Széthullik az álomcsapat, minden fontosabb az olimpiánál

Elmúlt az az időszak, amikor az amerikai álomcsapat ámulatba ejtette a sportvilágot. Az NBA-nek már nem hiányzik az olimpia, a presztízs miatt viszont az Egyesült Államoknak fontos lenne az aranyérem.

2021. 06. 08. 13:45
lesz-e álomcsapat?
James (balra) biztosan, Curry valószínűleg kihagyja az olimpiát Forrás: Twitter/GSWL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1992-es olimpián a sportvilágot ámulatba ejtette az amerikai kosárlabda-válogatott. Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) sztárjai először vehettek részt az ötkarikás játékokon, Michael Jordan, Magic Johnson, Larry Bird és társai méltán kapták a Dream Team (álomcsapat) nevet. Az Egyesült Államok csapata minden meccsét uralta, a döntőben 32 ponttal verte a horvátokat.

Azóta a Dream Team az amerikai válogatott állandó neve lett, bár egyre inkább csak a megszokás, semmint a kifejezés valódi jelentése miatt. Az olimpián 2004-ben érkezett a nagy pofon: az amerikaiak lemaradtak a győzelemről, csupán bronzéremmel távoztak Athénból. Ez a csúfság azóta nem esett meg az Egyesült Államokkal, de az az időszak már biztosan nem tér vissza, amikor az álomcsapat bemutatótornaként kezelhette az ötkarikás játékokat.

Tokió előtt figyelmeztető jel a legutóbbi, 2019-es világbajnokság, amely minden idők leggyengébb amerikai szereplését hozta a hetedik hellyel. Az NBA minimális tekintettel volt az ötkarikás játékokra: a nagydöntő július 22-éig is eltarthat, az olimpiai kosártorna pedig július 25-én rajtol. A finálé esetleges hetedik meccséről nehéz lenne beesni az olimpiára, amelyre egyébként is július 5-ig le kell adni a végleges, 12 fős kereteket.

A keret véglegesítése előtti napokban már edzőtáborozna Las Vegasban a válogatott, ebből kimaradnak a főcsoportdöntős csapatok játékosai. A csapatigazgató, Jerry Colangelo szerint még később is csatlakozhatnak játékosok a válogatotthoz, de nem tűnik reálisnak, hogy idén egyszerre lehet valaki bajnok az NBA-ben és az olimpián. Különösen a ligabeli álomcsapat, a Brooklyn Nets okozhat fejtörést a Team USA vezetésének, mert Blake Griffin, DeAndre Jordan, James Harden, Joe Harris és Kyrie Irving mind tagja a bő keretnek.

Persze erős válogatott lenne összehozható azokból is, akik már nem érdekeltek az NBA-ben. Csakhogy az aktív játékosok közül legnagyobb sztárnak tartott LeBron James, aki karrierje során először búcsúzott az NBA-rájátszás első fordulójában, inkább filmje reklámozására koncentrál . A liga idei pontkirálya, sem tűnt elkötelezettnek, többen pedig kisebb-nagyobb sérülésüket kúrálnák ki teljesen a következő NBA-idény rajtja előtt, és emiatt nem vállalják az olimpia kockázatát.

James (balra) biztosan, Curry valószínűleg kihagyja az olimpiát
Fotó: Twitter/GSWL

Bárhogy is alakul, az eredetileg megnevezett 59 játékosból biztosan akad majd 12, akik erős válogatottat alkotnak Tokióban. Az már sokkal kétségesebb, hogy álomcsapat lesz-e belőlük.

Még a mezőny se végleges

A többi országot is érintő az elhúzódó NBA-idény. A legrosszabbul azok a válogatottak járhatnak, amelyek még érintettek az olimpiai selejtezőtornák egyikén. Június 29. és július 4. között a négy maradék kvótáért összesen huszonnégy csapat száll harcba.

Nem mindegy a görögöknek, hogy Jannisz és Tanaszisz Antetokumpo (Milwaukee Bucks) ott lesz-e a parkettán, ahogy a szerbek is jobb eséllyel küzdenének hazai pályán a kvótáért az MVP-címre is esélyes Nikola Jokiccsal (Denver Nuggets) és Bogdan Bogdanoviccsal (Atlanta Hawks) a keretben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.