Szalai Ádám lelkesítheti a női kosárválogatott játékosait is

Pompás napokat élt meg a magyar női kosárlabda a múlt héten. A Sopron Basket Európa legrangosabb klubsorozatában, az Euroligában imponáló teljesítménnyel, veretlenül, hatból hat meccset megnyerve csoportelső lett, és továbbjutott a legjobb nyolc közé, ahol a francia Lyon lesz márciusban az ellenfele. Az Európa Kupában is megrendezték a teljes csoportkört, és a négy magyar együttesből három továbbjutott, a Szekszárd az első, a Cegléd és a Diósgyőr pedig a második helyen. A jövő héten, február 4-én a magyar válogatott sorsdöntő Európa-bajnoki-selejtezőt játszik, így több témáról is beszélgethettünk Székely Norbert szövetségi kapitánnyal.

2021. 01. 25. 7:30
null
Van, amikor kiszabadulnak belőle az érzelmek Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tudta követni az összes csapatot?

– Természetesen, és nagy öröm volt látni a meccseiket. A Sopron már tartósan Európa élvonalába tartozik, ami tíz-tizenöt éve még elképzelhetetlen lett volna. Nem az, hogy bekerül az Euroliga Final Fourjába, hiszen azt megtette, hanem az, hogy meg tudta vetni a lábát az elitben, és most is megvan minden esélye eljutni a négyes döntőig.

– A válogatottnál a 208 centi magas Határ Bernadettre számíthat a soproniak közül, aki hosszú betegség után tért vissza januárban. Tetszett a játéka?

– Nagyon. Betti nagy alázattal kosárlabdázott, remekül védekezett, több módon is szerzett pontokat, tehát nagyon jól jött vissza Covid-fertőzés és az abból származó szívizomgyulladás után. Sokat változott a gondolkodása, még profibb lett, és remélem, ebből a válogatott is profitálni fog.

 

Határ Bernadett nagyszerűen játszik a gyógyulása után
Fotó: Fiba.com

 

– Az Európa Kupában mind a négy csapatunk közel állt a továbbjutáshoz, ám a végén ez a Győrnek nem sikerült. Itt is látott jó magyar teljesítményeket?

– Kettőt emelek ki, két szekszárdiét. Studer Ágnes ugyancsak sokat kihagyott a koronavírus miatt, de most bombaformába lendült. Felszabadultan, nagy energiákat mozgósítva játszott. Korábban úgy éreztem, túl sok kötöttséget kap, de most kiteljesedhetett, és élvezet volt őt nézni. Cyesha Goree ugyan amerikai, de honosított, régóta tagja a válogatott keretnek, és csak felsőfokú jelzőkkel tudok róla beszélni. Roppant elkötelezett ember, aki mindent megtesz a klubjáért, a válogatottért, és ami az ő esetében különleges, az országért is. Oszlopos tagja a 2019-ben világbajnoki ezüstérmet szerzett 3x3-as válogatottnak is, hihetetlenül nagy szívvel harcol a magyar sikerekért. Most is ez jellemezte a Szekszárdban, több pozícióban is hasznára vált a csapatnak.

 

Cyesha Goree amerikai, de több fronton is mindent megtesz a magyar sikerekért Fotó: Fiba.com

 

– És a többi magyar játékos?

– Nekik is voltak jó meccseik, remek megvillanásaik. A Szekszárd, a Diósgyőr és a Cegléd is nagy tettet hajtott véghez, szerintem nagy lépést tettek afelé, hogy a következő idényben még egy magyar klub szerepelhessen a Sopron mellett az Euroligában. Hozzáteszem, az is bebizonyosodott, hogy ezek a sikerek külföldi játékosok nélkül még nem lennének elérhetőek.

– Hétfőn találkozik a kerettel, és elkezdik a felkészülést a február 4-i, Szlovákia elleni Eb-selejtezőre. A múlt heti eredmények és teljesítmények növelték a derűlátását?

– Az sokat számít, hogy a kulcsemberek jó formában játszanak. Ez a keret erősebb a novemberinél, amellyel másodszor is kikaptunk Hollandiától, ráadásul mivel többen is átestek a fertőzésen, most kevesebb a bizonytalansági tényező. Akkor még a meccs előtti órákban is esett ki alapjátékos pozitív teszt miatt, azt sem tudtuk, kikre számíthatunk. Most más a helyzet, és ezért csak tizenöt fős a keret a korábbi tizennyolcashoz képest. Remélem, az, hogy a keret erősebb, a pályán és az eredményben is megmutatkozik majd. Az biztos, hogy mindenkinek a maximumot kell nyújtania a szlovákok ellen. Szalai Ádámnak, a futballválogatott csapatkapitányának az Izland elleni meccset megelőző és híressé vált motivációs beszédét tarthatjuk érvényesnek magunkra nézve is: itt és most senki sem lehet fáradt, nem számít semmi más, csak az, hogy odategyük magunkat és nyerjünk.

