Szalai Attilát védelmi miniszternek akarják Törökországban

A külföldön futballozó magyar válogatott kerettagok közül jó hete volt Szalai Attilának, aki remekül mutatkozott be új csapatában, a török Fenerbahcéban, amely két meccset is megnyert ebben az időszakban, és a tabella élére állt. Győztes csapat tagja lehetett Gulácsi Péter, Willi Orbán és Kleinheisler László is, Kecskés Ákos pedig gólpasszt adott.

2021. 02. 01. 7:30
null
Fotó: TOLGA OVALI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

a múlt héten jött, látott és győzött. Bemutatkozott a török sztárcsapatban, a Fenerbahcéban, sőt kétszer is kezdő volt, megnyerte magának a szurkolókat, a sajtó is elismerően írt róla, tehát hamar elfogadtatta magát. Egy hete Kaysperispor ellen debütált, a csapata 3-0-ra nyert, és ő is részt vett a győztes gól előkészítésében. A mérkőzést jelentősebb hiba nélkül lehozó Szalai higgadt és pontos megoldásaival is felhívta magára a figyelmet. A török sajtóban kiemelték, passzainak 88,8 százaléka célba ért.

– Ez a mérkőzés mutatja, hogy Szalai milyen jó képzettséget kapott fiatal korában a Rapid Wiennél. Ő kifejezetten az a típusú védő, amilyeneket ma leginkább keresnek a fociban – mondta róla Ridvan Dilmer korábbi labdarúgó, aki jelenleg az NTV televízió szakértője.

 

Szalai Attila remekül beilleszkedett új csapatába
Fotó: Fenerbahce.org

 

A Fenerbahce edzője, Erol Bulut ezt nyilatkozta a klub honlapjának:

– Attila úgy játszott, mintha már öt éve itt lenne velünk. Remekül kommunikált a csapattársaival, aminek nagyon örülünk. Reméljük, hogy így folytatja továbbiakban is.

A mester kívánsága parancs: szombaton a Fenerbahce 1-0-ra győzött, az áldozata a Rizespor volt, és Szalai Attila ismét közmegelégedésre tette a dolgát. Egy szurkoló még a debütálás után ezt írta róla a közösségi médiában:

„Mostantól az új védelmi miniszter neve: Attila.”

 

Mivel a hétvégén az eddig vezető Besiktas hazai pályán vereséget szenvedett, a Fenerbahce az élre állt a tabellán. Játszik még egy válogatott magyar labdarúgó Törökországban: Varga Kevin a 63. percben állt be a Kasimpasába, amely a 93. percben kapott góllal kapott ki otthon a Kayserisportól.

A német Bundesligában ezúttal sem léphetett pályára a Freiburgban, amely nélküle simán, 3-0-ra kikapott idegenben a Wolfsburgtól. A Mainz 2-0-ra kikapott Stuttgartban, maradt az utolsó előtti helyen, és kilenc pont a hátránya a bennmaradást nyújtó tizenötödik pozíciótól. Az RB Leipzig 1-0-ra megnyerte a Leverkusen elleni rangadót Gulácsi Pétert az elejétől, Willi Orbánt a 81. perctől bevetve, és a három ponthoz kellett a magyar válogatott kapus is, aki a hajrában nagy bravúrral fosztotta meg a vendégeket a góltól.

Németországnál tartva érdemes megemlíteni, hogy a tekintélyes napilap, a Kicker, szokásához híven összeállította posztonként a Bundesliga legutóbbi fél évének a legjobbjait. a nyárhoz hasonlóan most is a második helyen zárt az élvonal legjobb kapusai között, csak a müncheni Manuel Neuer előzi meg. A portál kiemeli: az évek óta a bajnokság klasszisai közé tartozó kapus kiváló védelem mögött dolgozhat, ugyanakkor több mérkőzésen is hatalmas bravúrokkal tartotta meccsben csapatát. A középhátvédek kategóriájában került fel a lista 4. helyére, a Kicker értékelése szerint ő a Leipzig védelmének legmegbízhatóbb játékosa, aki a bajnoki és kupamérkőzések mellett a Bajnokok Ligájában is rendkívül meggyőző teljesítményre volt képes.

 

Gulácsi Péter őrzi a második helyét a Bundesliga kapusainak ranglistáján
Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

 

A legjobb szélső középpályások között is található magyar játékos: a Freiburgban futballozó Sallai Roland a 12. helyre került. A szakportál a 23 éves játékos esetében öt gólját és négy gólpasszát, valamint a fontos mérkőzéseken nyújtott kiemelkedő teljesítményét emeli ki.

A többi magyar légiós közül Kecskés Ákosról érkezett még jó hír, a svájci Lugano magyar védője gólpasszt adott a Baselben 2-2-re végződött mérkőzésen, amelyet végig is játszott. Szőke Adrián csapata, a holland Heracles legyőzte 1-0-ra a Groningent, a magyar futballista a 86. percben állt be. Nyertes csapat tagja lehetett Kleinheisler László is, aki a horvát Osijekben a 71. perctől lehetett részese az Istra 1961 1-0-s legyőzésének, az eszéki együttes a 2. helyen áll a bajnokságban azonos pontszámmal a listavezető Dinamo Zagrebbel. A Hajduk Split magyarja, Gyurcsó Ádám a kispadon nézte, ahogy a társai 1-0-s vereséggel zárják hazai pályán a Lokomotív Zagreb elleni találkozót. viszont végigjátszotta az angol másodosztályú Bristol City meccsét a Derby County otthonában, a végeredmény 1-0-s hazai siker lett.

A belga első osztályban Bese Barnabást sem érte sok sikerélmény, a Leuven 1-0-ra kikapott a Beerschottól a saját stadionjában, a magyar védő csak a 91. percben állt be. Lang Ádámnak ennyi sem jutott, a cserék között ragadt a nicosiai derbin, amelyen csapata, az Omonia erejéből házigazdaként csak 1-1-re futotta az Olimpiakosz ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.