Száznegyvenkettedikre sikerült

Nadal és Djokovics versengésére jellemző, hogy a római tornáig 141 szettet játszottak egymás ellen, de eddig egyikük sem tudott felmutatni hibátlan, 6:0-s szettet.

2019. 05. 21. 15:54
ATP 1000 - Italian Open
A 32 éves szuperklasszis önfeledten ünnepelt Fotó: Stringer . Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

állítása szerint nincs csúcsformában. Nyilván ő tudja, mit és miért beszél, speciel a római Foro Italico nézői alig hittek a szemüknek az elmúlt hétvégén, amikor a 32 éves mallorcai salakspecialista bolondot csinált a világelső szerb Novak Djokovicsból.

Eleve nem túl gyakran fordul elő, hogy a ranglistavezető 6:0-ra és 6:1-re elveszítsen egy szettet. Most előfordult, Djokovics mentségére ne hallgassuk el, hogy a kettő között ő is fel tudott mutatni egy győztes játszmát, de utána Nadal lecsapott.

Az önmagában nem szól nagyot a teniszvilágban, ha az egyik zseni legyőzi a másikat, a római mesterverseny az arányok miatt volt különleges.

Nadal és Djokovics versengésére jellemző, hogy a római tornáig 141 szettet játszottak egymás ellen, de eddig egyikük sem tudott felmutatni hibátlan, 6:0-s szettet.

A 32 éves szuperklasszis önfeledten ünnepelt
Fotó: Reuters

A Foro Italicóban megtört a jég: Nadal – 2004 után először – úgy jutott el az olaszországi mesterversenyig, hogy az idén még nem nyert versenyt.

„Őszintén megmondom, nem érdekel, hogy 6:0-ra vagy 6:4-re nyerek meg egy játszmát. Rómában remekül kezdtem, talán nem is hibáztam az első szettben. Néha vannak ilyen napok… Agresszíven játszottam, többször váltogattam az oldalakat. Lendületbe jöttem, az első szett után megéreztem, hogy tudok ilyen szinten teniszezni” – mondta utóbb a szenvedélyes Real Madrid-drukker spanyol.

A statisztikusok szerint egyebek mellett az is őt segítette, hogy Djokovics 5 óra 34 percéhez képest ő csak 3 és fél órát töltött a pályán a döntőig vezető úton.

Van más is: a két gigász legutóbbi mérkőzésén az Australian Openen Djokovicsnak csak egy bréklabdát kellett hárítania, Rómában 17-szer jutott fogadóelőnyhöz Nadal.

A spanyol játékos három 6:0-ra nyert szettel menetelt el a döntőig, nehéz neki elhinni, hogy tényleg nincs csúcsformában. Bár, ő tudja: a római volt karrierje kilencedik versenye, amikor legalább három 6:0-ra nyert szettel jutott el a torna döntőjéig.

„Boldog vagyok, hogy valahogy kiharcoltam a döntő szettet, azok után, hogy Nadal az első játszmában szinte lesöpört a pályáról. A harmadik szett kicsit olyan volt, mint az első. Rafa az egész tornán fantasztikusan teniszezett, egyszerűen túl jó volt. Nem tudtam ellene mit kezdeni” – méltatta ellenfelét a legyőzött világelső.

Pályafutása során Nadal a 81. tornáját nyerte meg, az 1000-es kategóriá­júak (korábbi nevükön mesterversenyek) közül pedig a 34.-et hódította el, megelőzve az élen a 33-nál tartó szerbet.

A két sztár 54. találkozójával tovább javította az egymás ellen lejátszott meccsek rekordját az úgynevezett open érában, azaz a profik 1968-as beengedése óta.

Tegnap elkezdődött a Roland Garros selejtezője, Nadal – és a világelső Djokovics – persze csak később kapcsolódik be a versenybe.

Még az is lehet, hogy Nadal Párizsra tartogatja a csúcsformát. Pályafutása során tizenkettedszer koronázhatják meg a Roland Garroson.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.