Olimpiai bajnokunk és világbajnokunk nem fog együtt örülni

Tokióban vívásban szombaton rendezik a férfi kardozók versenyét, s a mezőnyben ott van az előző két olimpián győztes Szilágyi Áron, az egyéniben világbajnok Szatmári András, valamint az egyéni vb-bronzérmes Decsi Tamás is. Elkészült a sorsolás, és e szerint a 16 között összejöhet a Szatmári–Decsi asszó, a győztes pedig a nyolc között Szilágyival találkozhat, vagyis csak egy versenyzőnk szerezhet érmet. Olimpiai bajnokunk és világbajnokunk szombaton tehát nem fog együtt örülni – erre csak a csapatversenyen számíthatunk.

Forrás: Magyar Vívószövetség2021. 07. 23. 10:07
null
Szilágyi Forrás: Hungarian Fencing Federation / Magyar Vívó Szövetség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint arról a Magyar Vívószövetség (MVSZ) beszámolt, a párosítások kétesélyesek voltak, a világranglistás helyezések alapján állították sorba a mezőnyt, majd ennek alapján sorsolták az 1-2-es, a 3-4-es, az 5-6-os helyeket és így tovább. Végül magyar szempontból az a tábla jött össze, amit talán a legkevésbé szerettünk volna – kommentálta a sorsolást az MVSZ.

Decsi Tamás kaphatta volna a 32 között a francia Apithyt, de a nehezebbnek tűnő rivális, a legerősebb német, Max Hartung jutott neki. Ráadásul ha győz, akkor a nyolcaddöntőben reményeink szerint Szatmári Andrással (ő az iráni Pakdamannal kezd) találkozna. Az is rossz hír, hogy ebbe a negyedbe került is. Ő a papírforma szerint az első asszójában 32 között a japán Josidával vív (neki előtte le kell győznie egy venezuelait), utána az iráni Abedini következik. A negyeddöntőben pedig – mint említettük – arra számítunk, hogy Szatmári vagy Decsi lesz az ellenfele. Így viszont csak egy magyar masírozhat el a dobogóig.

Szilágyinak ráadásul Josidáról szörnyű emlékei lehetnek. A legutóbbi világbajnokságon, a 2019-es budapesti vb-n (amelyen Szatmári ezüstérmes lett) a 32 között 12-7-es vezetésről kikapott tőle. A japán sorozatban hétszer találta el, majd Szilágyi 12-14-ről még egyenlített, de az utolsó tust Josida adta. „Dühös vagyok magamra, tíz éve nem kaptam ki világbajnokságon a 32 között” – füstölgött akkor kétszeres olimpiai bajnokunk, aki reményeink szerint azonban most törleszteni fog.

Szilágyi Áron nem örülhet a sorsolásnak
Fotó: Magyar Vívószövetség

A férfi kardozók időrendje (magyar idő szerint). 4.55: Decsi Tamás–Hartung (német). 5.20: Szatmári–Pakdaman (iráni). 6.10: Szilágyi Áron–Josida (japán) vagy Quintero (venezuelai). A nyolcaddöntős kör 7.35-kor kezdődik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.