Szánalmas kifogások

Ellentétes félidők El Clásicóját láttuk vasárnap késő este: az első 45 perc a Barcelonáé, a második a Real Madridé volt, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy míg Courtois kivédte a katalánok szemét, Vinícius Júnior és Mariano Díaz révén a házigazda kétszer is betalált. És ezzel a fővárosiak visszavették a vezetést a La Ligában.

Ch. Gáll András
2020. 03. 03. 12:24
La Liga Santander - Real Madrid v Barcelona
Messi gyorsasága megkopott, Marcelo (balra, fehérben) könnyedén beérte az argentin zsenit Fotó: Sergio Perez Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Amióta a Bernabéuba járok, ilyen pocsék Madridot még nem láttam, mint most az első félidőben.”

Mindezt Gerard Piqué, a Barcelona csapatkapitánya mondta vasárnap éjjel, miután csapata 2-0-ra kikapott a Real Madridtól a soros El Clásicón, és elvesztette vezető pozícióját a spanyol labdarúgó-bajnokságban. Piquének ennyi volt a hozzáfűznivalója ahhoz a meccshez, amelynek első félidejében valóban Thibaut Courtois bravúros védései tartották a versenyben a fővárosiakat, viszont a szünet után a katalánoknak már momentumuk sem akadt. Mindenesetre Sergio Ramos, a Madrid csapatkapitánya csípőből válaszolt Piquének: „Látatlanban előre aláírnám az összes El Clásico megnyerését, ha mindig olyan pocsékul játszunk, mint most az első félidőben, ahogy ő állítja.”

A Marca hétfői vezető cikke másképpen sokkoló: „La impotencia de Messi.” A fordítás szükségtelen. Euró­pa vezető sportnapilapja ilyen szókimondó címmel „adja el” mondandóját a világ legjobb – vagy valamikori legjobb – futballistájáról. Képzeljük el ugyanezt egy magyar újság esetében válogatottunk valamelyik „sztárjáról”. Ugye nem megy… Viszont a tényekkel nehéz vitatkozni. Messi sorozatban ötödik El Clásicóján maradt gól nélkül, azaz – a Marca szóhasználatával – impotens… – Az argentin, aki ahhoz szokott, hogy rendszeresen a saját játszóterévé teszi a Bernabéut, vasárnap este észrevehetetlen volt – így a Marca, és ebben semmi túlzás nincs. A sérült Luis Suá­rez nélkül a Bolha csak félkarú óriás. Griez­mann-nal semmire sem megy, találó az AS megállapítása: „Ha a jelenlegi Barçában Messi nem rúg gólt, akkor senki sem.” Griez­mann egy újabb játékos azon sztárok sorában, akik elhalványultak Messi árnyékában. Cesc Fábregas, Thierry Henry, Alexis Sánchez és Zlatan Ibrahimović neve ugrik be hirtelen. A francia világbajnok a mennybe mehetett volna, ha berúgja Jordi Alba gólpasszát, de hanyatt dőlve fölé bombázott.

Messi gyorsasága megkopott, Marcelo (balra, fehérben) könnyedén beérte az argentin zsenit
Fotó: Reuters

Az argentin eddig 42 El Clásicón játszott, 26 gólt szerzett, de az eddigi utolsó még a 2017–2018-as bajnokságból datálódik, amikor a Barça második gólját lőtte a Camp Nouban. Ha pedig a legutóbbi, a Bernabéuban lőtt gólját keressük, akkor pontosan 800 napot kell visszamennünk az időben, amikor 3-0-ra győztek a katalánok a nagy ellenfél otthonában. És volt egy emblematikus pillanat is a második félidőben, amikor De Jong középen kiugratta Messit, csakhogy Marcelo szinte a semmiből ott termett, és ellopta tőle a labdát. Ilyesmi két-három éve aligha történhetett volna meg, Marcelo legfeljebb a hálóban találkozhatott volna a labdával.

Ugyanakkor a katalán média szánalmas módon keresi a kifogásokat. Mivel a bírót, Mateu Lahozt most nem lehet hibáztatni, ezért a Real első félidőbeli valóban halovány játékát próbálják fókuszba állítani, s azt a tényt, hogy Courtois tartotta a vendéglátót a meccsben. És idézik Quique Setiént, a vendégek edzőjét: „Borzasztó hosszú még a bajnokság, 12 forduló van hátra, semmi sem dőlt el.” Ez igaz, csakhogy – ha már szóba került a hátralévő tucatnyi forduló – a Madrid sorsolása jóval könnyebb. A Barcelona még játszik a Sevillával (idegenben) és az Atlético Madriddal (otthon), a fővárosiak viszont már túl vannak ezeken a rangadókon.

La Liga, 26. forduló: Real Madrid–Barcelona 2-0 (0-0), 78 357 néző. Gólok: (71.), Mariano Díaz (92.).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.