ezt a jellemzést már nehezen mossa le magáról Szalai Ádám.

2021. 03. 12. 14:43
SZALAI Ádám
Izland ellen történhetett a baj Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csatár gólok nélkül. Ezt a jellemzést már nehezen mossa le magáról aki 2021-ben még nem talált be a kapuba, de 2020-ban is csak egyetlen egyszer, szeptemberben a Német Kupában, a negyedosztályú TSV Havelse félprofijai ellen.

Ezt leszámítva 2019-ig kell visszapörgetnünk a naptárat egy Szalai-gólért: a Bundesligában 2019. december 2-án az Eintracht Frankfurt ellen, a magyar válogatottban pedig 2019. november 15-én a Puskás Aréna Uruguay elleni nyitómeccsén volt eredményes legutóbb.

Nem a mostani az első hosszabb gólcsend Szalai Ádám pályafutásában. Emlékezhetünk, a 2016-os Európa-bajnokság előtt volt hasonló válságban. Akkor az első Eb-csoportmeccsen, Ausztria ellen törte meg a jeget, másfél év, pontosabban 550 nap elteltével szerzett gólt ismét tétmérkőzésen.

Az axióma szerint a gól teszi a csatárt, de Szalai és mindenkori edzői, akik töretlenül bíznak benne, rendre rácáfolnak az állításra. A válogatottban és Bernd Storck vezérként tekintett Szalaira, aki akkoriban kóros góltalanságban szenvedett, s most hasonló helyzetben ezt teszi is, aki természetesen a közelgő vb-selejtezőkre kihirdetett keretéből sem hagyta ki csapatkapitányát.

Mindig azt mondjuk, hogy a focit gólra játsszák, de közben elfelejtjük, hogy valójában inkább pontokra. Ahogy nem mindig az a csapat nyer, amelyik szebben futballozik (kérdezzük csak José Mourinhót), úgy nem mindig az a csatár a hasznosabb, aki több gólt szerez.

A minap erre világított rá a német Kicker cikke Szalai helyzetét boncolgatva. Az ősszel, amikor a magyar labdarúgó a házon belüli viszályok miatt nem játszhatott a Mainzban, volt a csapatnak egy gólerős csatára, Jean-Philippe Mateta, aki 15 Bundesliga-meccsen hétszer vette be a kaput. A francia támadó a télen Angliába, a Crystal Palace-hoz igazolt, Szalai pedig ennek következtében is került vissza fokozatosan a kezdőbe.

A 33 éves csatár gólt még mindig nem szerzett, de több pontot ér el vele a pályán a Mainz, mint nélküle. A kiesés elől menekülő együttes az idénybeli 18 pontjának csaknem a felét, nyolcat a legutóbbi öt bajnokin gyűjtötte, amelyeken Szalai a kezdőben kapott helyet.

Szalai Ádám mindig küzd, edzői ezért is szeretik Fotó: Europress/AFP

A futball csúcsán, a Lionel Messik, Cristiano Ronaldók, vagy újabban a Kylian Mbappék és Erling Hålandok szintjén valóban a gólok teszik a csatárt. De az alvégben, ahol csúszni-mászni kell a pontokért, egy csatár esetében is fontosabb lehet a párharcok száma, amelyekben Szalai meccsenkénti átlaga 23-12-re veri Matetáét. Mainzban és a magyar válogatottnál erre van szükség.

– A csapat első számú védekező embere vagyok elöl, de mégis csatár a posztom. Remélem, hogy a következő hetekben sikerül néhány gólt is szereznem – bizakodott nemrég Szalai Ádám, aki tehát elvégzi a piszkos munkát, de nem tagadja meg önmagát. Neki is fontos lenne, hogy szerepeljenek gólok a neve mellett. De tudja jól, a futball még mindig nem egyéni sportág, a végén csak az számít, hogy a csapat céljai teljesülnek-e. Amíg így van, meg kellene becsülnünk a csatárt gólok nélkül is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.