Száz nap múlva olimpia – a japánok hetven százaléka ellenzi

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság bízik benne, hogy a helyiek álláspontja hamarosan megváltozik.

Magyar Nemzet
Forrás: MOB, MTI2021. 04. 14. 15:05
Boats tow the giant Olympic rings, which are being temporarily removed for maintenance, at the waterfront area at Odaiba Marine Park in Tokyo
Karbantartásra szállítja egy hajó Tokióban az öt karikát a koronavírus újabb fellángolásakor. Elúszó lehetőségek? Fotó: Kim Kyung Hoon Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) bízik benne, hogy a japán emberek álláspontja hamarosan változik majd, és támogatni fogják a tokiói játékok megrendezését. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint ugyanis az ázsiai szigetországban a lakosok hetven százaléka azt szeretné, ha törölnék vagy újra elhalasztanák a július 23-án kezdődő nyári olimpiát a koronavírus-járvány miatt. John Coates, a NOB tokiói játékokért felelős koordinációs igazgatója viszont szerdán arról beszélt, hogy szerinte a hangulat megváltozik, amikor az emberek megértik, mekkora hangsúlyt fektettek a fertőzések kockázatának minimalizálására. A japán emberek negatív hozzáállása mindenesetre azért sem meglepő, mert az országban már a járvány negyedik hullámával küzdenek.

Az már biztos, hogy a tokiói olimpia elüt majd a korábbiaktól, a járvány miatt ugyanis nagyon szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be, külföldi nézők nem lehetnek jelen, a szervezők a meghívott vendégek számát is drasztikusan csökkentették a tervezetthez képest, továbbá a sportolók és más hivatalos személyek családtagjainak sem engedélyezik a belépést az országba. Mindezek mellett a részt vevő versenyzők sem mozoghatnak majd szabadon a fővárosban, a győztesek nem mehetnek el a belvárosba ünnepelni.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke kijelentette: már most megemeli a kalapját az ötkarikás játékok szervezői előtt. A hazai olimpiai mozgalom első embere szerda reggel – száz nappal a tervezett rajt előtt – az M4 Sport Sporthíradó című műsorában elmondta, a japánok a jelenlegi feszült belpolitikai és járványhelyzetben is sokat dolgoznak azon, hogy az olimpia megrendezésével kapcsolatos szkeptikus hangokat elhallgattassák. – Amit már eddig letettek az öt karika és a sport érdekében, az páratlan – mondta Kulcsár Krisztián. A MOB elnöke úgy véli, a magyar olimpiai csapat létszáma az előzetes terveiknek megfelelően alakul, a kvalifikációs időszak végére összejöhet a riói indulói létszámhoz hasonló 160 fős sportolói küldöttség.

– Minden sportágban zajlanak a kvalifikációs versenyek, elsősorban annak köszönhetően, hogy minden szövetség több forgatókönyvvel készült – fogalmazott a sportvezető, hangsúlyozva: úgy tűnik, mindenhol a versenypályán fog eldőlni a kijutás.

Magával az ötkarikás eseménnyel kapcsolatban emlékeztetett rá, az már a korábban megjelent ajánlásból kiderült, szigorú lesz a mostani olimpia, de a lebonyolítás pontos mikéntjéről egyelőre korai lenne bármit nyilatkoznia, az majd a júniusi, végleges kiadványból derül ki. Azt mindenesetre sajnálná ő és az egész olimpiai család is, ha az előzetesen kiadottaknak megfelelően a sportolók nem látogathatnának majd más versenyeket.

– Nem gondolom, hogy steril olimpia lesz, mert aki nézőként ott lesz, azt a játékok hangulata magával fogja ragadni. Nem hiszem, hogy mesterkélt vagy rossz hangulatú lesz bármelyik verseny is – mondta a sportvezető annak kapcsán, hogy korábban úgy döntöttek, csak japán szurkolók lehetnek majd a helyszíneken.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.