Szeszélyes a csapat, olykor kiszámíthatatlanok a kapitányok

Nehéz kiigazodni a női kézilabda-válogatotton. A horvátok elleni lidércnyomás és a szerbek elleni henger után a félidőig majdnem minden klappolt tegnap este a hollandok ellen, aztán szinte minden a feje tetejére állt. Egyelőre rejtély, hogy miért ilyen hullámzó a középdöntőbe jutott csapat teljesítménye.

Magyar Nemzet
2020. 12. 09. 8:05
null
Klujber Katrin még adós a kiegyensúlyozott teljesítménnyel Fotó: Claus Fisker Forrás: MTI/EPA/Ritzau
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tomori Zsuzsanna szavait nehéz feledni. A rutinos átlövő kinevette volna az Eb előtt azt a személyt, aki szerint a magyar és a holland válogatott játszik ki-ki meccset a dániai Európa-bajnokság C csoportjában. Aztán mégsem lett igaza a siófoki játékosnak: mivel a horvátok legyőzték a szerbeket, ezzel kikaparva nekünk a gesztenyét, nem ki-ki mérkőzésen izzadtunk a világbajnok ellen a csoportkör utolsó fordulójában, hanem – kis túlzással – „csak” az volt a tét, hogy a második vagy a harmadik helyen jutunk tovább a csoportból, azaz viszünk-e magunkkal pontot a középdöntőbe.

És úgy tűnt, simán meglehet a második hely, remekül kezdődött a csak a hollandok szempontjából sorsdöntő találkozó: vezettünk, Szöllősi-Zácsik megint eleresztett egy-két sistergős bombát, ugyan nem olyan jó százalékban értek célba a lövései, de kívülről nézve érthetetlennek tűnt, hogy Danyi és Elek szövetségi kapitányok miért veszik le őt a pályáról. Futott a szekér, a szünetben mi mentünk két góllal.

A folytatásban viszont szinte semmi sem sikerült. Persze mégis a regnáló világbajnok volt a másik oldalon, de mégsem könnyű megérteni, hogy vajon az a csapat, amelyik az első félidőben 15 gólt tud dobni, miért csak kilenc gólra képes a másodikban. A szövetségi kapitány kettős bizalmát élvezi a tapasztalt Kovacsics Anikó, az ő poszttársa, Lakatos Rita még nem kap feladatot egy ilyen hőfokú mérkőzésen. A kétségkívül tehetséges Klujber Katrin nem nagyon élt a fizikailag sokkal erősebb holland játékosok gyűrűjében, de a jobbátlövő ettől függetlenül nem panaszkodhatott a játékpercek hiányára.

Klujber Katrin formája is ingadozó az Eb-n
Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Claus Fisker

Félreértés ne essék, nem csak ezért szenvedett vereséget a magyar válogatott az addig szokatlanul gyengén játszó hollandoktól. Az is igaz, hogy néhány személyi döntés nehezen volt értelmezhető. A folytatás a középdöntőben nem lesz könnyű: Norvégia a legszebb napjait idézve iskolázta le eddig a mezőnyt. Románia soha nem volt könnyű ellenfél, ahogy Németország sem. A középdöntő mérkőzései után érdemes megvonnunk a mérleget. Abban reménykedhetünk, hogy a hollandok elleni első félidei játékot a jövőben is tudja reprodukálni a csapat.

Danyi Gábor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a hollandok elleni mérkőzés után értékelt a kézilabda-szövetség hivatalos oldalán.

– A második játékrészben inkább a hollandoknak lett volna oka görcsösen játszani, mégis mi erőlködtünk. Ritmust, lendületet veszítettünk, beszűkült a támadójátékunk és védekezésben is hibáztunk, könnyű gólokat engedtünk az ellenfélnek. Nagyon csalódottak vagyunk, hiszen nyerni szerettünk volna, de az épülés és a tapasztalatszerzés az elsődleges célunk ezen a tornán, van még lehetőségünk javítani, szeretnénk minél sikeresebbek lenni.

Női kézilabda Európa-bajnokság, C csoport, végeredmény: 1. Horvátország 6 pont, 2. Magyarország 2, 3. Hollandia 2, 4. Szerbia 2.

Pontazonosságnál a minitabella, az egymás elleni eredmény rangsorolt.

A magyar válogatott programja a középdöntőben az Eb hivatalos honlapja szerint: december 12., szombat, 16.00: Magyarország–Németország. December 14, hétfő, 20.30: Magyarország–Románia. December 15, kedd, 20.30: Magyarország–Norvégia.

A középdöntős csoport állása: 1. Norvégia 4 pont (70-43), 2. Horvátország 4 (51-47), 3. Hollandia 2 (53-51), 4. Németország 2 (45-61), 5. Magyarország 0 (46-52), 6. Románia 0 (39-50). A csoport első két helyezettje bejut az elődöntőbe, a harmadik a másik csoport harmadik helyezettje ellen játszhat az ötödik helyért.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.