Szijjártó Péter: A sport szorgalomra, hűségre, tiszteletre tanít

A sport szorgalomra, hűségre, tiszteletre, a közösségek tiszteletére tanítja a fiatalokat, megtanít a tisztességes győzelemre és a vereség elfogadására is – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az I. junior torna-világbajnokság ünnepélyes megnyitóján Győrben.

Forrás: MTI2019. 06. 27. 12:38
null
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az első junior torna-világbajnokság megnyitóján a győri Audi Arénában Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter kiemelte, a magyar kormány minden támogatást megad az ifjúsági sportolóknak és a napi szintű iskolai testnevelés oktatására.

„Magyarországon a sportot stratégiai területnek tartjuk. A sportot a jövőbe való legjobb befektetésnek tekintjük, ami egy egészséges, tiszteletreméltó, magabiztos nemzetet eredményez” – fogalmazott.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, túlzás nélkül állítható, hogy Magyarország igazi sportnagyhatalom. Emlékeztetett rá, hogy a magyar tornászok 20 olimpiai aranyat nyertek 1932 és 2012 között. Közülük ketten is részt vettek a junior vb szervezésében: Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke kétszeres olimpiai bajnok (1976, Montreal és 1980, Moszkva), Győr polgármestere, Borkai Zsolt szintén lólengésben diadalmaskodott (1988, Szöul).

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az első junior torna-világbajnokság megnyitóján a győri Audi Arénában
Fotó: Krizsán Csaba/MTI

A külügyminiszter kiemelte, sportnagyhatalomként Magyarországnak kötelessége, hogy részt vállaljon nemzetközi sportesemények megszervezésében, az elmúlt két évben Magyarország 225 kiemelt sporteseménynek volt a házigazdája. Idén négy olimpiai sportágban szervez világbajnokságot Magyarország: öttusa, vívás, kajak-kenu és asztalitenisz. Továbbá jövőre házigazdája lesz a labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének, 2022-ben a kézilabda Európa-bajnokságnak és 2023-ban az atlétikai világbajnokságnak – sorolta.

Ennek a korosztálynak a sportág történetében először rendeznek világbajnokságot, a kezdeményezés a Magyar Torna Szövetségtől (MATSZ) származik.

A vb-n, amelyen 63 ország sportolói indulnak, csütörtökön a férfi selejtezőre, az egyéni összetett döntőre és a csapatfináléra kerül sor, pénteken ugyanez lesz a sorrend a lányoknál. Az utolsó két napon a szerenkénti döntőket rendezik meg.

A magyar színeket a fiúknál Balázs Krisztián, Dobrovitz Ádám és Bátori Szabolcs képviseli, a tartalék Kovács Márton lesz. A lányoknál Makovits Mirtill, Szujó Hanna és Szilágyi Nikolett indul, míg tartalékként Szmirnov Anna tagja a keretnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.