Szilágyi Áron: Olimpiát a legkönnyebb nyerni

Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnokként is tudja, hol a helye, mi a célja, még ha, mint mondta, nehezen fogja fel, mit is ért el. Motiváltan készül a csapatversenyre, és arról is beszélt, miért nehezebb világbajnokságot nyerni, mint olimpiát.

2021. 07. 24. 16:55
null
Szilágyi Áron a csapatversenyben megszerezné a negyedik aranyérmét Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

a győzelme után azon melegében úgy fogalmazott, nem érzi úgy, hogy legenda lenne. A verseny után a sajtótájékoztató moderátora rögvest rácáfolt, kiemelve, amit lapunk is megírt: Szilágyi a vívás történetének első háromszoros férfi egyéni bajnoka. (A nők között Valentina Vezzali hasonló bravúrral büszkélkedhet, ő ráadásul hatszoros olimpiai bajnok.)

Először azt kérdeztem tőle: a mögötte hagyott egy óra segített-e megbarátkozni ezzel az érzéssel?

– Nem, továbbra sem, mondhatnám. Heteknek, sőt talán hónapoknak kell eltelniük ahhoz, hogy igazából felfogjam, mit is értem el – felelte. Majd felidézte a győzelem utáni első pillanatokat: – Nem akartam elhinni, hogy sikerült, hogy harmadszorra is olimpiai bajnok vagyok.

Az egyéni versenyben Szatmári András és Decsi Tamás már az első fordulóban kiesett. Szükségük van-e segítségre ahhoz, hogy egészséges önbizalommal vágjanak neki a csapatversenynek.

– Egyikünknek sem lesz erre szüksége, mindannyian nagyon motiváltan várjuk a csapatversenyt. Én is készülök már holnaptól, éppen ezért nagyon rövid és szolid lesz az ünneplést. Nagyon szeretnénk a csapattal győzni, de legalább érmet szerezni – mondta bizakodva.

– Mi a különbség a három győzelme között? – hangzott a következő kérdés.

– Az, hogy már idős vagyok… – kezdte a válaszát. – Nagyon nehéz elemezni a különbségeket. Londonban nagyon fiatal voltam, tele ambícióval. Rióban tudtam, mivel jár olimpiai döntőt vívni, ez segített. A második és a harmadik győzelmet talán könnyebb volt megszerezni, mint az elsőt.

Szóba került a pandémia is, hogy az mennyire befolyásolta a felkészülését, csökkentette-e az elszántságát.

– Soha, egy percre sem. A pandémia alatt is végig edzettem, ahogy lehetett. A lakásban erősítéssel és lejártam futni. Végig szem előtt tartottam, hogy ki kell jutnom az olimpiára, és ott jól kell szerepelnem.

Szilágyi Áron immár háromszoros olimpiai bajnok, a világbajnokságokról – legalábbis egyéniben „csak” egy bronza van. Vajon miért?

– Világbajnokságot nehezebb nyerni. Az edzőim egyenesen azt mondják, az olimpia a legkönnyebb verseny, hiszen itt csak öt nyertes asszó kell a végső győzelemhez. Lehet ebben valami. Más egy világbajnokság és más az olimpia, ennek megvan a maga hangulata. De nagyon motivált vagyok, hogy egyszer világbajnokságot is nyerjek. Egyszer talán sikerül.

Boldog ezüstérmes

A döntő vesztese, az olasz Luigi Samele boldogan lépett be a terembe. Meg is kérdeztem tőle, eszerint ő a ritka boldog ezüstérmesek egyike?

– Igen, boldog vagyok – felelte. – Több mint tíz éve küzdök azért, hogy egyéniben érmet szerezzek, most sikerült, holnap ezzel ünneplem a születésnapomat. Gratulálok Áronnak, kiváló sportember, megérdemelten győzött.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.