Színre lépett az elnöki kihívó

Az ellentábor megtörte a csendet, a kedden publikált húszpontos programtervezet látványos entré, az időzítés is tudatos. A Magyar Tenisz-szövetség vezetésével elégedetlen reformszárny képviselői előtt a májusi közgyűlés lebeg: addig kell meg­győzniük a tagszervezeteket arról, hogy velük új korszak kezdődik a sportágban, minden bizonnyal Hamar Gábor vezetésével.

2019. 03. 06. 13:54
BABOS Tímea; FUCSOVICS Márton
Fucsovics és Babos. Ászok a pakliban Fotó: MTI/EPA/Ritchie Tongo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre vaskosabb a teniszbotrány krónikája. Talán maga sem sejtette, hogy a tavalyi US Open előtti kifakadása véget nem érő reakciódömpinget indít el. Az első számú magyar teniszező szeptemberben jelezte, hogy semmilyen együttműködést nem tud elképzelni a Magyar Teniszszövetség (MTSZ) vezetésével. A nagy vihart kavart Facebook-poszthoz azonnal csatlakozott a párosban Grand Slam-győztes és világbajnok és az elégedetlenek hullámait lovagolta meg Markovits László és Temesvári Andrea, ám ők akkor teljesen más aspektusból fogalmaztak meg kritikát a szövetség működésével kapcsolatban. Várható volt, hogy az elégedetlenkedők az „egy a tábor, egy a zászló” elv alapján előbb-utóbb egyszerre lépnek fel, legfeljebb az időzítés volt kérdéses.

Miközben Fucsovics és Babos lemondta a részvételt a Davis- és Fed-kupa-csapatban, zajlott az élet a színfalak mögött. A szövetség egyik tagszervezetének feljelentése nyomán a IX. kerületi ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt rendelt el nyomozást, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal régóta vizsgálódik, és a napokban az Emberi Erőforrások Minisztériuma is eljárást kezdeményezett a szövetséggel szemben a Közbeszerzési Hatóságnál.

A laikus azt feltételezné, hogy fogy a levegő a Szűcs Lajos vezette elnökség körül. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat a Vasas SC-t (elnök: Markovits László) jelölte meg, hogy dolgozza ki az épülő új teniszközpont szakmai koncepcióját. Ugyanitt látott napvilágot, hogy a Márky Jenő-féle WTA-torna hazahozataláról döntött a kormány, amit a teniszszövetség egyáltalán nem támogat.

Fucsovics és Babos. Ászok a pakliban
Fotó: MTI/EPA/Ritchie Tongo

Az elnök úr nem kapkod, Szűcs Lajos sorsát – elvileg – nem érinti a szövetség májusban esedékes tisztújító közgyűlése, az ő mandátuma 2020-ig szól. Az elnökség összetétele azonban változhat, s ez az erőviszonyok átrendeződéséhez vezethet a szövetségben. Ezen praktikus okokat figyelembe véve a tegnapi Nemzeti Sportban ismertette programját Hamar Gábor, aki Gécsek Tibor Európa-bajnok kalapácsvetővel együtt alapította a Budai Tenisz Centrumot, ahol Fucsovics és Babos edz, amikor éppen Magyarországon gyakorol az előttük álló feladatokra.

Hamar Gábor bírja az üzleti élet bizonyos szereplőinek támogatását, és információink szerint vállalná az elnökjelöltséget. Lapunk úgy tudja, a kihívó már egyeztetett Szűcs Lajossal a színfalak mögött, tehát az elnököt nem érhette váratlanul az utódjelölt színre lépése. Nem valószínű, hogy a tenisztársadalmat megrengeti Hamar húszpontos akcióterve; az előzmények és a személyi összefonódások ismeretében nem jelent meglepetést, hogy Fucsovics Mártont és Babos Tímeát szeretné visszaédesgetni a Davis- és Fed-kupa-csapatba az elnöki ambíciókkal rendelkező vállalkozó és a támogatói köre. Az új vezetőség konkrét időintervallumokkal kötne profi szerződést a világranglista-helyezéssel rendelkező felnőtt éljátékosokkal. A sokat vitatott Nemzeti Edzésközpont szerepét is újradefiniálná, több pénzt szánna az utánpótlásra, főképp átlátható működést ígér a magyar teniszsport legendáinak aktív szerepvállalásával.

A Magyar Teniszszövetség vezetősége a jövő héten kíván részletesen rea­gálni lapunkban Hamar Gábor és támogatóinak húszpontos programtervezetére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.