– Ez a helyzet, hogy tényleg csak a győzelem ad esélyt az Eb-részvételre, nem helyez túl nagy nyomást a sok fiatal játékosra?

– Még novemberben lejátszottam a lányoknak azt a rövid filmet, amely Doc Riversről, a legendás NBA-edzőről szól, és amelyben ő elmondja: nyomás alatt játszani kiváltság. Nagyon meg kell dolgozni, hogy a legmagasabb szinten végezhessük a dolgunkat, ahol tényleg nagy a nyomás. Nekünk ezzel együtt kell élnünk. Ez a csapat elviselte 2017-ben a nyomást a litvánok ellen, és ez volt a kulcsa, hogy játszhattunk a 2019-es Európa-bajnokságon, ott elviselte a sorsdöntő szlovénok elleni mérkőzésen, és végül hetedikek lettünk, de elviselte ebben a selejtezősorozatban a szlovákok elleni létfontosságú hazai meccsen, amikor ha kikapunk, lényegében minden reményünk elszállt volna. Szóval szerintem ezzel nem lesz baj. Ott van a helyünk az Európa-bajnokságon, és ott is leszünk.

 

Székely Norbert Raksányi Krisztina elszántságában is bízhat
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

 

– Csakhogy utánunk a szlovákok és a hollandok még játszanak egymással, és ott alakulhat számunkra kedvezőtlenül is az eredmény. Mondhatni, hogy nincs a saját kezünkben a sorsunk?

– De ott van, hiszen ha nyerünk Szlovákia ellen, akkor a második hely már biztosan megvan. A csoportelsők és kilenc második közül öt jut ki az Eb-re, tehát az is fontos lenne, hogy minél nagyobb különbséggel győzzünk. Tényleg kevésen múlik a menny és a pokol, de ez a csoport eleve becsapós volt a sorsolás pillanatában. Mindenki nagy esélyesként gondolt ránk, pedig például Szlovákia még most előttünk áll a ranglistán, és több Euroligában szereplő játékost vethet be. A holland válogatott fizikálisan rendkívül erős, nálunk mindig ez jelenti a legnagyobb gondot, és sajnos nem is tudtuk ezt áthidalni a velük játszott két meccsen. Ezzel együtt előttünk áll a nagy lehetőség, élnünk kell vele.

– Ha feltéve, de nem megengedve, hogy mégsem sikerülne, az nagy csalódás lenne a legutóbbi Európa-bajnoki hetedik hely után?

– Korai még értékelni, várjuk meg a végét. Annak, hogy ilyen helyzetben várjuk az utolsó meccset, vannak objektív, rajtunk kívül álló okai is, ám ezekbe még nem érdemes elmélyedni. Ugyanakkor tény, az Eb-n nagyon magasra tettük magunk előtt a lécet. Amikor 2017-ben elkezdtük a közös munkát, az volt a kimondott cél, hogy 2023-ra alakítsunk ki egy olyan csapatot, amely Európa élmezőnyének a közvetlen közelébe tartozik, beépítve sok fiatalt úgy, hogy közben nem mondunk le az idősebbek rutinjáról sem. Ehhez képest már két évvel később hetedikek lettünk, és ne felejtsük el, hogy 1997 óta ez volt a legjobb eredménye a női válogatottnak! Mindebből az következik, hogy még nem értünk az út végére, de természetesen mindent megteszünk, ami rajtunk múlik, hogy sikeresen zárjuk a selejtezőket.

 

A magyar női kosárlabda-válogatott kerete:

Aho Nina (Aluinvent DVTK), Bernáth Réka (TFSE-MTK), Dubei Debóra (UNI Győr MÉLY-ÚT), Cyesha Goree (Atomerőmű KSC Szekszárd), Határ Bernadett (Sopron Basket), Horváth Bernadett (Ludovika FCSM-Csata), Kiss Angelika (Aluinvent DVTK)

Kiss Virág (PEAC-Pécs), Lelik Réka (Ludovika FCSM-Csata), Pusztai Petra (Aluinvent DVTK), Raksányi Krisztina (Ciudad de la Laguna Tenerife, Spanyolország), Studer Ágnes (Atomerőmű KSC Szekszárd), Török Ágnes (UNI Győr MÉLY-ÚT), Weninger Virág (UNI Győr MÉLY-ÚT)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.