Szigorítás a Tour de France-on: idén nem lesz puszi

Eredetileg június 29-én rajtolt volna a 107. Tour de France mezőnye, de a koronavírus-járvány a kerékpársportban is átírta a versenynaptárt, és örülhetünk, hogy a világ egyik legjelentősebb sporteseményén ma Nizzából útnak indul a karaván háromhetes útjára.

Magyar Nemzet
2020. 08. 29. 8:12
null
Tignes, 2019. július 26. A 106. Tour de France profi országúti kerékpáros körverseny tizenkilencedik, Saint-Jean-de-Maurienne és Tignes közötti 126,5 kilométeres szakasza 2019. július 26-án. MTI/EPA/Yoan Valat Fotó: Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

No persze az óvatosság mindenekfelett, végig „buborékban” lesznek a csapatok, amelyek tagjait már a viadal előtt két tesztnek vetették alá, és a szünnapokon is mindenkire vizsgálat vár. A járvány terjedésének fékezése érdekében a szakaszok utáni eredményhirdetéskor nem lesznek az eddig a győztesnek puszit adó pódiumlányok, és a díjátadáson részt vevő hivatalos személyek számát is csökkentik.

A 107. Tour de France-on

22 csapat összesen 176 kerékpárosa vág neki a 3470 kilométeres

össztávnak, amely a hagyományoknak megfelelően a párizsi Champs-Élysées-n zárul. A mezőnyben ott van a címvédő, még csak 23 éves Egan Bernal, a francia háromhetes viadal első kolumbiai nyertese, aki tavaly a Tour történetének harmadik legifjabb győztese lett. Bár sokáig úgy tűnt, hogy Bernalnak a négyszeres nyertes Chris Froome-mal és a két éve diadalmaskodó Geraint Thomasszal is meg kell küzdenie a kapitányi posztért a csapatán belül, ám az ezúttal Ineos Grenadiers néven induló szigetországi istálló két brit sztárja kimaradt a keretből, Bernalt pedig a tavalyi Giro d’Italiát megnyerő ecuadori Richard Carapaz segíti majd.

Bernal legnagyobb kihívója várhatóan a Jumbo–Vismából érkezik: a holland csapat a koronavírus-járványban elrendelt kényszerszünet utáni újraindulás óta uralta a többnapos versenyeket. A kapitány, a harmincéves szlovén Primoz Roglic kiváló formát mutatott: a háromnapos Tour de l’Aint két első és egy második szakaszhelyet elérve nyerte, majd toronymagasan vezette a Tour-főpróbának számító Critérium du Dauphiné összetettjét is, de az utolsó előtti etapon elesett, és fel kellett adnia a versenyt. Roglic első számú segítője a 2017-es Giro d’Italián győztes holland Tom Dumoulin lesz.

Tavaly a Tour de France tizenkilencedik szakaszát Saint-Jean-de-Maurienne és Tignes között rendezték
MTI/EPA/Yoan Valat

Az idei Touron az utolsó előtti etap lesz az egyetlen időfutam, ebben a műfajban Roglic vb-ezüstérmes, Dumoulin világbajnok, a dél-amerikai hegyimenők viszont nem kifejezetten erősek. Mivel várhatóan itt alakul majd ki az összetett végeredménye – az utolsó szakasz hagyományosan a pezsgőzésé és a sprintbefutóé –, Bernalnak a végső sikerhez a korábbi szakaszokon, elsősorban a hat hegyi befutón előnyt kell szereznie riválisaival szemben. A hátfájás miatt a Dauphinét ugyancsak idő előtt feladó Bernalnak a jumbósokon túl várhatóan figyelnie kell majd a hazaiak kedvencére, az utóbbi években balszerencse által sújtott Thibaut Pinot-ra, a Groupama–FDJ kapitányára, a kolumbiai Nairo Quintanára (Arkéa–Samsic) és a spanyol Mikel Landára (Bahrain–McLaren) is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.