A neve magyar, az anyanyelve szerb, a válogatottsága kérdéses

Szilágyi Vladimir, a szerbiai Topolya játékosa pontosította a vele két héttel ezelőtt készült interjút. Akkor játszana a magyar válogatottban, ha a szerb nemzeti csapatban nem számolnak vele.

Magyar Nemzet
Forrás: NSO2020. 06. 16. 11:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fényes győzelmet aratott a topolyai csapat Zentán, a TSC vasárnap a szerb bajnokság utolsó előtti fordulójában 2-1-re megverte a bajnok Crvena zvezdát, s ezzel feljött a harmadik helyre, és ha az utolsó körben a Radnicski ellen nem hibázik, bronzérmes lesz – úgy, hogy egy éve jutott fel a legjobbak közé.

Szilágyi Vladimir, a harmadik helyre lépő délvidéki klub szerb állampolgárságú, részben magyar származású, a góllövőlistát 16 góllal (holtversenyben) vezető csatára a mérkőzés után adott interjút az NSO-nak.

Az interjú szerbül készült, hiszen Szilágyinak, bár a neve magyar, az anyanyelve szerb.

– Abból a csapatból, amely néhány éve még a harmadik ligában szerepelt, csak néhányan maradtunk, ám annál nagyobb elismerés, hogy idáig jutottunk. Nem szeretnénk itt megállni, a selejtezőben mindent megteszünk, hogy az Európa-liga főtáblájára kerüljünk. Ezzel nemcsak magunknak szereznénk örömöt, hanem a csodálatos szurkolóknak, akik végig kitartottak mellettünk, és akiknek a hangját most, a lefújás után fél órával is lehet még hallani a lelátóról – kezdte a csatár.

Magyarországról még nem keresték

Szilágyi két hete azt nyilatkozta, nyitott lenne a magyar válogatott megkeresésére. Ezt most pontosította, megjegyezve, Budapestről még nem keresték.

– Az interjúban az előző kérdés arra vonatkozott, mit szólnék ahhoz, ha a szerb válogatottban számítanának rám. Csak ezt követően került szóba, hogy ha a szerbeknél nem vetődik fel a nevem, akkor mi lenne, ha a magyarok esetleg hívnának. Egyelőre a szerb szövetség részéről nem kerestek, ahogyan Budapestről, a magyar szövetségtől sem.

Ha a szerbek nem jelentkeznek, a magyar válogatott vezetői viszont igen, nagyon szívesen játszanék a magyar csapatban. Magyar a nevem, nem látom akadályát, hogy magyar válogatott legyek. Nem szeretnék a futballban különbséget tenni magyarok és szerbek között.

A magyar nyelvtudás az állampolgárság akadálya

Akadályt jelenthet, hogy Szilágyi Vladimir még nem rendelkezik magyar állampolgársággal. Ezt megkaphatná, hiszen az apai nagyapja, Szilágyi László a Délvidék magyar fennhatósága alatt, a negyvenes évek elején született.

– Igen, abban az időszakban született a nagyapám, ezzel nincs gond. Próbálkoztam már a magyar állampolgárság felvételével, ám mivel a nyelvet nem beszélem megfelelő szinten, elsőre nem kaptam meg. Valamennyire használom a magyar nyelvet, néhány szóval kommunikálni is tudok, de ebben még fejlődnöm kell.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.