Szétlopta az atlétavilágot, tíz évet is kaphat a szenegáli aggastyán

Lamine Diackot, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elnöki posztját tizenhat éven át, 1999-től 2015-ig betöltő szenegáli sportvezetőt tavaly november elsején tartóztatták le Párizsban korrupció, pénzmosás és hatalommal való visszaélés gyanújával, és azóta házi őrizetben tartják. Június 8-án kezdődik a bírósági tárgyalása, akár tíz év börtönnel is sújthatják – írja az olimpiai sportágak ügyeiben felettébb jól értesül portál, az Insidethegames.biz.

Ch. Gáll András
2020. 05. 28. 16:30
Former President of International Association of Athletics Federations (IAAF) Lamine Diack arrives for his trial at the Paris courthouse
Former President of International Association of Athletics Federations (IAAF) Lamine Diack arrives for his trial at the Paris courthouse, France, January 13, 2020. REUTERS/Benoit Tessier - RC20FE9C0WBG Fotó: REUTERS Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az akkor még „csak” 86 éves Diackot tavaly november elsején vették őrizetbe Párizsban, a lakásán, és azóta házi őrizetben van. A vád az IAAF korábbi elnöke ellen korrupció, hivatali hatalommal való visszaélés és pénzmosás. A tárgyalásnak június 3-án kellett volna kezdődnie, de ismeretlen okokból június 8-ra halasztották.

Diack 1999 és 2015 között volt a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke, akkor örökölte meg a posztot Primo Nebiolótól, amikor az olasz sportvezetőt 1999-ben elvitte egy szívroham. Diack akkor az IAAF alelnöke volt, automatikusan lépett elő elnökké, majd a közgyűlés meg is választotta. Diack 1999 és 2013 között a NOB-nak is tagja volt.

A gyanú szerint Diack „vesztegetési pénzeket fogadott el” és „szervezett pénzmosást” végzett, konkrétan 23 orosz atlétának tussolta el a doppingügyét fejenként 100 000 és 600 000 dollár közötti összegért cserébe. Állítólag összesen 3,45 millió dollár kenőpénzt kért és kapott, továbbá volt még egy egyszeri összeg, másfél millió dollár, amit az Orosz Atlétikai Szövetségtől kapott, ugyancsak doppingügyek eltussolásáért, hogy az orosz atléták elindulhassanak a 2012-es londoni olimpián. A francia bűnüldöző szervek állítják, hogy Diack fia, Papa Massata Diack is nyakig benne volt ezekben a bűncselekményekben az IAAF tisztségviselőjeként és apja cinkosaként.

Ellene is letartóztatási parancs van érvényben, de ő Dakarban tartózkodik, és a szenegáli hatóságok nem adják ki a franciáknak, mint ahogy Valentyin Balaknyicsevet és Alekszej Melnyikovot sem adják ki az oroszok, előbbi az Orosz Atlétikai Szövetség volt elnöke, utóbbi az orosz hosszútávfutók egykori szövetségi edzője.

Fotó: Reuters

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.