Szász-Kovács Emese nem védheti meg az olimpiai bajnoki címét

A Magyar Vívószövetség csütörtökön hozott elnökségi döntésének értelmében a két hét múlva sorra kerülő európai pótkvalifikációs versenyen férfitőrben Dósa Dániel, női párbajtőrben pedig Kun Anna indulhat. Ez egyszersmind azt jelenti, hogy a riói ötkarikás játékokon győztes Szász-Kovács Emese nem lesz ott a tokiói olimpián, nem védheti meg a címét.

2021. 04. 08. 21:51
Szász Emese
Vétek lett volna, ha nem próbálja ki, hogy mire képes a szülés után Fotó: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Estébe nyúló elnökségi ülést tartott csütörtökön a Csampa Zsolt vezette Magyar Vívószövetség elnöksége – tájékoztatott késő este a szövetség honlapja. A testület többek között kiírta az évi rendes közgyűlés időpontját, ezt május 21-én tartják meg.

Mint ismert, kardban férfi- és női csapatunk is megszerezte az olimpiai kvótát, női tőrben szintén révbe ért a csapatunk, ezekben a szakágakban három egyéni indulónk lehet Tokióban. Férfipárbajtőrben a világranglista-vezető kvalifikálta magát. Férfitőrben és női párbajtőrben pedig az európai olimpiai pótkvalifikációs versenyen kísérelhetjük meg a kvótaszerzést. Ezen azon nemzetek egy-egy vívója vehet részt, melyek sem csapatban, sem egyéniben nem szereztek kvótát a világranglistás helyezésük alapján az adott szakágban. Az eseményt két hét múlva, április 24–25-én rendezik Madridban. A magyar indulókra az érintett vezetőedző tett javaslatot, melyet a szövetségi kapitány és a szakmai bizottság jóváhagyását követően az elnökség elfogadott. Ennek alapján férfitőrben Dósa Dániel, női párbajtőrben Kun Anna indulhat a madridi versenyen, ahol csak az aranyérem ér tokiói részvételt. Kun Anna indulása azt jelenti, hogy a riói ötkarikás játékokon győztes Szász-Kovács Emese nem lesz ott a tokiói olimpián, nem védheti meg a címét.

Kun Anna nagy fölénnyel végzett a hazai rangsor élén
Fotó: Magyar Vívószövetség

A 38 éves Szász-Kovács Emesének 2019. augusztus 20-án ikrei születtek, az olimpiai bajnoknő azonban visszatért a pástra, s 2020 márciusában indult újra versenyen. A Vasas versenyzője a hazai ranglistán a második helyen áll 2084 pontjával, nem sokkal előzi meg a 18 éves Büki Lilit (OMS-Tata, 2039 pont) és az ugyancsak 18 éves Muhari Esztert (BHSE, 1991 pont), az élen pedig jelentős előnnyel Kun Anna áll. Az OMS-Tata 25 éves párbajtőrözőjének 3519 pontja van, decemberben ő nyerte meg az országos bajnokságot is. Kun Anna március 21-én a kazanyi világkupán hatodik lett, a négy közé jutásért vívott asszóját egyetlen tussal veszítette el, Szász-Kovács Emese itt a 64 között búcsúzott. Ez a verseny azonban nem számított bele a hazai válogatásba, azt korábban eldöntötték, hogy mely eredményeket vesznek figyelembe.

Olimpiai bajnokunk a döntés után a következőket írta ki a Facebook-oldalára:

„A sportban nincs olyan, mi lett volna, ha…, már nem tudjuk meg, ki tudtam volna-e vívni a kvótát Tokióra és ott milyen eredményt érhettem volna el. Azt tudom, hogy mindent megtettem érte, nagyon sokan mellettem álltak, támogattak, segítettek, amiért nem tudok elég hálás lenni. Mást jelöltek az utolsó zóna kvalifikációs versenyre, ilyen az élet, van, amikor nem úgy jönnek össze a dolgok, ahogy szeretnénk. Nem bántam meg, hogy belevágtam, mert olyan utat választottam, amiről tudtam, hogy nehéz, talán azt nem is, hogy ennyire, milyen két csecsemő mellett kialvatlanul edzésre járni, fogyókúrázni, összpontosítani úgy, hogy előtte alig aludtál, hét hónappal a szülés után Grand Prix-n indulni és főtáblára kerülni. Aztán közben felfordul a világ, és próbálni otthon hinni és edzeni tovább, hogy lassan újra teremben lehetsz. Szóval, örülök, hogy végigcsináltam, de azért most egy kicsit összebújok a családommal, aztán meglátjuk, hogyan tovább. Egyelőre nem maradt más, mint drukkolni Kun Annának, hogy sikerüljön neki a kvótaszerzés és ott lehessen az olimpián Tokióban! Hajrá, Anna!”

Szász-Kovács Emese nem bánta meg, hogy újból belevágott
Fotó: MTI/ Czeglédi Zsolt

Az elnökség legutóbbi ülésén a versenyek április 15-ig történő befagyasztásáról döntött. Most újratárgyalta a folytatást, és úgy határozott, hogy amennyiben a pandémiás helyzet megengedi, május elsejétől ismét rendeznek viadalokat idehaza – a szigorú járványügyi szabályok betartásával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.